Mąka dokładnie taka, jakiej chcemy
Wychodząc naprzeciw coraz bardziej popularnym koncepcjom sterowania jakością mąk o określonych parametrach, produkowanych na żądanie piekarza, wytwórcy makaronu, wafli, pizzy lub pieczywa cukierniczego, polscy naukowcy opracowali technologię, która umożliwia młynom orientację na klienta.
Wychodząc naprzeciw coraz bardziej popularnym koncepcjom sterowania jakością mąk o określonych parametrach, produkowanych na żądanie piekarza, wytwórcy makaronu, wafli, pizzy lub pieczywa cukierniczego, polscy naukowcy opracowali technologię, która umożliwia młynom orientację na klienta.
Projekt powstał w Katedrze Analizy Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i otrzymał wyróżnienie w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT.
Najważniejsze są potrzeby klienta
„Technologia otrzymywania niektórych mąk specjalnych w zakładach młynarskich z zastosowaniem komputerowego systemu wspomagania" opracowana została przez zespół w składzie: prof. dr hab. inż. Katarzyna Szołtysek, dr inż. Mohamed Khlafalla-Omar i mgr inż. Szymon Dziuba. Jak podkreślają inżynierowie, jest to równocześnie realizacja I zasady Total Quality Management - orientacji na klienta.
- Większość młynów krajowych wciąż jeszcze funkcjonuje w sposób tradycyjny, tzn. jako przetwórnie otrzymanego od dostawców zboża na mąki pasażowe. Mąka po przemiale w młynie i oznaczeniu przez laboratorium parametrów jakościowych wymaganych normą (mąka pasażowa) trafia w dalszej kolejności do odbiorców. Nie było możliwe uzyskiwanie mąki o dowolnej wartości parametrów i dostosowanie produkcji do konkretnych potrzeb rynku - tłumaczą naukowcy.
Jak stwierdzają, istnieją jednak nowe tendencje (realizowane np. przez młyn MIXT w Poniecu), w których zautomatyzowana, wspomagana systemem (najczęściej komputerowym) mieszalnia mąk umożliwia sporządzenie mieszanek mąk z mąk gotowych, określonych typów, dostępnych w magazynie młyna, ew. stanowiących jego niewykorzystane zapasy.
Większy wybór
W komputerowym systemie sterowania opartym na Metodzie Szacowania Odchyleń - Wybór Mieszanki Mąk (Fail Method Assessment - Flour Mixture Choosing) FMA - FMC, można uzyskać różne mieszanki mąk poszukiwanych przez klientów (odbiorców).
- Każdorazowo system generuje po kilka wariantów mieszanek i tak: 8 wariantów przy mieszance dwuskładnikowej, 8 wariantów przy trzyskładnikowej, 8 wariantów przy czteroskładnikowej mieszance mąki specjalnej. Jednocześnie system dokonuje optymalizacji wygenerowanych mieszanek mąk specjalnych z punktu widzenia kosztów ich produkcji (z uwzględnieniem ceny poszczególnych mąk składowych oraz ich dostępności w zakładzie) - wyliczają badacze.
Dodają, ze na tej podstawie producent, w porozumieniu z odbiorcą, dokonuje wyboru jednej z wielu wygenerowanych mieszanek.
(PAP)