Najlepsza potrawa świąteczna wybrana

"Prosiak Stefanek dziadka Michała", przygotowany przez Jacka Maruszewskiego ze Staszowa, zwyciężył w rozstrzygniętym w sobotę w Kielcach konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną.

Najlepsza potrawa świąteczna wybrana
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

„Prosiak Stefanek dziadka Michała", przygotowany przez Jacka Maruszewskiego ze Staszowa, zwyciężył w rozstrzygniętym w sobotę w Kielcach konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną.

W zorganizowanym po raz trzeci konkursie jury pod przewodnictwem wojewody świętokrzyskiego Bożentyny Pałki-Koruby i kucharza Pascala Brodnickiego w auli Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oceniało 14 najlepszych potraw z poszczególnych powiatów województwa.

Jak powiedziała w sobotę PAP rzeczniczka wojewody Agata Wojda, przygotowanie zwycięskiej potrawy jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy. Prosiak jest peklowany przez tydzień w ziołowej marynacie.

Maruszewski był w finale jedynym gotującym mężczyzną. Drugą nagrodę zdobyła Maria Paterek z grupy Inicjatywnej Odnowy Wsi w Dzierążni w powiecie pińczowskim, za kaczkę po Dzierąsku. Trzecie miejsce „za perliczkę dworską" zajęła Teresa Sowula z koła gospodyń wiejskich z Kikowa w powiecie buskim.

Poza walorami smakowymi, ważny był sposób wyeksponowania dań. Ich twórcy, przebrani w tradycyjne stroje ludowe, zachwalali dzieła kulinarne okolicznościowymi przyśpiewkami. Publiczność mogła próbować potraw.

Zdaniem Brodnickiego, taki konkurs to doskonały sposób na promocję województwa świętokrzyskiego.

Prosiak, kaczka i perliczka rywalizowały m.in. z „chciwymi żeberkami", grochulkami, zupą z karpia i z indykiem w miodzie.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów