Cukier w kuchni. Przydatny nie tylko do dań

Ile razy słyszeliście, że cukier szkodzi? Z pewnością wiele. Nie zamierzamy przekonywać, że cukier krzepi – to motto niech odejdzie w niepamięć. Ale, jak się okazuje, cukier może mieć kilka nietypowych zastosowań w kuchni. Do czego użyć cukier? Sprawdźcie, będziecie zaskoczeni!

Cukier na łyżceDo czego można wykorzystać cukier w kuchni i w domu?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pomysłowe patenty na wykorzystanie cukru

Może trudno wam to sobie wyobrazić, ale nawet ci, którzy unikają cukru, mogą go wykorzystać w kuchni. W nietypowy sposób. Sprawdźcie, dlaczego cukier jest niezbędny w kuchni.

  1. Cukier przedłuży żywotność kwiatów ciętych. Kwiaty w wazonie szybką więdną? To już nie problem. Na 1 l wody dodaj 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę octu winnego. Cukier odżywi kwiaty i sprawi, że będą dłużej cieszyć oko.
  2. Cukier konserwuje i zapobiega pleśni. Cukier to konserwant, możesz go wykorzystać, by zapobiegać rozwojowi pleśni w domu – pochłania nadmiar wilgoci, więc kostki cukru w dekoracyjnej miseczce możesz porozstawiać w strategicznych miejscach w domu. A kostki cukru włożone do pojemnika z serem żółtym, wyeliminują ryzyko przedwczesnego pojawienia się pleśni.
  3. Cukier przedłuża świeżość pieczywa. Włóż kostki cukru do chlebaka lub do pojemnika z pokrojonymi kromkami chleba. Pieczywo będzie dłużej świeże. W podobny sposób możesz postąpić z ciastem – np. drożdżowym.
  4. Cukier aromatyzuje powietrze. Przykry zapach na kulinarnym placu boju? Smażona ryba, cebula, a może gotowana kapusta? Zaromatyzuj wnętrze cukrem – kilka łyżek wysyp na patelnię i podgrzewaj, aż cukier zamieni się w karmel, a słodki, charakterystyczny aromat rozejdzie się po całym pomieszczeniu.
  5. Cukier działa jak odplamiacz. Plamy ze świeżej trawy bez trudu usunie papka z cukru i wody – połóż ją na kilka godzin na pobrudzonej tkaninie, a zobaczysz, że niepożądana zieleń znika!
  6. Cukier i chrupiąca skórka kurczaka. Posmaruj kurczaka przed pieczeniem wodą wymieszaną z roztopionym cukrem. Pod wpływem temperatury cukier skarmelizuje się, a skórka stanie cudownie chrupiąca i złocista. Odrobina cukru dodana do cebuli sprawi, że cebula będzie bardziej intensywna w smaku oraz apetycznie brązowa.

Czym zastąpić cukier w diecie

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja