Eliksiry długowieczności
Zdaniem naukowców organizm człowieka powinien bezawaryjnie funkcjonować co najmniej przez 120 lat! Czynniki genetyczne wpływają na długość życia w ok. 20 procentach. Reszta to przede wszystkim efekt naszego stylu życia. Aby dożyć w zdrowiu sędziwej starości, należy nie tylko dbać o swoją kondycję. Podobno pomóc nam może również wypijanie specjalnych eliksirów gwarantujących długowieczność.
Wywar z manayupy
Manayupa to wieloletnia roślina krzewiasta występująca jedynie w kilku górzystych prowincjach Peru. W jej liściach znajdują się m.in. cenne dla zdrowia flawonoidy i saponiny, olejki eteryczne i sole mineralne. Manayupa znana jest przede wszystkim z silnych właściwości oczyszczających – wypłukuje z krwi toksyny (chemiczne i pokarmowe), usprawnia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie. Jest pomocna przy leczeniu wielu chorób i pozwala na długo zachować zdrowie. Wywar z manayupy należy sporządzić według przepisu: łyżkę kory zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6-8 minut. Odcedzić. Pić trzy razy dziennie (na godzinę przed lub dwie godziny po posiłku) po jednej szklance.
Olej lniany z sokiem z cytryny
Uważa się go za najzdrowszy olej na świecie. Przede wszystkim jest to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej lniany jest budulcem tkanek, reguluje przemianę materii, pomaga leczyć choroby skórne, depresję, obniża poziom złego cholesterolu. Chroni również przed nowotworem prostaty, piersi i płuc. Oleju lnianego nie wolno smażyć czy podgrzewać. Eliksirem zdrowia i długowieczności jest mieszanka przygotowana z 1-2 łyżek oleju i 1-2 łyżek soku z cytryny wymieszanych w 1/3 szklanki wody. Spożywać najlepiej trzy razy dziennie. Nieoczyszczony olej lniany (6-7 łyżek) można również zmiksować z chudym białym serem i naturalnym jogurtem, dzięki czemu kwasy tłuszczowe omega-3 szybciej się wchłoną w przewodzie pokarmowym.
Koktajl z żurawin
Nie bez powodu żurawinę nazywa się „mistrzynią leczenia”. Ponieważ pełno w niej witamin (A, C, witaminy z grupy B) działa jak antybiotyk, dostarczając organizmowi błonnika, pektyn i wielu cennych pierwiastków. Naukowcy dowiedli, że żurawina zmniejsza ryzyko zawału, chroni przed wrzodami żołądka, usuwa wolne rodniki, zapobiega chorobom dziąseł i infekcjom dróg moczowych. Koktajl z żurawin przede wszystkim wspomaga wydalanie i zaprowadza równowagę hormonalną. Najpierw należy przygotować wodę żurawinową: ok. 350 g żurawin należy zalać 4 szklankami wody mineralnej i gotować, aż owoce zaczną pękać. Odcedzić. Zamiast tego można ewentualnie użyć niesłodzonego soku z żurawin. Przepis na koktajl: do szklanki wody żurawinowej (lub soku) dodać łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub łyżkę sproszkowanych łusek z nasion babki płesznika. Pić dwa razy dziennie – po przebudzeniu i przed snem.
Napar z czepoty puszystej
Zwana również vilcacorą i kocim pazurem jest rośliną leczniczą, która rośnie dziko w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej, a także w północnych rejonach Ameryki Południowej. Czepota puszysta zawiera cenne dla zdrowia alkaloidy, dlatego działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wzmacnia również system odpornościowy. Najprostszy eliksir z vilcacory otrzymamy, jeśli 10 kropelek ekstraktu w płynie wymieszamy z wodą lub sokiem owocowym i taką miksturę wypijemy na pół godziny przed posiłkiem (raz dziennie). Napar z czepoty można również przygotować zalewając łyżeczkę skrawków kory dwoma szklankami wody i podgrzewając do ok. 80 stopni. Przelewamy do termosu, a po godzinie odcedzamy. Pijemy trzy razy dziennie przed posiłkiem po 1/4 szklanki naparu wymieszanego z połową szklanki wody.
Nalewka tybetańska
To eliksir młodości i długowieczności – nalewkę uważa się za najstarszy na świecie lek homeopatyczny. Poprawia ukrwienie serca i mózgu, reguluje gospodarkę tłuszczową, oczyszcza organizm z cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne. Przygotowuje się ją według przepisu: ok. 350 g obranego i rozdrobnionego, włożonego do słoja czosnku należy zalać 300 ml spirytusu (95 proc.) i odstawić na 10 dni w chłodne i ciemne miejsce (może być lodówka). Po tym czasie należy wycisnąć sok przez gazę i odstawić na kolejne 3-4 dni. Nalewkę pije się trzy razy dziennie na kwadrans przed posiłkiem, jej krople dodając do przegotowanego i ostudzonego mleka bądź kefiru. Dawkowanie: pierwszego dnia przed śniadaniem – 1 kropla, przed obiadem – 2 krople, przed kolacją – 3 krople, drugiego dnia przed śniadaniem – 4, przed obiadem – 5, przed kolacją – 6 itd. Gdy dojdziemy do 15 kropli, nie zwiększamy dawki, tylko ją zmniejszamy (szósty dzień: śniadanie – 15, obiad – 14, kolacja – 13. Od 11 dnia pijemy po 25 kropli przed każdym
posiłkiem, aż nalewka się skończy.
Wywar z chuchuhuasi
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się występujące w Amazonii drzewo pokryte grubą, połyskliwą korą, która zawiera cenne dla zdrowia substancje. Drzewo chuchuhuasi działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, oczyszcza organizm, usprawnia pracę mózgu, jest pomocne przy takich chorobach jak artretyzm, astma, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, robaczyca, reumatyzm czy przy zaburzeniach krążenia. Właściwości chuchuhuasi wzmacniające odporność znane są już od lat 60. Wywar z chuchuhuasi można przygotować, 1-2 łyżeczki kory zalewając 700-800 ml wody i od momentu wrzenia gotując przez 20 minut. Przecedzić. Taki wywar należy pić trzy razy dziennie na godzinę przed lub po posiłku.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
przepisy pochodzą m.in. z książek:
Anna Baszanowska, Jolanta Ossowska, „Długowieczność z gwarancją, czyli jak dożyć 120 lat”, Tower Press, Gdańsk 2000
Ann Louise Gittelman, „Plan wypłukiwania tłuszczu”, Wydawnictwo K.E. Liber, Warszawa 2006