Trwa ładowanie...
d4fvu5j
Kefir kontra jogurt i maślanka. Który jest najzdrowszy?
TVP
kuchenne nowości

Kefir kontra jogurt i maślanka. Który jest najzdrowszy?

Kefir, jogurt, maślanka - w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć mlecznych produktów. Który jest najzdrowszy? Czy istnieją poważne różnice pomiędzy tymi produktami?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4fvu5j

- Jogurt i kefir warto spożywać ze względu na wapno oraz mikroflory. Są to naturalne probiotyki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, perystaltykę jelit oraz trawienie. Występowanie chorób autoimmunologicznych typu Hashimoto jest często zależne od dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi w jelicie. Nieprawidłowa ilość bakterii prowadzi do otyłości. Dlatego ważne, aby regularnie spożywać produkty mleczne - mówi dietetyk, Ewa Kurowska.

- Kefir jest najmniej przetworzonym produktem, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Natomiast jogurty mają różną jakość białka i zawartość laktozy - dodaje.

d4fvu5j

*Właściwości prozdrowotne kefiru *

*Kefir, maślanka, jogurt – dlaczego warto sięgać? *

*Jak wybrać smaczny i zdrowy jogurt? *

d4fvu5j

Podziel się opinią

Share

d4fvu5j

d4fvu5j