Najzdrowsza roślina rosnąca w Polsce. Już niedługo zacznie się na nią sezon

Już w marcu podczas spacerów w lesie warto wypatrywać rośliny, której liście przypominają konwalie, jednak wyróżnia ją charakterystyczny zapach. Czosnek niedźwiedzi to leśny skarb o magicznych wręcz właściwościach. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, co czyni go idealnym dodatkiem do śniadań, obiadów i kolacji w sezonie na infekcje. Uważaj, aby nie pomylić go z podobnymi trującymi roślinami, zbierz i przygotuj z niego coś pysznego.

Czosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach wczesną wiosnąCzosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach wczesną wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, zawiera także żelazo, magnez i potas. To naturalny antyoksydant, a dzięki zawartości alicyny jest ogromnym wsparciem dla pracy serca. Podobnie jak zwykły czosnek, to nieustraszony pogromca wirusów i bakterii. Dlatego gdy tylko czujesz, że zbliża się infekcja, nie wahaj się sięgnąć po świeże, zielone i pachnące liście. Możesz je dodać do pasty jajecznej, twarożku, sałatki lub utrzeć na pyszne pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pesto

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi w lesie?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, czyli jednoliściennych. Jej zielone liście jako pierwsze przebijają się wczesną wiosną przez runo leśne. Są bardzo podobne do konwalii, więc trzeba bardzo uważać, aby nie pomylić jadalnej rośliny z trującą konwalią majową lub jaskrem ostrym.

Pomocny w prawidłowym rozpoznaniu czosnku jest jego charakterystyczny zapach. To nim kierują się niedźwiedzie, kiedy wyruszają na poszukiwanie smacznych i zdrowych kąsków po przebudzeniu ze snu zimowego. Zanim jednak przystąpisz do zbiorów pamiętaj o tym, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest objęty częściową ochroną, czyli nie można go zbierać w masowych ilościach.

Najlepiej zbierać wczesną wiosną

Czosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach na zboczach pagórków lub w pobliżu cieków wodnych. Liście mają najbardziej intensywny smak w marcu i kwietniu, czyli zanim pojawią się drobne, białe kwiatki. Roślina kwitnie w maju i czerwcu, po czym przechodzi w stan spoczynku.

Wszystkie elementy czosnku są jadalne – nie tylko liście, ale także cebulki i kwiaty. Te ostatnie są wykorzystywane przez szefów kuchni do dekoracji potraw. Liście i kwiaty możesz zasuszyć, a następnie wykorzystywać do przyprawiania mięs i sosów. We wrześniu i październiku warto zebrać cebulki, jeśli chcesz uprawiać czosnek niedźwiedzi w swoim ogródku.

Aromatyczne liście w kuchniach świata

W celach spożywczych i leczniczych czosnek niedźwiedzi był znany już starożytności. Rzymianie doceniali jego pikantny smak i uważali go za roślinę, która dodaje siły. Również w średniowiecznych zapiskach zielarzy wymieniany jest czosnek niedźwiedzi jako główny składnik naparów i mikstur na trawienie, przeziębienie czy choroby serca.

Roślina jest bardzo popularna w Niemczech i Austrii – tam najczęściej jest szatkowana na mniejsze kawałki i zalewana oliwą z oliwek. To najprostszy sposób na pyszny dodatek do śniadania. W niemieckiej miejscowości Eberbach na przełomie marca i kwietnia obchodzony jest festiwal Bärlauchtage, czyli Dni Czosnku Niedźwiedziego.

Podobno w XIX wieku w Szwajcarii karmiono krowy czosnkiem niedźwiedzim, aby ich mleko zyskało czosnkowy posmak. Z kolei w Kornwalii w jego liście owijano ser Cornish Yarg, aby uzyskać wyjątkowy aromat i kremową konsystencję.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Takie pesto możesz wykorzystać do polania sałatki, hummusu lub w daniach z makaronem – idealny w zestawie z kawałkami piersi kurczaka i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • pół łyżeczki soli morskiej.

Wykonanie:

  1. Liście czosnku umyj, osusz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pozbawione łupin i osłonek orzechy włoskie upraż na suchej patelni przez ok. 3-4 minuty. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach.
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kromce świeżego pieczywa
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kromce świeżego pieczywa © Adobe Stock

Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce lub w zamrażalniku, podobnie jak klasyczne pesto z bazylii.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce