Na te grzyby lepiej uważać
Wybierając się do lasu warto dokładnie znać się na gatunkach grzybów. Jak rozpoznać te jadalne? To ważne. Pomyłki zdarzają się nawet najlepszym.
Tak naprawdę nie ma niezawodnego sposobu na odróżnienie grzybów jadalnych od trujących. Stare sposoby raczej nie są skuteczne. Najlepszym sposobem jest po prostu nie zbierać grzybów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Tylko w ten sposób na pewno unikniemy zatruć. Niestety, często śmiertelnych.
Gąska rózgowata
Lekko trujący grzyb. Jego zjedzenie może spowodować zaburzenia żołądkowe i jelitowe, połączone z mdłościami i wymiotami. Objawy występują po dwóch, trzech godzinach, ale są zdecydowanie łagodniejsze niż po gąsce tygrysowatej. Grzyb można pomylić z jadalną gąską niekształtną.
Gąska siarkowa
Gąska tygrysowata
Powoduje ostre zaburzenia żołądkowe i jelitowe, wymioty i biegunkę. Zdarzają się nawet zatrucia śmiertelne. Objawy występują już po 2 godzinach. Grzyb można pomylić z jadalną gąską ziemistą o cieńszym miąższu i bez zapachu mąki.
Goryczak żółciowy
Ma bardzo gorzki smak i może powodować niedyspozycje żołądkowe. Młodsze egzemplarze łatwo pomylić z borowikiem szlachetnym lub koźlarzem babką. Nawet niewielka część psuje smak potrawy. Prostym sposobem na odróżnienie tych gatunków jest dotknięcie językiem odłamanego fragmentu kapelusza (smak żółci potwierdza, że jest to goryczak).
Krowiak podwinięty
Uważany przez długi czas za jadalny. W stanie surowym lub niedostatecznie ugotowanym powoduje ciężkie zatrucia, a przy regularnym spożywaniu potrafi wywoływać reakcje alergiczne, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Podobny do, także trującego, krowiaka włóknistego.
Mleczaj płowy
Zjedzony w większej ilości powoduje mdłości, biegunkę i wymioty. Jednak pojedyncze okazy, po zmieszaniu z innymi grzybami, nie są niebezpieczne. W wersji suszonej i mielonej, ale w niewielkich ilościach, jest całkiem dobrym grzybem przyprawowym.
Muchomor sromotnikowy
Śmiertelnie i najsilniej trujący grzyb w Polsce. Często mylony jest z gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym, a czasem z czubajką kanią. Zawiera fallotoksyny oraz amatoksyny, które są bardzo odporne na gotowanie. Spożycie 50 gramów suchej masy grzyba grozi śmiercią.
Pieczarka żółtawa
U niektórych ludzi powoduje zaburzenia trawienia połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może spotęgować działanie trujące. Grzyb najłatwiej pomylić z pieczarką polową. Od gatunków jadalnych odróżnia ją zapach i smak.
qk