Diety odkwaszające - obalamy mity

Temat zakwaszenia organizmu w ostatnich latach budzi ogromne zainteresowanie. Podobno - według różnych szacunków - z problemem tym boryka się zdecydowana większość, bo nawet 80 - 90 proc. Europejczyków. Powstają specjalne diety mające na celu odkwaszenie, na sklepowych półkach i w internecie przybywa też suplementów, które mają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Diety odkwaszające - obalamy mity
Źródło zdjęć: © 123RF
1

Temat zakwaszenia organizmu w ostatnich latach budzi ogromne zainteresowanie. Podobno - według różnych szacunków - z problemem tym boryka się zdecydowana większość, bo nawet 80-90 proc. Europejczyków. Powstają specjalne diety mające na celu odkwaszenie, na sklepowych półkach i w internecie przybywa też suplementów, które mają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Czy jednak problem powszechnego zakwaszenia faktycznie istnieje? Czy dietą możemy zmienić pH organizmu? Jakie produkty mogą nam w tym pomóc? Na te i inne pytania odpowiada dietetyczka, Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl.

Jak to jest z tym zakwaszeniem organizmu? Czy faktycznie niemal każdy z nas powinien stosować dietę odkwaszającą albo sięgnąć po suplementy?

- Zakwaszenie organizmu to bardzo nośny, działający na wyobraźnię straszak. Słyszymy kwas i natychmiast wyobrażamy sobie jakie spustoszenie czyni on w naszym organizmie. Nikt nie bada poziomu pH krwi, moczu czy poszczególnych narządów. Czytamy o tym zjawisku, natychmiast odkrywamy, że mamy wszystkie objawy i sami stawiamy sobie diagnozę. Te objawy, to jak w przypadku innych "modnych" ostatnio dolegliwości - bóle głowy, ogólne zmęczenie, brak energii, rozbicie, problemy z koncentracją. Jak widać są one niespecyficzne, niemal wszystkich czasem dotykają i mogą być wywołane przez dziesiątki przyczyn.

A skoro w oparciu o tak niespecyficzne objawy i brak badań, temat jest nakręcany i podbijany, to łatwo zgadnąć, że komuś jest to na rękę. Producenci suplementów diety z pewnością nie martwią się tą modą na odkwaszanie.

Czy to oznacza, że z zakwaszeniem walczyć nie warto?

- Warto, a nawet trzeba, jeśli faktycznie do niego dojdzie. Są to jednak bardzo szczególne przypadki. Wbrew powszechnej opinii dieta ma minimalny wpływ na poziom pH. Nasz organizm ma 3 mechanizmy, które dbają o to, by została zachowana równowaga kwasowo-zasadową. Tylko "awaria" jednego z nich - a właściwie jednego z dwóch pierwszych, może faktycznie wywołać zakwaszenie organizmu, a dokładniej - kwasicę metaboliczną, sytuację naprawdę poważną, która może nawet zagrażać życiu.

Co to za mechanizmy?

- Pierwszy z nich to płuca, które wydalając z organizmu dwutlenek węgla regulują równowagę kwasowo-zasadową. Jeśli ktoś cierpli na poważne choroby płuc, jak najbardziej jest narażony na zakwaszenie. Drugi mechanizm to nerki, które usuwają z moczem produkty przemiany materii w postaci mocznika. W przypadku niewydolności nerek poziom mocznika we krwi rośnie, a wraz z nim zwiększa się zakwaszenie. Trzecia forma ochrony organizmu to mechanizmy buforujące, które posiada właściwie każda pojedyncza komórka.

Czy to znaczy, że jeśli mamy zdrowe płuca i wydolne nerki, problem zakwaszenia nas nie dotyczy - nawet jeśli w naszej diecie przeważają produkty tzw. "kwasowe"?

- Tak. Chyba, że cierpimy na poważne choroby metaboliczne np. cukrzycę lub doszło do odwodnienia organizmu np. na skutek biegunki czy wymiotów. Wówczas poziom kwasowości może wzrosnąć. Oczywiście dietą w niewielkim stopniu także możemy zmieniać poziom pH, ale jest to zmiana chwilowa i tak naprawdę dotyczy przede wszystkim pH moczu. Wiele osób mówiąc o zakwaszeniu organizmu nie zdaje sobie tak naprawdę sprawy, jakie powinno być pH, a tym bardziej, że to pH w naszym organizmie nie jest i nie powinno być takie samo w różnych narządach. Np. pH soku żołądkowego wynosi 1,5 - czyli jest to środowisko bardzo kwaśne, moczu - około 5, a treści jelitowych już ok. 8 (zasadowe). Jak widać w niektórych częściach naszego ciała jest środowisko kwaśne, w innych zasadowe. Pewnym wyjaśnieniem, skąd w ogóle pojawił się temat zakwaszania organizmu może być fakt, że organizm ma raczej tendencję w kierunku zwiększania kwasowości, a nie zaś zasadowości. Także - uogólniając - produkty uważane za najzdrowsze i najbardziej polecane w
codziennej diecie są raczej bogate w pierwiastki o lekkim działaniu zasadowym, a te, które powinniśmy ograniczać, bogatsze są w mikroelementy o lekkim działaniu kwasotwórczym.

Jakie pierwiastki mają działanie zasadowe, a jakie kwasowe?

- Zasadowe to potas, magnez, wapń i sód. Z kolei fosfor, chlor i siarka są kwasotwórcze. Wybierając produkty bogate w pierwiastki z pierwszej grupy będziemy lekko podwyższać pH, a te, w których dominują pierwiastki z grupy drugiej będą pH obniżać. Nie ma jednak takiej opcji, by samą dietą w znaczącym stopniu polepszyć lub pogorszyć równowagę kwasowo-zasadową. Wyjątek może stanowić stosowana przez dłuższy czas dieta bardzo wysokobiałkowa, jak np. Kwaśniewskiego czy Dukana. Taki sposób odżywiania może po prostu doprowadzić do niewydolności nerek i stąd zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli w związku z taką sytuacją lub chorobami, o których wcześniej wspomniałam, faktycznie dochodzi do kwasicy metabolicznej, konieczne jest zastosowanie specjalistycznej terapii. Dieta może tylko ją wspomagać.

Wspomniała pani o grupach produktów bogatych w pierwiastki o lekkim działaniu zasadowym i kwaśnym. Jak wygląda ten podział?

- Do produktów zasadowych zaliczamy warzywa, owoce i większość produktów mlecznych oraz - wyjątkowo - kaszę gryczaną. Pozostałe zboża, podobnie jak jaja, mięso, a także sery i słodycze będą obniżały pH. Sztywne stosowanie się do tego podziału może mieć jednak negatywne skutki. Jeśli np. ktoś z obawy o zakwaszenie rezygnuje ze zbóż, eliminuje z diety ważne składniki np. witaminy z grupy B. Jeśli faktycznie zależny nam na stosowaniu diety, która będzie wspomagała równowagę kwasowo-zasadową, powinniśmy przestrzegać właściwie tylko jednej zasady, by produkty z jednej grupy, równoważyć tymi z grupy drugiej.

Poza tym jeśli dobrze przyjrzymy się tzw. dietom odkwaszającym, zauważmy, że tak naprawdę nie różnią się one specjalnie od zasad zdrowego i zbilansowanego jedzenia, do jakiego przekonują dietetycy - dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, a jeszcze mniej słodyczy. Jedyną różnicą w obu sposobach żywienia jest podejście do zbóż. Ja jednak radzę, by jak najbardziej po nie sięgać, ograniczając najwyżej pszenicę. Pamiętajmy też o wodzie. To podstawowy składnik spożywczy, bardzo ważny dla dobrego działania organizmu. Woda jest też bardzo istotna w dietach odkwaszających - powoduje bowiem, że produkujemy więcej moczu, z którym wydalamy z organizmu mocznik.

AD/mp/WP Kuchnia

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?