Trwa ładowanie...
17-12-2008 17:54

Najlepsza potrawa świąteczna wybrana

"Prosiak Stefanek dziadka Michała", przygotowany przez Jacka Maruszewskiego ze Staszowa, zwyciężył w rozstrzygniętym w sobotę w Kielcach konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną.

Najlepsza potrawa świąteczna wybranaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d32pqsa
d32pqsa

„Prosiak Stefanek dziadka Michała", przygotowany przez Jacka Maruszewskiego ze Staszowa, zwyciężył w rozstrzygniętym w sobotę w Kielcach konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną.

W zorganizowanym po raz trzeci konkursie jury pod przewodnictwem wojewody świętokrzyskiego Bożentyny Pałki-Koruby i kucharza Pascala Brodnickiego w auli Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oceniało 14 najlepszych potraw z poszczególnych powiatów województwa.

Jak powiedziała w sobotę PAP rzeczniczka wojewody Agata Wojda, przygotowanie zwycięskiej potrawy jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy. Prosiak jest peklowany przez tydzień w ziołowej marynacie.

Maruszewski był w finale jedynym gotującym mężczyzną. Drugą nagrodę zdobyła Maria Paterek z grupy Inicjatywnej Odnowy Wsi w Dzierążni w powiecie pińczowskim, za kaczkę po Dzierąsku. Trzecie miejsce „za perliczkę dworską" zajęła Teresa Sowula z koła gospodyń wiejskich z Kikowa w powiecie buskim.

d32pqsa

Poza walorami smakowymi, ważny był sposób wyeksponowania dań. Ich twórcy, przebrani w tradycyjne stroje ludowe, zachwalali dzieła kulinarne okolicznościowymi przyśpiewkami. Publiczność mogła próbować potraw.

Zdaniem Brodnickiego, taki konkurs to doskonały sposób na promocję województwa świętokrzyskiego.

Prosiak, kaczka i perliczka rywalizowały m.in. z „chciwymi żeberkami", grochulkami, zupą z karpia i z indykiem w miodzie.

(PAP)

d32pqsa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32pqsa
Więcej tematów