Większość z nas nawet nie wie, że to mięso się je. Dla Turków to prawdziwy przysmak
Śledziona wołowa? Nie tylko jej nie jemy zbyt często, ale wiele osób nawet o niej nie słyszało. Tymczasem ma ona wiele wartości odżywczych. Często porównywana jest z wątróbką, ale to jeszcze większa porcja żelaza i witaminy B12. Podpowiadamy, co można z niej przyrządzić.
Podroby wciąż budzą wiele kontrowersji. Wielu z nas po prostu nie da się do nich przekonać, ale też nie brakuje smakoszy, którzy się nimi zajadają. Śledziona wołowa, podobnie jak cielęca, należy do tych najmniej popularnych. Sięgamy po nią znacznie rzadziej niż po wątrobę, serca czy nawet nerki. Jednak w niektórych kuchniach świata cieszy się dużym uznaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab
Co warto wiedzieć o śledzionie wołowej?
Jak smakuje śledziona wołowa? Niektórzy uważają, że to połączenie wątróbki i serca wołowego. Smak jest intensywny, ale lekko słodkawy. Jej konsystencja jest bardziej zwarta niż wątróbki. Po odpowiednim przygotowaniu śledziona jest jednak delikatna i pozbawiona goryczki, która czasem wyczuwalna jest w podrobach. Nadaje się do gulaszy, bo po duszeniu z warzywami i przyprawami jest mięciutka. Po zmieleniu może być też dodatkiem do kotletów mielonych. Najprościej podsmażyć ją z cebulą, podobnie jak przygotowujemy wątróbkę. W kuchni tureckiej jest przysmakiem i piecze się ją na ruszcie. Na Malcie zaś używa się jej do kiełbasy wraz z kaszą i ziołami.
Ważne składniki śledziony wołowej
Co wyróżnia śledzioną wołową? Zawiera więcej żelaza i witaminy B12 niż wątróbka, która często jest polecana osobom borykającym się z anemią. W jej składzie jest łatwo przyswajalne żelazo hemowe. Zawiera także inne cenne składniki, jak białko, selen i cynk. Bardzo ważna jest wspominana już witamina B12, bo ma dobry wpływ na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.
Jak przygotować śledzionę wołową?
Pierwszy krok w przygotowaniu śledziony wołowej to dokładne jej wypłukanie w zimnej wodzie. Trzeba też ją starannie oczyścić, a potem namoczyć w mleku przez co najmniej pół godziny, dzięki temu będzie krucha.
Smażona śledziona z cebulą
Składniki:
- 1 śledziona wołowa,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- mleko do namaczania,
- sok z cytryny do smaku,
- natka pietruszki do podania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Śledzionę umyj, oczyść, a potem pokrój na małe kawałki. Namocz ją w mleku na co najmniej pół godziny.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki.
- Śledzionę po wymoczeniu osusz i skrop sokiem z cytryny.
- Smaż ją na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodaj cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj kilka łyżek wody i duś potrawę na małej mocy palnika przez około 10 minut.
- Na koniec dopraw potrawę do smaku. Zmiel ziele angielskie, które dodaje śledzionie wspaniałego aromatu.
- Tak przygotowaną śledzionę podawaj posypaną natką pietruszki.