Na te grzyby lepiej uważać

Wybierając się do lasu warto dokładnie znać się na gatunkach grzybów. Jak rozpoznać te jadalne? To ważne. Pomyłki zdarzają się nawet najlepszym.

Na te grzyby lepiej uważać
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
5

Tak naprawdę nie ma niezawodnego sposobu na odróżnienie grzybów jadalnych od trujących. Stare sposoby raczej nie są skuteczne. Najlepszym sposobem jest po prostu nie zbierać grzybów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Tylko w ten sposób na pewno unikniemy zatruć. Niestety, często śmiertelnych.

Gąska rózgowata

Lekko trujący grzyb. Jego zjedzenie może spowodować zaburzenia żołądkowe i jelitowe, połączone z mdłościami i wymiotami. Objawy występują po dwóch, trzech godzinach, ale są zdecydowanie łagodniejsze niż po gąsce tygrysowatej. Grzyb można pomylić z jadalną gąską niekształtną.

Gąska siarkowa

Surowy grzyb zawiera substancje rozpuszczające krew. PO ugotowaniu ma nieprzyjemny smak. Jego zjedzenie powoduje lekkie zatrucie. Prawdziwym sobowtórem gąski siarkowej jest jadalna gąska zielonka, która ma biały miąższ.

Gąska tygrysowata

Powoduje ostre zaburzenia żołądkowe i jelitowe, wymioty i biegunkę. Zdarzają się nawet zatrucia śmiertelne. Objawy występują już po 2 godzinach. Grzyb można pomylić z jadalną gąską ziemistą o cieńszym miąższu i bez zapachu mąki.

Goryczak żółciowy

Ma bardzo gorzki smak i może powodować niedyspozycje żołądkowe. Młodsze egzemplarze łatwo pomylić z borowikiem szlachetnym lub koźlarzem babką. Nawet niewielka część psuje smak potrawy. Prostym sposobem na odróżnienie tych gatunków jest dotknięcie językiem odłamanego fragmentu kapelusza (smak żółci potwierdza, że jest to goryczak).

Krowiak podwinięty

Uważany przez długi czas za jadalny. W stanie surowym lub niedostatecznie ugotowanym powoduje ciężkie zatrucia, a przy regularnym spożywaniu potrafi wywoływać reakcje alergiczne, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Podobny do, także trującego, krowiaka włóknistego.

Mleczaj płowy

Zjedzony w większej ilości powoduje mdłości, biegunkę i wymioty. Jednak pojedyncze okazy, po zmieszaniu z innymi grzybami, nie są niebezpieczne. W wersji suszonej i mielonej, ale w niewielkich ilościach, jest całkiem dobrym grzybem przyprawowym.

Muchomor sromotnikowy

Śmiertelnie i najsilniej trujący grzyb w Polsce. Często mylony jest z gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym, a czasem z czubajką kanią. Zawiera fallotoksyny oraz amatoksyny, które są bardzo odporne na gotowanie. Spożycie 50 gramów suchej masy grzyba grozi śmiercią.

Pieczarka żółtawa

U niektórych ludzi powoduje zaburzenia trawienia połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może spotęgować działanie trujące. Grzyb najłatwiej pomylić z pieczarką polową. Od gatunków jadalnych odróżnia ją zapach i smak.

qk

Źródło artykułu:
5

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały