Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji święta dziękczynienienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju ptactwa. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji Święta Dziękczynienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju mięsem. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. W najchudszych partiach indyka znajduje się zero gramów tłuszczu. Dla porównania - 4 kilogramy indyka zawierają tyle samo tłuszczu, co kilogram kurczaka. Indyk jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Jaki kolor powinien mieć świeży indyk?

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów