Dietetyczna cola – warto po nią sięgać?

To ma być propozycja dla osób, które uwielbiają smak najsłynniejszego napoju gazowanego na świecie, a jednocześnie dbają o linię, skrupulatnie liczą kalorie i unikają cukru. Czy po dietetyczną colę rzeczywiście można sięgać bez obaw? Niekoniecznie…

NapojePo dietetyczną colę chętnie sięgają osoby, które dbają o linię
Źródło zdjęć: © 123RF

Gdy w 1886 r. amerykański farmaceuta John S. Pemberton stworzył mający koić nerwy specyfik oparty na liściach koki i orzechach koli nie podejrzewał, że w kolejnych dziesięcioleciach jego wyrób stanie się najsłynniejszym napojem na świecie. Już sześć lat później recepturę produktu kupił biznesmen Asa Candler (zapłacił za to 1750 dolarów), który założył The Coca‑Cola Company. W 1895 r. przemysłowiec mógł z dumą zakomunikować, że coca-cola jest pijana w każdym amerykańskim stanie.

W XX wieku napój z Atlanty stał się marką globalną, dostępną niemal w każdym zakątku świata. Jednak już w drugiej połowie 20. stulecia zaczęto zwracać uwagę na wysoką kaloryczność i dużą zawartość cukru w coca-coli. W odpowiedzi na te zarzuty w 1963 r. koncern wypuścił na rynek niskokaloryczny napój Tab słodzony sacharyną. W 1982 r. w amerykańskich sklepach pojawiła się natomiast Diet Coke. w której cukier został zastąpiony mieszkanką sztucznych słodzików. Szybko zyskała miano najlepiej sprzedającego się niskokalorycznego napoju bezalkoholowego w Stanach Zjednoczonych.

Do Polski Diet Coke trafiła w 1993 r. i była sprzedawana pod nazwą Coca-Cola Light. Nigdy nie zyskała jednak wielkiej popularności i w 2016 zniknęła z naszego rynku. Pozostała na nim natomiast bezcukrowa i niekaloryczna Coca-Cola Zero Cukru. Co w niej się kryje?

Napoje typu light mogą powodować udar i zawał

Kontrowersyjne słodziki

Brak cukru w coli to dobra informacja. Warto bowiem pamiętać, że sacharoza dostarcza organizmowi tylko pustych kalorii. Konsekwencjami jej nadmiernego spożycia są m.in. problemy z otyłością, próchnica, cukrzyca, choroby układu krążenia, zakwaszenie organizmu, zaburzenia procesów trawiennych czy spadek odporności.

Czym zatem słodzona jest dietetyczna wersja coli? Mieszanką sztucznych słodzików, czyli cyklaminianów, aspartamu i acesulfamu-K. Dwie ostatnie substancje budzą jednak sporo kontrowersji. Aspartam (180 razy bardziej słodki niż cukier, o niemal zerowej kaloryczności) może bowiem osłabiać układ odpornościowy, a także powodować bóle i zwroty głowy, bezsenność, napady padaczkowe, stany podniecenia, frustracji, depresji i ogólnego zaburzenia nastroju. Zdaniem niektórych naukowców jest też toksyczny dla dobroczynnych drobnoustrojów jelitowych.

Także nadmiar acesulfamu-K nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie – niekiedy powoduje uszkodzenia chromosomów, co w następstwie prowadzi do zmian genetycznych.

Regulatorem kwasowości w dietetycznej coli jest cytrynian sodu, który – spożywany w zbyt dużych ilościach – może osłabiać lub wzmacniać działanie niektórych leków, a także wywołać biegunki czy wymioty.

Co jeszcze znajdziemy w składzie napoju? Kwas fosforowy nadający produktowi lekko kwaskowatego posmaku, wpływający na jego trwałość oraz hamujący namnażanie się bakterii i pleśni. Problem w tym, że nadmiar tego związku może powodować demineralizację kości i niedobór wapnia. Kwas fosforowy zaburza prawidłową pracę nerek, uszkadza szkliwo zębów, a niekiedy powoduje również bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Zawierających go produktów powinny unikać zwłaszcza osoby zmagające się z osteoporozą i kobiety w okresie menopauzy.

Pobudzony apetyt

Po dietetyczną colę chętnie sięgają osoby, które dbają o linię. Sam napój faktycznie nie dostarcza cukru i kalorii, jednak raczej nie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jak wykazali bowiem brytyjscy naukowcy napoje wzbogacane sztucznymi słodzikami mogą… pobudzać apetyt, co jest efektem stymulowania hormonów głodu, zmiany receptorów słodkiego smaku i wyzwalania reakcji dopaminy w mózgu. W rezultacie osoby, które często sięgają po tego typu produkty mają zwiększoną potrzebę pozyskiwania kalorii z innych źródeł, m.in. dodając większą ilość cukru do posiłków czy spożywając słodkie przekąski. Konsekwencją takiego postępowania bywa nadwaga i otyłość.

Niektóre badania sugerują również wpływ sztucznie słodzonych napojów na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jednak należy pamiętać, że wciąż jest ono większe w przypadku spożywania tradycyjnych napojów z cukrem.

Jednak nie wszyscy naukowcy krytykują dietetyczną colę. Na przykład zespół badaczy z Uniwersytetu Yale wykazał, że u pacjentów cierpiących na raka jelita grubego picie tego napoju znacząco zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu choroby. Podobne działanie wykazuje też spożywanie kawy i orzechów laskowych.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów