Zrywam w ogródku i robię herbatkę. Zapobiega powstawaniu zmarszczek
Jej krzewy zachwycają nas wczesną wiosną. Wystarczy spojrzeć na te intensywnie żółte kwiaty, by poprawić sobie nastrój. Na szczęście mam forsycję w ogródku. Jest idealna do bukietów i na odmładzającą herbatkę.
Forsycja, należąca do rodziny oliwkowatych, to krzew, którego kwiaty pojawiają się przed liśćmi. Są one nie tylko piękne, ale i mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Można je jeść na surowo, suszyć i przygotowywać z nich napary.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Co zawierają kwiaty forsycji?
Kwiaty forsycji zawierają saponiny, lignany, flawonoidy, kwercetynę, rutynę i witaminę C. Dzięki temu napary z nich mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i uspokajające. Forsycja pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi.
Dla mnie duże znaczenie ma także to, że forsycja ma dobry wpływ na wygląd cery. Badania opublikowane w serwisie PubMed wskazują, że rutyna w niej zawarta wzmacnia naczynia krwionośne. Systematyczne picie naparów z tej rośliny może opóźniać procesy starzenia się skóry. Sama rutyna nie ma wpływu na produkcję kolagenu, ale chroni jego włókna przed uszkodzeniami. Dzięki temu skóra pozostaje elastyczna, jędrna, po prostu zmarszczki nie pojawiają się tak szybko.
Jak wykorzystać forsycję w kuchni?
Forsycja nadaje się nie tylko na napary, które przygotowuje się z suszonych kwiatów. Te świeże są świetne do sałatek, jogurtów czy do dekorowania deserów. Warto je wykorzystywać, bo sezon na nie wcale nie jest taki długi. Ważne jest, aby wybierać kwiaty rosnące z dala od zanieczyszczeń, najlepiej z własnego ogrodu. Powinny być świeże i pozbawione przebarwień.
Kwiaty najlepiej zbierać w suche i słoneczne dni, gdy są w pełnym rozkwicie. Potem należy je rozłożyć na kuchennej ściereczce lub ręczniku papierowym i pozostawić na około pół godziny, następnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli planujesz suszenie kwiatów na napary, rozłóż je w suchym i ciemnym miejscu lub skorzystaj z suszarki spożywczej.
Przepis na herbatkę z forsycji
Przygotowanie herbatki z forsycji jest bardzo proste, zalewam 2-3 garście kwiatów wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Teraz używam kwiatów świeżych, ale już przygotowuje na zapas suszone. Napar przykrywam i odstawiam na około pół godziny. Jego smak się wtedy wzmacnia, czasami dodaję do niego miodu i cytrynę. Przy jego przygotowaniu trzeba pamiętać, by nie używać wrzątku, bo wtedy niszczą się cenne związki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.