Najzdrowsza część kurczaka, a wielu boi się jeść. Zrobisz z niej pyszny gulasz

Za wartościowe i smaczne uznajemy najczęściej piersi i udka, a inne części kurczaka traktujemy często jako te drugiej, a nawet trzeciej kategorii. To ostatnie dotyczy zwłaszcza podrobów. Naprawdę warto zmienić do nich nastawienie.

Taki gulasz zaskakuje smakiemTaki gulasz zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiedy ostatnio na twoim talerzu były serca drobiowe? Kompletnie zapominamy o tej części kurczaka, a nawet z premedytacją wykreślamy z menu. Nie jest łatwo nikogo przekonać do jedzenia podrobów, a przynajmniej warto wiedzieć, co się traci. Są naprawdę wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto jeść serca drobiowe?

Serca drobiowe są często nazywane kulinarną perełką. W dodatku ten przysmak jest tani i zdrowy. Ta część kurczaka zawiera łatwo przyswajalne żelazo, a także sporo białka. Nie ma dużo kalorii, bo tłuszczu jest w nich znacznie mniej niż w innych podrobach. W ich składzie warto też zwrócić uwagę na kolagen, który ma dobry wpływ na wygląd skóry, a także sprawność stawów. Ważne są też witaminy, C oraz cały zestaw tych z grupy B. Do tego dochodzą cynk i selen, które wspierają odporność i tarczycę. Listę zamyka koenzym Q10. Ten związek nie dopuszcza do szybkiego starzenia i wspiera serce. To ciemne mięso może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiedy powinniśmy sięgać po serca drobiowe?

  • Przy anemii. Żelazo zawarte w drobiowych sercach jest łatwo przyswajalne, a to dzięki witaminie C, która ułatwia jego wchłanianie.
  • Pomagają na stawy. Mają trzy razy więcej koenzymu Q10 niż w wątróbka, dlatego są wskazane dla osób cierpiące na zwyrodnienia stawów.  
  • Ukoją nerwy. Zawierają pomocne w tym witaminy z grupy B.
  • Na diecie redukcyjnej. Mają niewiele kalorii i sycą na długo.

Co przygotować z serc drobiowych?

Drobiowe serca, w porównaniu z innymi podrobami, są bardzo proste do przygotowania. Nadają się zwłaszcza do potraw duszonych czy zup. Gulasz z serc to jedno z popularniejszych dań, w którym te podroby zyskują na smaku, bo dobrze łączą się z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Coś na szybko? Można je również smażyć z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. Nadają się też do grillowania i w takiej formie sprawdzają się w sałatkach.

Gulasz z serc drobiowych

Składniki:

  • 1 kg serc drobiowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek do smaku,
  • 1 nieduża marchew,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj serca i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
  2. Namocz serca w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
  3. W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serca na złoty kolor.
  4. Dodaj do garnka wodę tak, aby serca były całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumowiny.
  5. Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serca na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
  6. Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do gulaszu.
  8. Do potrawy dodaj majeranku i dopraw całość solą.
  9. W oddzielnym naczyniu wymieszaj łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody.
  10. Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
  11. Gulasz podawaj z ulubionym dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania