Większość z nas nawet nie wie, że to mięso się je. Dla Turków to prawdziwy przysmak

Śledziona wołowa? Nie tylko jej nie jemy zbyt często, ale wiele osób nawet o niej nie słyszało. Tymczasem ma ona wiele wartości odżywczych. Często porównywana jest z wątróbką, ale to jeszcze większa porcja żelaza i witaminy B12. Podpowiadamy, co można z niej przyrządzić.

Śledziona wołowa - dlaczego warto ją jeść?Śledziona wołowa - dlaczego warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Podroby wciąż budzą wiele kontrowersji. Wielu z nas po prostu nie da się do nich przekonać, ale też nie brakuje smakoszy, którzy się nimi zajadają. Śledziona wołowa, podobnie jak cielęca, należy do tych najmniej popularnych. Sięgamy po nią znacznie rzadziej niż po wątrobę, serca czy nawet nerki. Jednak w niektórych kuchniach świata cieszy się dużym uznaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Co warto wiedzieć o śledzionie wołowej?

Jak smakuje śledziona wołowa? Niektórzy uważają, że to połączenie wątróbki i serca wołowego. Smak jest intensywny, ale lekko słodkawy. Jej konsystencja jest bardziej zwarta niż wątróbki. Po odpowiednim przygotowaniu śledziona jest jednak delikatna i pozbawiona goryczki, która czasem wyczuwalna jest w podrobach. Nadaje się do gulaszy, bo po duszeniu z warzywami i przyprawami jest mięciutka. Po zmieleniu może być też dodatkiem do kotletów mielonych. Najprościej podsmażyć ją z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. W kuchni tureckiej jest przysmakiem i piecze się ją na ruszcie. Na Malcie zaś używa się jej do kiełbasy wraz z kaszą i ziołami.

Ważne składniki śledziony wołowej

Co wyróżnia śledzioną wołową? Zawiera więcej żelaza i witaminy B12 niż wątróbka, która często jest polecana osobom borykającym się z anemią. W jej składzie jest łatwo przyswajalne żelazo hemowe. Zawiera także inne cenne składniki, jak białko, selen i cynk. Bardzo ważna jest wspominana już witamina B12, bo ma dobry wpływ na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.

Jak przygotować śledzionę wołową?

Pierwszy krok w przygotowaniu śledziony wołowej to dokładne jej wypłukanie w zimnej wodzie. Trzeba też ją starannie oczyścić, a potem namoczyć w mleku przez co najmniej pół godziny, dzięki temu będzie krucha.

Smażona śledziona z cebulą

Składniki:

  • 1 śledziona wołowa,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • mleko do namaczania,
  • sok z cytryny do smaku,
  • natka pietruszki do podania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzionę umyj, oczyść, a potem pokrój na małe kawałki. Namocz ją w mleku na co najmniej pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki.
  3. Śledzionę po wymoczeniu osusz i skrop sokiem z cytryny.
  4. Smaż ją na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodaj cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj kilka łyżek wody i duś potrawę na małej mocy palnika przez około 10 minut.
  5. Na koniec dopraw potrawę do smaku. Zmiel ziele angielskie, które dodaje śledzionie wspaniałego aromatu.
  6. Tak przygotowaną śledzionę podawaj posypaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne