Cukier w kuchni. Przydatny nie tylko do dań

Ile razy słyszeliście, że cukier szkodzi? Z pewnością wiele. Nie zamierzamy przekonywać, że cukier krzepi – to motto niech odejdzie w niepamięć. Ale, jak się okazuje, cukier może mieć kilka nietypowych zastosowań w kuchni. Do czego użyć cukier? Sprawdźcie, będziecie zaskoczeni!

Cukier na łyżceDo czego można wykorzystać cukier w kuchni i w domu?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pomysłowe patenty na wykorzystanie cukru

Może trudno wam to sobie wyobrazić, ale nawet ci, którzy unikają cukru, mogą go wykorzystać w kuchni. W nietypowy sposób. Sprawdźcie, dlaczego cukier jest niezbędny w kuchni.

  1. Cukier przedłuży żywotność kwiatów ciętych. Kwiaty w wazonie szybką więdną? To już nie problem. Na 1 l wody dodaj 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę octu winnego. Cukier odżywi kwiaty i sprawi, że będą dłużej cieszyć oko.
  2. Cukier konserwuje i zapobiega pleśni. Cukier to konserwant, możesz go wykorzystać, by zapobiegać rozwojowi pleśni w domu – pochłania nadmiar wilgoci, więc kostki cukru w dekoracyjnej miseczce możesz porozstawiać w strategicznych miejscach w domu. A kostki cukru włożone do pojemnika z serem żółtym, wyeliminują ryzyko przedwczesnego pojawienia się pleśni.
  3. Cukier przedłuża świeżość pieczywa. Włóż kostki cukru do chlebaka lub do pojemnika z pokrojonymi kromkami chleba. Pieczywo będzie dłużej świeże. W podobny sposób możesz postąpić z ciastem – np. drożdżowym.
  4. Cukier aromatyzuje powietrze. Przykry zapach na kulinarnym placu boju? Smażona ryba, cebula, a może gotowana kapusta? Zaromatyzuj wnętrze cukrem – kilka łyżek wysyp na patelnię i podgrzewaj, aż cukier zamieni się w karmel, a słodki, charakterystyczny aromat rozejdzie się po całym pomieszczeniu.
  5. Cukier działa jak odplamiacz. Plamy ze świeżej trawy bez trudu usunie papka z cukru i wody – połóż ją na kilka godzin na pobrudzonej tkaninie, a zobaczysz, że niepożądana zieleń znika!
  6. Cukier i chrupiąca skórka kurczaka. Posmaruj kurczaka przed pieczeniem wodą wymieszaną z roztopionym cukrem. Pod wpływem temperatury cukier skarmelizuje się, a skórka stanie cudownie chrupiąca i złocista. Odrobina cukru dodana do cebuli sprawi, że cebula będzie bardziej intensywna w smaku oraz apetycznie brązowa.

Czym zastąpić cukier w diecie

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód