Jak przygotować kociołek cygański

Trudno znaleźć ciekawszą propozycję na rozgrzewający obiad, gdy za oknem króluje jesienno-zimowa aura. Kociołek cygański to smakowita mieszanka mięsa, warzyw i suszonych grzybów. Specjał tradycyjnie przyrządza się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy ugotować go także w garnku.

Przepis na kociołek cygański przekazywano z pokolenia na pokolenie
Źródło zdjęć: © 123RF

Igryły to niewielka miejscowość położona w województwie podlaskim. Nieprzypadkowo jest nazywana "wioską cygańską", ponieważ już w XVI wieku pojawili się w niej pierwsi Romowie, którzy do Polski przywędrowali w średniowieczu z Bałkanów. Choć w całej Europie Cyganie byli prześladowani i wypędzani, w Igryłach znaleźli bezpieczny azyl, zaś okoliczni mieszkańcy, zarówno chłopi, jak i szlachta, cenili ich jako handlarzy koni i doskonałych kowali.

Pod koniec XVIII w., na podstawie Uniwersału Komisji Policji Obojga Narodów, Cyganie otrzymali oficjalną zgodę na osiedlanie się w Igryłach. Kultywowali tam swoją kulturę i zwyczaje. Do lat 70. XX w. wędrujące po Polsce tabory cygańskie zatrzymywały się na skraju tutejszego lasu i rozbijały obozowiska. Mężczyźni handlowali końmi na pobliskim targu w Sokółce, zaś kobiety wróżyły na wsiach, otrzymując w zamian kury i inne płody rolne. Wieczorami urządzano wspólną biesiadę, a jej obowiązkowym elementem był zawieszony nad ogniskiem kociołek, w którym przyrządzano pyszne i aromatyczne danie z mięsa, kiełbasy, warzyw oraz grzybów, świeżych i suszonych.

Przepis na kociołek cygański przekazywano z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu przetrwał do dzisiaj. Dzięki zaangażowaniu stowarzyszenia "Dziedzictwo Kulturowe Igrył" w 2015 r. specjał został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zobacz też: Rozgrzewający gulasz wołowy

Potrawa stanowi atrakcję podczas licznych festynów organizowanych nie tylko na Podlasiu. Bez trudu przygotujemy ją również w domu.

Kura czy kurczak?

Podstawowym składnikiem kociołka cygańskiego jest mięso. Kiedyś była to przede wszystkim kura, często wykradana pod osłoną nocy z przydomowych kurników. Smaczna, ale i pełna wartości odżywczych – stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, potasu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B oraz naturalnych przeciwutleniaczy hamujących szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Wiejska kura jest obecnie trudno dostępnym produktem, dlatego zazwyczaj zastępuje ją kurczak. Kupując drób, warto jednak wybierać mięso pochodzące ze sprawdzonych hodowli. Dzięki odpowiednio dobranej paszy i specjalnym warunkom chowu taki kurczak z powodzeniem sprawdzi się w kociołku cygańskim.

Potrawę warto też wzbogacić innymi rodzajami mięsa, najlepiej wieprzowiną (np. łopatką), a także dobrze przyprawioną kiełbasą. Nie może zabraknąć w niej także suszonych grzybów, które – wbrew powszechnej opinii – wykazują sporo wartości odżywczych. W wyniku obróbki tracą wodę, ale skoncentrowaniu ulegają wówczas cenne składniki mineralne: wapń, selen, fosfor czy potas, a także białko, choć słabiej przyswajalne niż roślinne. W sezonie jesiennym do dania dodawano niekiedy również świeże grzyby.

W kociołku cygańskim nie może zabraknąć warzyw: ziemniaków, marchewki, cebuli, czosnku, kapusty oraz przypraw: jałowca, majeranku, liści laurowych czy ziela angielskiego. Czasami dodaje się do niego także ogórki kiszone albo paprykę.

Jak przygotować kociołek cygański

Zadanie jest bardzo proste. Jeśli chcemy pozostać wierni tradycji, powinniśmy rozpalić (oczywiście w odpowiednim miejscu) niewielkie ognisko, a nad nim zawiesić na trójnogu żeliwny kociołek z wodą. Jednak zwykle nie mamy takiej możliwości, dlatego ognisko możemy zastąpić domową kuchenką, zaś kociołek – garnkiem o grubym dnie.

Solidną garść suszonych grzybów zalewamy wrzątkiem. Do kociołka lub garnka z wodą wrzucamy 1-2 listki laurowe, kilka suszonych jagód jałowca i ziarenek ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu. Chwilę gotujemy i dokładamy 20 dag pokrojonej w kostkę wieprzowiny i 15 dag marchewki, a także odsączone grzyby. Pół godziny później dorzucamy pozostałe składniki: 10 dag talarków kiełbasy, 40 dag pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego, 25 dag poszatkowanej grubo kapusty, 40 dag pokrojonych w kostkę ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 15 dag pokrojonej w ósemkę cebuli. Dusimy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.

Pod koniec potrawę zagęszczamy zasmażką ze smalcu i mąki, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Serwujemy z chlebem, najlepiej wiejskim.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇