Obowiązkowe pochodzenie oliwy
Europejski konsument ma prawo wiedzieć, gdzie została wyprodukowana kupiona przez niego oliwa - uznała Komisja Europejska. Na jej wniosek oliwa sprzedawana w UE będzie obowiązkowo opatrzona etykietą z nazwą kraju pochodzenia.
Europejski konsument ma prawo wiedzieć, gdzie została wyprodukowana kupiona przez niego oliwa - uznała Komisja Europejska. Na jej wniosek oliwa sprzedawana w UE będzie obowiązkowo opatrzona etykietą z nazwą kraju pochodzenia.
Na skutek różnych warunków klimatycznych, gleb, odmian oliwek i metod produkcji oliwa z Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii czy Tunezji ma różny smak i właściwości. Wskazanie na etykiecie, skąd pochodzi dana butelka, da konsumentowi możliwość świadomego wyboru, co kupuje. Uniemożliwi oszukiwanie np. stylizowaną na grecką czcionką na oliwie wyprodukowanej w innym kraju.
Obowiązek będzie dotyczył zarówno oliwy wyprodukowanej w UE, jak i importowanej z krajów trzecich. W przypadku mieszanek oliw pochodzących z różnych krajów obowiązkowy będzie napis wskazujący, czy pochodzi ona z krajów członkowskich (bez określenia jakich), czy też spoza UE.
Ponadto dopuszczalne będzie stosowanie na etykietach określeń uznanych przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy, takich jak „łagodna", „zielona", „dojrzała" itd. - jeśli produkt spełnia wymagane kryteria.
Dotychczasowe przepisy, pochodzące z 2002 roku, nie przewidywały obowiązku podania na etykiecie oliwy kraju pochodzenia. KE uznała, że należy je zmienić, gdyż niewystarczająco chronią interesy konsumentów. Decyzja o nowych przepisach zapadła na spotkaniu ekspertów „27" w Brukseli. Wejdą one w życie 1 lipca.
Michał Kot (PAP)
Zobacz w innych serwisach: