Malinowy obłoczek
Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka,1/4 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g), 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,100 g masła.
Galaretka: 600 g malin (świeżych lub mrożonych), 3 malinowe galaretki, 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.
Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej), 250 g serka mascarpone (schłodzonego), 3 łyżki cukru pudru, nasionka z 1 laski wanilii.
Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, płatki migdałowe do posypania bezy.
Przygotowanie: połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj blachę (23x33 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj. Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki. Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem - nie dłużej! Uwaga: składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż otrzymasz błyszczącą i dosyć gęstą piankę. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy - formę o wymiarach 23x33 cm odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów. Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Jak powinna wyglądać idealna beza? Musi być wypieczona i lekko popękana. Jeśli zobaczysz, że beza za bardzo rumieni się, skróć czas pieczenia. Wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.