Najzdrowsza roślina rosnąca w Polsce. Już niedługo zacznie się na nią sezon

Już w marcu podczas spacerów w lesie warto wypatrywać rośliny, której liście przypominają konwalie, jednak wyróżnia ją charakterystyczny zapach. Czosnek niedźwiedzi to leśny skarb o magicznych wręcz właściwościach. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, co czyni go idealnym dodatkiem do śniadań, obiadów i kolacji w sezonie na infekcje. Uważaj, aby nie pomylić go z podobnymi trującymi roślinami, zbierz i przygotuj z niego coś pysznego.

Czosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach wczesną wiosnąCzosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach wczesną wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, zawiera także żelazo, magnez i potas. To naturalny antyoksydant, a dzięki zawartości alicyny jest ogromnym wsparciem dla pracy serca. Podobnie jak zwykły czosnek, to nieustraszony pogromca wirusów i bakterii. Dlatego gdy tylko czujesz, że zbliża się infekcja, nie wahaj się sięgnąć po świeże, zielone i pachnące liście. Możesz je dodać do pasty jajecznej, twarożku, sałatki lub utrzeć na pyszne pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pesto

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi w lesie?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, czyli jednoliściennych. Jej zielone liście jako pierwsze przebijają się wczesną wiosną przez runo leśne. Są bardzo podobne do konwalii, więc trzeba bardzo uważać, aby nie pomylić jadalnej rośliny z trującą konwalią majową lub jaskrem ostrym.

Pomocny w prawidłowym rozpoznaniu czosnku jest jego charakterystyczny zapach. To nim kierują się niedźwiedzie, kiedy wyruszają na poszukiwanie smacznych i zdrowych kąsków po przebudzeniu ze snu zimowego. Zanim jednak przystąpisz do zbiorów pamiętaj o tym, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest objęty częściową ochroną, czyli nie można go zbierać w masowych ilościach.

Najlepiej zbierać wczesną wiosną

Czosnek niedźwiedzi pojawia się w lasach na zboczach pagórków lub w pobliżu cieków wodnych. Liście mają najbardziej intensywny smak w marcu i kwietniu, czyli zanim pojawią się drobne, białe kwiatki. Roślina kwitnie w maju i czerwcu, po czym przechodzi w stan spoczynku.

Wszystkie elementy czosnku są jadalne – nie tylko liście, ale także cebulki i kwiaty. Te ostatnie są wykorzystywane przez szefów kuchni do dekoracji potraw. Liście i kwiaty możesz zasuszyć, a następnie wykorzystywać do przyprawiania mięs i sosów. We wrześniu i październiku warto zebrać cebulki, jeśli chcesz uprawiać czosnek niedźwiedzi w swoim ogródku.

Aromatyczne liście w kuchniach świata

W celach spożywczych i leczniczych czosnek niedźwiedzi był znany już starożytności. Rzymianie doceniali jego pikantny smak i uważali go za roślinę, która dodaje siły. Również w średniowiecznych zapiskach zielarzy wymieniany jest czosnek niedźwiedzi jako główny składnik naparów i mikstur na trawienie, przeziębienie czy choroby serca.

Roślina jest bardzo popularna w Niemczech i Austrii – tam najczęściej jest szatkowana na mniejsze kawałki i zalewana oliwą z oliwek. To najprostszy sposób na pyszny dodatek do śniadania. W niemieckiej miejscowości Eberbach na przełomie marca i kwietnia obchodzony jest festiwal Bärlauchtage, czyli Dni Czosnku Niedźwiedziego.

Podobno w XIX wieku w Szwajcarii karmiono krowy czosnkiem niedźwiedzim, aby ich mleko zyskało czosnkowy posmak. Z kolei w Kornwalii w jego liście owijano ser Cornish Yarg, aby uzyskać wyjątkowy aromat i kremową konsystencję.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Takie pesto możesz wykorzystać do polania sałatki, hummusu lub w daniach z makaronem – idealny w zestawie z kawałkami piersi kurczaka i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • pół łyżeczki soli morskiej.

Wykonanie:

  1. Liście czosnku umyj, osusz na ręczniku papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pozbawione łupin i osłonek orzechy włoskie upraż na suchej patelni przez ok. 3-4 minuty. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach.
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kromce świeżego pieczywa
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kromce świeżego pieczywa © Adobe Stock

Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce lub w zamrażalniku, podobnie jak klasyczne pesto z bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano