Słodycze na diecie odchudzającej. To możliwe
Zdrowa dieta polega na tym, że menu nie powinno ograniczać się tylko do kilku produktów, które jemy w różnych wariantach. Zbilansowana dieta powinna zawierać także słodycze, które nasz organizm szybko spali.
Stosowanie diety także nie powinno wiązać się wyłącznie z wyrzeczeniami, ale należy wiedzieć, jakie słodycze możemy jeść, a jakich unikać. Decydując się na zmianę nawyków żywieniowych musimy zrezygnować z sięgania po produkty mało wartościowe. Należy wybierać zdrowe słodycze, które dostarczą nam nie tylko pustych kalorii, ale także składników potrzebnych dla naszego organizmu.
Jakie słodycze są zdrowe i odpowiednie na diecie?
- Gorzka ciemna czekolada. Jest bogata w minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, fluor, miedź, a także witaminy A i E.
- Sezam. Bogaty w witaminy A, E i B oraz sole mineralne, wapń i magnez. Jedząc sezam dostarczamy organizmowi dobry cholesterol i pozbywamy się złego nastroju. Polecane są ciasteczka sezamowe z miodem i niewielkie ilości naturalnej chałwy bez cukru.
- Lody. Domowej roboty i rzemieślnicze z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców. Są źródłem pełnowartościowego białka, białka i witamin z grupy B.
- Bakalie, suszone owoce i orzechy. Są uznawane za zdrowe słodycze, ponieważ zawierają minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe i błonnik. Odżywiają narządy odpowiedzialne za zmysły i pracę mózgu.
- Owoce. Można jeść je często w ciągu dnia, ale należy zrezygnować z jedzenia ich wieczorem. Dobrym zamiennikiem są chipsy owocowe.
- Chipsy naturalne. Zaliczane są do nich wafle ryżowe słodkie i słone, suszone warzywa, krakersy zbożowe i sucharki bez cukru. Zawierają błonnik, minerały i witaminy.
Ciemna strona banana
Wprowadzenie do diety zdrowych słodyczy i przestrzeganie planu zdrowego stylu życia, pozwoli nam utrzymać dietę i osiągnąć pozytywne rezultaty. Urozmaicenie diety w odpowiednie słodycze pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i poprawi funkcjonowanie naszego organizmu. Należy pamiętać o zachowaniu umiaru i dodatkowej aktywności fizycznej.
Przepisy na zdrowe słodycze
Czekolada z karobu
Składniki:
- 2 łyżki karobu
- 1 szklanka napoju roślinnego - migdałowego lub kokosowego
- szczypta cynamonu i chili
Przygotowanie:
- Karob wymieszaj w garnuszku z dwoma łyżkami wody.
- Napój roślinny podgrzej w rondelku. wlej karob, dodaj cynamon i chili.
- Zagotuj i przelej do filiżanek.
Budyń jaglany z czekoladą
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka napoju roślinnego - kokosowego lub owsianego
- 2 kawałki gorzkiej czekolady
- 4 daktyle
- szczypta cynamonu
- orzechy do podania
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź daktyle.
- Do kielicha blendera przełóż kaszę, daktyle bez pestek, czekoladę, wlej napój roślinny i wsyp cynamon.
- Zmiksuj i przełóż do miski. Udekoruj orzechami.
Lody bananowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki chudego jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- do podania owoce i listki mięty
Przygotowanie:
- Banany obierz, pokrój na plasterki i włóż do zamykanego pojemnika. Włóż do zamrażarki na całą noc.
- Wyjmij banany i przełóż do kielicha blendera, wlej jogurt i wsyp cynamon.
- Zmiksuj i przelej do pucharków. Udekoruj owocami i listkami mięty.