Magda Gessler za każdym razem dodaje do wielkanocnego żurku. Nic nie może się z nim równać

Magda Gessler uchodzi za specjalistkę polskiej kuchni i bardzo często wypowiada się na temat tradycyjnych potraw. Tuż przed Wielkanocą nie mogło zabraknąć jej uwag na temat żurku. Co zawsze dokłada do tej zupy? Restauratorka podzieliła się przepisem.

Co Magda Gessler dodaje do żurku?Co Magda Gessler dodaje do żurku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darius 19.30
Dorota Gepert

Wielkanocne śniadanie jest szczególne z wielu powodów. Jeśli chodzi o zwyczaje kulinarne, to jedno z nielicznych, podczas którego jemy zupę. W świąteczny poranek w wielu polskich domach podawany jest żurek z białą kiełbasą i jajkami. Magda Gessler podkreśla jednak, że niektórzy mylą go z barszczem białym. Kluczowym składnikiem żurku jest zakwas żytni, a barszczu zakwas pszenny. Warto zwracać na to uwagę i trzeba przyznać restauratorce rację. Często tych nazw używamy wymiennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jakie są najważniejsze składniki żurku?

Według Magdy Gessler są dwa najważniejsze składniki żurku. Podstawą jest zakwas żytni i wysokiej jakości mięso. Zakwas najlepiej przygotować samodzielnie, mieszając mąkę żytnią z wodą na kilka dni przed gotowaniem. Biała kiełbasa to kolejny istotny element, na który trzeba zwrócić uwagę. Kiedy jest ona słabej jakości, może zrujnować całą potrawę. Jej skład powinien być krótki, wystarczy mięso, sól, pieprz i majeranek. Kiedy będzie zbyt tłusta, żurek będzie ciężki do strawienia. Surową kiełbasę należy dobrze zaparzyć.

Na ten dodatek stawia Magda Gessler

Jakiego dodatku nie może zabraknąć w żurku Magdy Gessler? Restauratorka przyznała, że zawsze dodaje do niego grzyby, a konkretnie na prawdziwki. To one według niej świetnie podkreślają smak zupy i nadają jej niezwykłego aromatu. Grzyby mogą być mrożone lub suszone. Trzeba przyznać, że suszone grzyby są w najstarszych przepisach na żurek. Zresztą kiedyś dodawano je praktycznie do wszystkich zup, nawet do rosołu. Jednak do niektórych pasują szczególnie i na pewno należy do nich żurek.

Przez nią żurek będzie ciężki

Wielkanocny żurek Magdy Gessler

Składniki: 

  • 350 g mąki razowej,
  • 1 litr wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (prawdziwków),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 jajka,
  • 350 g białej kiełbasy,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól, pieprz czarny, majeranek do smaku,
  • chrzan do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od domowego zakwasu. Mąkę przesyp do dużego słoika, zalej gorącą wodą, wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Dorzuć ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj słoik gazą, odstaw na 2-3 dni, raz dziennie mieszaj całość. 
  2. W większym garnku rozpuść masło. Wrzuć pokrojone grzyby, podsmaż i zalej bulionem, gotuj je do miękkości.
  3. Do bulionu i grzybów dodaj odcedzony zakwas oraz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Dopraw do smaku.
  4. Żurek podawaj z białą kiełbasą pokrojoną w grube plastry i jajkami na twardo.
  5. Już na talerzu można zupę doprawić chrzanem i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej