Dieta na zimę

Nasze babcie zalecały, aby zimą jadać "coś konkretnego" czyli po prostu... tłusto. Tak, tak. Podczas mrozów zawsze najlepiej smakowała pajda chleba ze smalcem i skwarkami. Nie dajmy się jednak zwieść tej diecie - radzą eksperci.

Dieta na zimę
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Nasze babcie zalecały, aby zimą jadać "coś konkretnego" czyli po prostu... tłusto. Tak, tak. Podczas mrozów zawsze najlepiej smakowała pajda chleba ze smalcem i skwarkami. Nie dajmy się jednak zwieść tej diecie - radzą eksperci.

To prawda. Zimą nasz organizm potrzebuje więcej energii. W efekcie ma większą ochotę na wysokokaloryczne posiłki. Lekarze nie mają jednak wątpliwości. Zimą różni się jedynie nasz jadłospis. Zapotrzebowanie na kalorie jest identyczne, jak latem.

Jak jeść?

Biorąc pod uwagę, że zimą jesteśmy bardziej narażeni na choroby, ważne jest wzmocnienie naszej odporności. I wcale nie chodzi o to, żebyśmy łykali garść tabletek. Wystarczy odpowiednia dieta. Oczywiście nie chodzi o to, aby się zamęczać dziennymi racjami żywnościowymi (choć niektórzy pewnie w taki sposób spędzą zimę, chcąc zagwarantować sobie figurę na nadchodzące lato). Powinniśmy jadać z głową. W sposób przemyślany i świadomy.

Najlepiej, jeśli spożywać będziemy regularnie po 4-5 posiłków dziennie. Łatwo policzyć, że w ciągu 15 godzin spędzonych na nogach, powinniśmy wziąć "coś na ząb" średnio co 3 godziny. Często? Fakt. Często, ale niekoniecznie dużo. Planując swoje menu pamiętajcie jednak, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. To właśnie ono powinno być najbardziej obfite ze wszystkich dań spożywanych w ciągu dnia. Oczywiście zagwarantuje nam dobre samopoczucie, ale warto też pamiętać, że spalanie tłuszczu jest z rana najlepsze.

Zwłaszcza zimą nie można zapomnieć o ruchu. Co z tego, że pogoda nie sprzyja? Za oknem jest zimno, śnieg lub chlapa? Nie chodzi wcale o intensywną gimnastykę (choć nie byłaby zła), ale przyda się nawet krótki spacer. W ten sposób nie tylko przyspieszymy metabolizm, ale też dotlenimy się i zwiększymy koncentrację. Zmuście się więc, żeby przynajmniej raz dziennie wyjść z domu.

Zobacz w innych serwisach:

I co jeść?

Komponując swój jadłospis pamiętajcie, że w waszym jadłospisie nie powinno zabraknąć bogatych w witaminy warzyw i owoców. Oczywiście można łykać witaminy w tabletkach, ale po co... Te są smaczniejsze, zdrowsze i naturalne. Odporność wspomagają warzywa bogate w witaminy A, C i E. Znajdziemy je w pomidorach, papryce, selerze naciowym, brukselce i brokułach. Są także w owocach cytrusowych.

Śledź, łosoś, dorsz, pstrąg, makrela - ryby zawierają cenne dla organizmu kwasy omega. Dobrze jeść także pełnoziarniste pieczywo, cebulę i czosnek oraz wątróbkę. Zawierają dużo selenu, dzięki któremu komórki odpornościowe mogą produkować przeciwciała. Warto zadbać też o spożywanie bogatych w kultury bakterii jogurtów i kefirów. Zwiększą naszą odporność pomogą uniknąć przeziębienia.

W zimowej diecie nie powinno zabraknąć węglowodanów. Z tymi jednak lepiej uważać. Idealnie, jeśli ich udział nie przekroczy 50 proc. Nasz apetyt na słodycze pomoże zwalczyć chrom, zawarty m.in. w jajach, drobiu, rybach, brokułach i kukurydzy. Natomiast uczucie sytości zapewni wapń (znajduje się w mleku, kaszy, soi i rybach).

Jedzcie z głową!

qk

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek