Najzdrowsza część kurczaka, a wielu boi się jeść. Zrobisz z niej pyszny gulasz
Za wartościowe i smaczne uznajemy najczęściej piersi i udka, a inne części kurczaka traktujemy często jako te drugiej, a nawet trzeciej kategorii. To ostatnie dotyczy zwłaszcza podrobów. Naprawdę warto zmienić do nich nastawienie.
Kiedy ostatnio na twoim talerzu były serca drobiowe? Kompletnie zapominamy o tej części kurczaka, a nawet z premedytacją wykreślamy z menu. Nie jest łatwo nikogo przekonać do jedzenia podrobów, a przynajmniej warto wiedzieć, co się traci. Są naprawdę wartościowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Dlaczego warto jeść serca drobiowe?
Serca drobiowe są często nazywane kulinarną perełką. W dodatku ten przysmak jest tani i zdrowy. Ta część kurczaka zawiera łatwo przyswajalne żelazo, a także sporo białka. Nie ma dużo kalorii, bo tłuszczu jest w nich znacznie mniej niż w innych podrobach. W ich składzie warto też zwrócić uwagę na kolagen, który ma dobry wpływ na wygląd skóry, a także sprawność stawów. Ważne są też witaminy, C oraz cały zestaw tych z grupy B. Do tego dochodzą cynk i selen, które wspierają odporność i tarczycę. Listę zamyka koenzym Q10. Ten związek nie dopuszcza do szybkiego starzenia i wspiera serce. To ciemne mięso może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiedy powinniśmy sięgać po serca drobiowe?
- Przy anemii. Żelazo zawarte w drobiowych sercach jest łatwo przyswajalne, a to dzięki witaminie C, która ułatwia jego wchłanianie.
- Pomagają na stawy. Mają trzy razy więcej koenzymu Q10 niż w wątróbka, dlatego są wskazane dla osób cierpiące na zwyrodnienia stawów.
- Ukoją nerwy. Zawierają pomocne w tym witaminy z grupy B.
- Na diecie redukcyjnej. Mają niewiele kalorii i sycą na długo.
Co przygotować z serc drobiowych?
Drobiowe serca, w porównaniu z innymi podrobami, są bardzo proste do przygotowania. Nadają się zwłaszcza do potraw duszonych czy zup. Gulasz z serc to jedno z popularniejszych dań, w którym te podroby zyskują na smaku, bo dobrze łączą się z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Coś na szybko? Można je również smażyć z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. Nadają się też do grillowania i w takiej formie sprawdzają się w sałatkach.
Gulasz z serc drobiowych
Składniki:
- 1 kg serc drobiowych,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- majeranek do smaku,
- 1 nieduża marchew,
- sól i pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj serca i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
- Namocz serca w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
- W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serca na złoty kolor.
- Dodaj do garnka wodę tak, aby serca były całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumowiny.
- Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serca na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
- Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do gulaszu.
- Do potrawy dodaj majeranku i dopraw całość solą.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj łyżkę mąki w 1/3 szklanki wody.
- Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
- Gulasz podawaj z ulubionym dodatkami.