Cukier w kuchni. Przydatny nie tylko do dań
Ile razy słyszeliście, że cukier szkodzi? Z pewnością wiele. Nie zamierzamy przekonywać, że cukier krzepi – to motto niech odejdzie w niepamięć. Ale, jak się okazuje, cukier może mieć kilka nietypowych zastosowań w kuchni. Do czego użyć cukier? Sprawdźcie, będziecie zaskoczeni!
Pomysłowe patenty na wykorzystanie cukru
Może trudno wam to sobie wyobrazić, ale nawet ci, którzy unikają cukru, mogą go wykorzystać w kuchni. W nietypowy sposób. Sprawdźcie, dlaczego cukier jest niezbędny w kuchni.
- Cukier przedłuży żywotność kwiatów ciętych. Kwiaty w wazonie szybką więdną? To już nie problem. Na 1 l wody dodaj 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę octu winnego. Cukier odżywi kwiaty i sprawi, że będą dłużej cieszyć oko.
- Cukier konserwuje i zapobiega pleśni. Cukier to konserwant, możesz go wykorzystać, by zapobiegać rozwojowi pleśni w domu – pochłania nadmiar wilgoci, więc kostki cukru w dekoracyjnej miseczce możesz porozstawiać w strategicznych miejscach w domu. A kostki cukru włożone do pojemnika z serem żółtym, wyeliminują ryzyko przedwczesnego pojawienia się pleśni.
- Cukier przedłuża świeżość pieczywa. Włóż kostki cukru do chlebaka lub do pojemnika z pokrojonymi kromkami chleba. Pieczywo będzie dłużej świeże. W podobny sposób możesz postąpić z ciastem – np. drożdżowym.
- Cukier aromatyzuje powietrze. Przykry zapach na kulinarnym placu boju? Smażona ryba, cebula, a może gotowana kapusta? Zaromatyzuj wnętrze cukrem – kilka łyżek wysyp na patelnię i podgrzewaj, aż cukier zamieni się w karmel, a słodki, charakterystyczny aromat rozejdzie się po całym pomieszczeniu.
- Cukier działa jak odplamiacz. Plamy ze świeżej trawy bez trudu usunie papka z cukru i wody – połóż ją na kilka godzin na pobrudzonej tkaninie, a zobaczysz, że niepożądana zieleń znika!
- Cukier i chrupiąca skórka kurczaka. Posmaruj kurczaka przed pieczeniem wodą wymieszaną z roztopionym cukrem. Pod wpływem temperatury cukier skarmelizuje się, a skórka stanie cudownie chrupiąca i złocista. Odrobina cukru dodana do cebuli sprawi, że cebula będzie bardziej intensywna w smaku oraz apetycznie brązowa.
Czym zastąpić cukier w diecie
Zobacz także: