Trwa ładowanie...
indyk
26-11-2015 09:22

Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji święta dziękczynienienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju ptactwa. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

d2bz6p2
d2bz6p2

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji Święta Dziękczynienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju mięsem. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. W najchudszych partiach indyka znajduje się zero gramów tłuszczu. Dla porównania - 4 kilogramy indyka zawierają tyle samo tłuszczu, co kilogram kurczaka. Indyk jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Jaki kolor powinien mieć świeży indyk?

d2bz6p2
d2bz6p2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bz6p2
Więcej tematów