Łatwe desery z malinami w roli głównej. Wypróbuj, zanim skończy się sezon
Słodkie inspiracje
Z latem nieodłącznie kojarzą nam się malinowe desery. Kruche tarty, serniki na zimno, babeczki, naleśniki, musy, koktajle, galaretki. Można tak wymieniać bez końca. Mamy dla was pięć propozycji na proste malinowe słodkości.
Malinowe brownie
Składniki na ciasto: 230 czekolady mlecznej lub deserowej,160 g masła, 4 łyżki mąki, 5 jajek, 140 g drobnego cukru, szczypta soli, 4 łyżki dżemu malinowego.
Polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki kremówki.
Dodatkowo: świeże maliny, cukier puder.
Przygotowanie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą, jasną masę. do masy jajecznej małym strumieniem wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką, by składniki się połączyły. Dwie foremki o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij je ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Wystudzone blaty przełóż dżemem malinowym. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej. Powstałą polewą polej ciasto. Wierzch udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podawaj lekko schłodzone.
Malinowy obłoczek
Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka,1/4 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g), 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,100 g masła.
Galaretka: 600 g malin (świeżych lub mrożonych), 3 malinowe galaretki, 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.
Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej), 250 g serka mascarpone (schłodzonego), 3 łyżki cukru pudru, nasionka z 1 laski wanilii.
Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, płatki migdałowe do posypania bezy.
Przygotowanie: połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj blachę (23x33 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki. Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem - nie dłużej! Uwaga: składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż otrzymasz błyszczącą i dosyć gęstą piankę. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy - formę o wymiarach 23x33 cm odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów. Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Jak powinna wyglądać idealna beza? Musi być wypieczona i lekko popękana. Jeśli zobaczysz, że beza za bardzo rumieni się, skróć czas pieczenia. Wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Lemoniada malinowa
Składniki: 2 szklanki świeżych malin, 3/4 szklanki brązowego cukru, sok z 2 cytryn, 1,5 l wody, kilka gałązek mięty.
Przygotowanie: odłóż kilka malin do dekoracji. Resztę zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 15 minut. Odmierz pół szklanki wody, wlej ją do rondelka i wsyp resztę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop delikatnie zgęstnieje. Maliny podgrzej razem z cukrem, a następnie przecedź przez gęste sitko. Sok malinowy wymieszaj z syropem cukrowym. Wlej wodę. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do lemoniady. Wymieszaj. Do dzbanka wrzuć całe maliny, dodaj listki mięty i zalej lemoniadę. Schłódź w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.
Zakręcone naleśniki
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie: jajka wbij do miski i połączy z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsyp przesianą mąkę. Maliny umyj, odłóż kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmaż na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparuj nadmiar wody. Naleśniki usmaż, a następnie posmaruj malinową masą. Zwiń i pokrój na kawałki. Ułóż na talerzu - możesz dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekoruj miętą i podawaj na ciepło.
Sernik bez pieczenia
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm): 400 g herbatników, 5 łyżek masła, 250 g mascarpone, 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 250 g malin, 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: herbatniki dokładnie rozkrusz, a następnie połącz z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Taką masą wyłóż spód formy i delikatnie dociśnij. Włóż do lodówki na kwadrans. W tym czasie połącz dokładnie serek z mlekiem, wylej na spód i ponownie schłódź - przez ok. pół godziny. Maliny z odrobiną wody podgrzej w garnuszku z grubszym dnem, posyp cukrem pudrem i gotuj, aż nadmiar soków odparuje, a masa zgęstnieje. Po przestudzeniu nałóż kleksy na serową masę i za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób fantazyjne wzorki. Odstaw do lodówki na całą noc.