Flaczki niejedno mają imię...

Ta potrawa, o jakże swojskiej nazwie, większości osób kojarzy się z typowo polskim daniem. Jednak flaczki, podroby i inne wnętrzności stanowiły od setek lat natchnienie mistrzów kuchni na całym świecie. Dzięki ich wysiłkom powstały dziesiątki potraw, które można określić wspólnym mianem - flaków.

Flaczki niejedno mają imię...
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ta potrawa, o jakże swojskiej nazwie, większości osób kojarzy się z typowo polskim daniem. Jednak flaczki, podroby i inne wnętrzności stanowiły od setek lat natchnienie mistrzów kuchni na całym świecie. Dzięki ich wysiłkom powstały dziesiątki potraw, które można określić wspólnym mianem - flaków.

Zacznijmy może od szkockiej narodowej potrawy - Haggis - która często pojawia się w rankingach opisujących najmniej apetyczne dania pochodzące z różnych stron świata. Przygotowuje się go z zmielonych owczych podrobów (serce, wątroba i płuca) zmieszanych z cebulą, mąką owsianą i przyprawami. Całość gotuje się przez około 3 godziny w zwierzęcym żołądku, lub częściej w osłonce, wykorzystywanej w produkcji wędlin.

Haggis podaje się z ziemniakami i brukwią, czasem też z sosem sporządzonym na bazie whisky. Danie to spożywa się podczas jednego z najważniejszych szkockich świąt, które ma miejsce 25 XII - będącego rocznicą urodzin szkockiego wieszcza, Richarda Burnsa.

Teraz przenieśmy się do kraju, który uchodzi za kulinarne centrum świata - Francji. Byłoby dziwne, gdyby nie istniał tam jakiś odpowiedni flaczkowy specjał. Otóż kiełbasa nazywana Andouillete stanowi mieszankę flaków wieprzowych, cebuli i papryki. Można ją podawać na zimno lub na ciepło, jednak w tym wypadku należy się nastawić na towarzyszący daniu wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Najbardziej znane wyroby pochodzą z okolic Troyes i Lyonu.

Także na Półwyspie Iberyjskim flaczki nie stanowią osobliwości. Tripas a moda de Porto przygotowuje się z wnętrzności wieprzowych z białą fasolą i cebulą. Jest to tradycyjne danie podawane w Porto, którego mieszkańcy właśnie z tego powodu nazywani są tripeiros. Na południu Portugalii zamiast białej fasoli używa się grochu, a danie nazywa się Dobrado.

Z Portugalii blisko już do Afryki, która stanowi trochę zapomniany kulinarnie kontynent. W Kenii jedną z tradycyjnych potraw jest Matumbo, przygotowywane z wnętrzności kozy, które są gotowane, a następnie pakowane do jelit i smażone. Co ciekawe, matumbo rytualnie było podawane młodym chłopcom, jednak obecnie jest spożywane przez wszystkich bez względu na wiek i płeć.

Również w nowym świecie flaczki znalazły swoją drogę na stoły. Na przykład w Meksyku za przysmak uchodzą Machitos - małe kawałki jelit zwierząt hodowlanych, które po dokładnym oczyszczeniu gotuje się, a następnie grilluje. Po doprawieniu kolendrą, posiekaną cebulą i sosem chilli często podaje się je razem z tacos.

Innym tradycyjnym daniem meksykańskim jest Menudo, przypominające nieco polskie flaczki. Potrawa ma postać zupy, w której znajdują się kawałki wołowego żołądka i ścięgien. Podczas gotowania, trwającego blisko 7 godzin, dodaje się też cebulę, czosnek, kolendrę i dużo czerwonych chili.

Z względu na pikantny smak menudo często spożywa się na kaca, ponieważ wzmaga pocenie i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. W podobny sposób przygotowuje się w rejonie Karaibów tzw. mondongo. Jednak nie jest ono tak ostre i zawiera więcej warzyw (pomidory, kapusta, seler, ziemniaki), a konsystencją przypomina bardziej gulasz.

Na koniec wędrujemy do Azji, w której, jak głosi obiegowa opinia, można zjeść wszystko - także flaki. W Chinach można spróbować na przykład Fuqi Feipan - gotowany wołowy żołądek przyprawiany pieprzem syczuańskim. Całość jest podobno niezwykle pikantna. Jednak należy uważać, ponieważ tą nazwą tą określa się też wiele potraw sporządzonych z wykorzystaniem zwierzęcych organów, które ze względu na niską cenę są spożywane przez osoby biedne.

W Korei Południowej za przysmak uchodzi Gopchang Jeongol, który przyrządza się gotując wołowe jelita, obtoczone mąką i posolone, ze świeżymi warzywami i przyprawami. Następnie dusi się je w wywarze wołowym. Gotowe danie jest podawane z ryżem, jako przystawka.

Na zakończenie trzeba zaznaczyć, że ten krótki spis nie wyczerpuje listy wszystkich potraw, przyrządzanych ze zwierzęcych wnętrzności, a tylko miał zaznaczyć bogactwo i różnorodność dań uważanych w naszym kraju za zwykłe, pospolite flaczki.

Artur Olejniczak

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera