Jak powstaje ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny powstaje z długo dojrzewającego miąższu winogron i jest doskonałym dodatkiem do sałatek, marynat, dań kuchni włoskiej, a także owoców i deserów. W zależności od wieku i pochodzenia litr tradycyjnego octu balsamicznego może kosztować nawet 4 tysiące dolarów. Ekipa Discovery Science przyjrzała się, jak krok po kroku powstaje ten produkt.
Ocet balsamiczny powstaje z długo dojrzewającego miąższu winogron i jest doskonałym dodatkiem do sałatek, marynat, dań kuchni włoskiej, a także owoców i deserów. W zależności od wieku i pochodzenia, litr tradycyjnego octu balsamicznego może kosztować nawet 4 tysiące dolarów. Ekipa Discovery Science przyjrzała się, jak krok po kroku powstaje ten przysmak.
Najlepszy produkt to prawie całkowicie czarna ciecz, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku. Zdaniem naukowców, ocet balsamiczny wspomaga odchudzanie, obniża poziom "złego" cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, poprawia trawienie i zmniejsza apetyt. Zawiera także cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami.