Trwa ładowanie...
gulasz
Dorota Gepert
Dzisiaj, 6 kwietnia 2025, 09:52

Najzdrowsza część kurczaka, a wielu boi się jeść. Zrobisz z niej pyszny gulasz

Za wartościowe i smaczne uznajemy najczęściej piersi i udka, a inne części kurczaka traktujemy często jako te drugiej, a nawet trzeciej kategorii. To ostatnie dotyczy zwłaszcza podrobów. Naprawdę warto zmienić do nich nastawienie.

Taki gulasz zaskakuje smakiemTaki gulasz zaskakuje smakiemŹródło: Adobe Stock
dr00g2c
dr00g2c

Kiedy ostatnio na twoim talerzu były serca drobiowe? Kompletnie zapominamy o tej części kurczaka, a nawet z premedytacją wykreślamy z menu. Nie jest łatwo nikogo przekonać do jedzenia podrobów, a przynajmniej warto wiedzieć, co się traci. Są naprawdę wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto jeść serca drobiowe?

Serca drobiowe są często nazywane kulinarną perełką. W dodatku ten przysmak jest tani i zdrowy. Ta część kurczaka zawiera łatwo przyswajalne żelazo, a także sporo białka. Nie ma dużo kalorii, bo tłuszczu jest w nich znacznie mniej niż w innych podrobach. W ich składzie warto też zwrócić uwagę na kolagen, który ma dobry wpływ na wygląd skóry, a także sprawność stawów. Ważne są też witaminy, C oraz cały zestaw tych z grupy B. Do tego dochodzą cynk i selen, które wspierają odporność i tarczycę. Listę zamyka koenzym Q10. Ten związek nie dopuszcza do szybkiego starzenia i wspiera serce. To ciemne mięso może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiedy powinniśmy sięgać po serca drobiowe?

  • Przy anemii. Żelazo zawarte w drobiowych sercach jest łatwo przyswajalne, a to dzięki witaminie C, która ułatwia jego wchłanianie.
  • Pomagają na stawy. Mają trzy razy więcej koenzymu Q10 niż w wątróbka, dlatego są wskazane dla osób cierpiące na zwyrodnienia stawów.  
  • Ukoją nerwy. Zawierają pomocne w tym witaminy z grupy B.
  • Na diecie redukcyjnej. Mają niewiele kalorii i sycą na długo.
dr00g2c

Co przygotować z serc drobiowych?

Drobiowe serca, w porównaniu z innymi podrobami, są bardzo proste do przygotowania. Nadają się zwłaszcza do potraw duszonych czy zup. Gulasz z serc to jedno z popularniejszych dań, w którym te podroby zyskują na smaku, bo dobrze łączą się z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Coś na szybko? Można je również smażyć z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. Nadają się też do grillowania i w takiej formie sprawdzają się w sałatkach.

Gulasz z serc drobiowych

Składniki:

  • 1 kg serc drobiowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek do smaku,
  • 1 nieduża marchew,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj serca i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
  2. Namocz serca w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
  3. W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serca na złoty kolor.
  4. Dodaj do garnka wodę tak, aby serca były całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumowiny.
  5. Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serca na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
  6. Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do gulaszu.
  8. Do potrawy dodaj majeranku i dopraw całość solą.
  9. W oddzielnym naczyniu wymieszaj łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody.
  10. Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
  11. Gulasz podawaj z ulubionym dodatkami.
dr00g2c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr00g2c
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj