Mrożone cytryny - ich właściwości zaskakują
Idealne do mięs, lodów i sosów
Cytryna jest jednym z najbardziej odżywczych owoców cytrusowych. To bogactwo witaminy C, B1, , A, B6 i E, kwasu cytrynowego, kwasu foliowego, wapnia, miedzi, żelaza, cynku, magnezu, potasu, białka, ryboflawiny, niacyny, tiaminy, oraz fosforu.Ma pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego warto dodać ją do diety. 100 g ma tylko 28 kcal.
Do najważniejszych zalet cytryny należy jej zdolność do oczyszczenia krwi ze złogów i toksyn, dzięki czemu zapobiega chorobom kardiologicznym. Eliminuje bakterie, wirusy i grzyby oraz drobnoustroje i pasożyty z przewodu pokarmowego. Duża zawartość witaminy C spowalnia proces starzenia się, przez co dłużej zachowamy młodość. Kwas cytrynowy ułatwia trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z żywności.
Cytryny można zamrozić. Zachowuje przez to pełnię składników spożywczych. Przed włożeniem do zamrażalnika należy dobrze wyszorować owoc w celu usunięcia bakterii i pestycydów. Można pokroić ją na kawałki i włożyć do torebki foliowej. Dodawać do zup, sosów, sałatek, koktajli, soków, jogurtów i innych potraw nadając im wyjątkowy smak i walory zdrowotne.
Można także zamrozić cytrynę w całości i ścierać na tarce przed dodaniem do potraw. Można nią posypać sałatkę, lody, zupę, dania rybne i mięsne oraz masę innych dań.
Jak wybrać najlepsze cytryny? Kieruj się barwą – im ładniejsza, tym lepiej. Dojrzałe cytryny lekko pachną na końcach. Wszelkie pofałdowania świadczą o tym, że owoc ma grubą skórę.