Kefir kontra jogurt i maślanka. Który jest najzdrowszy?
Kefir, jogurt, maślanka - w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć mlecznych produktów. Który jest najzdrowszy? Czy istnieją poważne różnice pomiędzy tymi produktami?
- Jogurt i kefir warto spożywać ze względu na wapno oraz mikroflory. Są to naturalne probiotyki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, perystaltykę jelit oraz trawienie. Występowanie chorób autoimmunologicznych typu Hashimoto jest często zależne od dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi w jelicie. Nieprawidłowa ilość bakterii prowadzi do otyłości. Dlatego ważne, aby regularnie spożywać produkty mleczne - mówi dietetyk, Ewa Kurowska.
- Kefir jest najmniej przetworzonym produktem, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Natomiast jogurty mają różną jakość białka i zawartość laktozy - dodaje.