Malinowe brownie
Składniki na ciasto: 230 czekolady mlecznej lub deserowej,160 g masła, 4 łyżki mąki, 5 jajek, 140 g drobnego cukru, szczypta soli, 4 łyżki dżemu malinowego.
Polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki kremówki.
Dodatkowo: świeże maliny, cukier puder.
Przygotowanie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą, jasną masę. do masy jajecznej małym strumieniem wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką, by składniki się połączyły. Dwie foremki o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij je ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Wystudzone blaty przełóż dżemem malinowym. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej. Powstałą polewą polej ciasto. Wierzch udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podawaj lekko schłodzone.