Przystawka, która w PRL-u święciła triumfy na święta. Dziś podajemy te ryby w zupełnie innym wydaniu

Ostatnio mój mąż kupił małe opakowanie śledzi w galarecie. Podobno pani na bazarku bardzo zachwalała i twierdziła, że sprzedają się w mgnieniu oka. Nie widziałam tej przystawki całe lata. Kiedyś przygotowywała ją moja babcia na rodzinne imprezy. Postanowiłam wrócić do jej przepisu.

Śledzie w galarecie to przystawka rodem z PRL-uŚledzie w galarecie to przystawka rodem z PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Volodko Marina
Dorota Gepert

Śledzie w galarecie to jedna z tych przystawek, która od razu kojarzy się z czasami PRL-u. Wtedy była często przygotowana na imprezy i spotkania rodzinne, uchodziła za bardzo elegancką i wykwitną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Co wyróżnia przystawki w galarecie?

Ryby czy mięsa w galarecie traktowane są dziś jako dania w stylu retro. Trzeba przyznać, że bardzo straciły na popularności. Niewiele osób przygotowuje już karpia w galarecie na święta Bożego Narodzenia, a o śledziach niemal wszyscy zapomnieli. Takie potrawy kojarzą się z tym, że są pracochłonne. Często też wiele obaw budzi galareta. Wiadomo, robimy ją rzadko i nie zawsze musi się udać, a bez niej cała potrawa będzie spisana na straty. W dodatku to danie, które trzeba wcześniej zaplanować. A teraz znacznie częściej stawiamy na szybkie i łatwe do przygotowania opcje.

Jakie śledzie nadają się do galarety?

Do galarety nadają się tuszki ze śledzia. Jest to trudniejsza opcja, jednak do przygotowania wywaru można dodać też głowy i ogony. To sprawi, że będzie on miał znacznie głębszy smak. Pierwszym krokiem jest w tym przypadku usunięcie wnętrzności i filetowanie ryb. Znacznie prostszy sposób to użycie gotowych filetów śledziowych.

Śledzie w galarecie

Składniki:

  • 1,5 kg filetów lub świeżych tuszek ze śledzia,
  • litr wody,
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 średniego selera,
  • 3 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę, dwie marchewki oraz seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pozostałe dwie marchewki pokrój w cieńsze słupki i odłóż na bok.
  3. Cebulę opal nad palnikiem.
  4. Przełóż warzywa (oprócz marchewek pokrojonych w słupki) i przyprawy do garnka, dodaj śledzie (tuszki).
  5. Posól składniki i zalej je zimną wodą. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. godzinę.
  6. W międzyczasie resztę cebuli obierz, pokrój w grubszą kostkę i zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła.
  7. Posiekaj natkę pietruszki i pokrój ugotowane na twardo jajka w grubsze półplasterki.
  8. Jeśli używasz filetów śledziowych, opłucz je z zalewy i osącz na sitku. Pokrój je na kawałki.
  9. Gdy wywar będzie gotowy, odcedź i przelej go do osobnej miski.
  10. Kiedy już będzie letni, odlej 1 szklankę wywaru, rozpuść w nim żelatynę, a potem wlej z powrotem do miski z płynem.
  11. W każdej foremce połóż po 1 łyżce śledzi. Posyp natką, dodaj jajko i zalej tężejącym wywarem. Na samym końcu połóż po kilka słupków marchewki.
  12. Odstaw śledzie na kilka godzin do lodówki, by galareta całkowicie stężała.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji