Nie wiemy ile jemy

W ciągu dnia skupiamy się na trzech posiłkach - śniadaniu, obiedzie i kolacji. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile produktów spożywacie nieświadomie, sięgając odruchowo po małą przekąskę i jakie to ma konsekwencje dla waszej figury?

Nie wiemy ile jemy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W ciągu dnia skupiamy się na trzech posiłkach - śniadaniu, obiedzie i kolacji. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile produktów spożywacie nieświadomie, sięgając odruchowo po małą przekąskę i jakie to ma konsekwencje dla waszej figury?

W ciągu dnia wielokrotnie sięgamy po jedzenie, zwykle odruchowo, nie zastanawiając się nawet, ile kalorii ma dany produkt. Dr Brian Wansink, psycholog żywienia, w swojej książce Mindless Eating: Why We Eat More Than We think, wyliczył, że każdy z nas w ciągu dnia podejmuje około 226 decyzji o tym, co zje i wypije, ale tylko 14 z nich jest świadomych.

Okazuje się, że przyjmowanie pokarmów jest w większości czynnością podświadomą i mechaniczną. Proces jedzenia przestał być związany z bodźcami wysyłanymi przez organizm, a stał się zachowaniem stymulowanym przez czynniki zewnętrzne

O tym, czy sięgniemy po posiłek nie decyduje uczucie głodu bądź sytości, ale opakowanie, wygląd i sposób przechowywania produktów. Jeśli na biurku, przy którym pracujemy, znajduje się tabliczka czekolady, albo miseczka z chipsami, możemy mieć pewność, że przekąski szybko znikną. Okaże się, że spałaszowaliśmy je w ogóle nie zdając sobie z tego sprawy.
Podświadomą ochotę na jedzenie budzi sam jego widok. Jeżeli smakowicie wyglądająca przekąska znajduje się w niedalekiej odległości, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w końcu po nią sięgniemy. I prawdopodobnie zjemy całą porcję. Podobnie jest z uczuciem pragnienia i piciem. Jeśli oglądając film trzymamy jakiś napój, mechanicznie będziemy go sączyć aż się skończy.

Doświadczenie, jakie przeprowadził dr Brian Wansink pokazało, że przestajemy jeść dopiero w momencie ujrzenia dna naczynia. Podczas jego eksperymentu, ludzie jedli zupę z samonapełniających się miseczek (gdy porcja się kończyła, ukryta pod stołem rurka niezauważalnie uzupełniała braki). Posiłek kończyli dopiero, gdy ukazało się dno, co nie miało nic wspólnego z zaspokajaniem głodu. Okazało się, że osoby biorące udział w doświadczeniu przyjęły od 70 do 80% kalorii więcej.

Eksperyment doprowadził naukowców do smutnego wniosku - odżywiając się bezmyślnie nie zaspokajamy głodu. Jeśli jest to czynność mechaniczna, do mózgu nie zostaje wysłany sygnał o tym, że jemy.

Możemy jednak oszukać mózg i zniwelować skutki nieświadomego jedzenia korzystając z mniejszych naczyń i unikając jedzenia prosto z opakowania. Pamiętajmy, że zjemy wszystko, co mamy przed sobą, więc lepiej wcześniej położyć kilka kostek czekolady na talerz, niż mieć w pobliżu całą tabliczkę.

A jeśli nie możemy się obejść bez drobnych przekąsek zadbajmy, by zamiast paluszków w zasięgu wzroku znajdowały się małe owoce, albo marchewki.

Sonia Goździewicz

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie