Dieta na słońce

Myśląc o zasadach bezpiecznego plażowania, zazwyczaj ograniczamy się do kremu z filtrem i nakrycia głowy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że równie ważne jest przemyślenie letniej diety. A szkoda. Bo niektórych produktów spożywczych słońce wyjątkowo nie lubi.

Dieta na słońce
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com
9

- Podczas gorących dni powinniśmy przede wszystkim unikać wszelkich produktów odwadniających oraz takich, które działają moczopędnie jak mocna kawa, herbata pu-erh, herbatki z bławatka czy z bzu czarnego – radzi Sadnra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z kliniki Invicta. – Przebywając na dużym słońcu kategorycznie odradzam też sięgania po alkohol. Połączenie słońca i alkoholu to prosta droga do zaburzenia gospodarki wodnej organizmu, a nawet udaru słonecznego. Pragnienie na plaży najlepiej ugasi woda niegazowana, w upalne dni należy pić ok. 1,5-2 litry.

Trzeba też uważać na produkty, które mogą wzmagać reakcje alergiczne na słońce (tzw. naturalne fotoalergeny). - Ze względu na zawartość furanokumaryn działanie fotoalegriczne może mieć np. zielona pietruszka, seler, figi, cytryny czy pasternak. W połączeniu z ekspozycją skóry na działanie promieni słonecznych produkty te mogą powodować pojawienie się nieestetycznych plam, przebarwień i wysypki - wyjaśnia specjalista ds. żywienia człowieka. - Należy również unikać picia niektórych ziół. Niekorzystne efekty przy częstym plażowaniu może przynieść picie naparów z dziurawca, waleriany czy rumianku.

W przeciwieństwie do artykułów, których słońce wyjątkowo nie lubi, są na szczęście i takie, z którymi tworzy połączenie doskonałe. - Latem o stan skóry pomoże zadbać dieta bogata w mikroelementy i witaminy E oraz C. Ich najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Niektóre z nich, zwłaszcza marchew, papryka, pomidory, warzywa liściaste zielone dodatkowo obfitują w beta-karoten, który wzmacnia ochronną warstwę melaniny w skórze. Sok z pomidorów czy przecier pomidorowy jest także bogaty w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni skórę w trakcie lata - dodaje Sandra Nowacka-Jaskólska.

O tej porze roku ogromne znaczenie ma też to, w jaki sposób przechowujemy żywność i gdzie ją kupujemy. Słońce może bowiem zmienić najzdrowszy nawet produkt w groźną truciznę. - Przestrzeganie zasad przechowywania chroni żywność przed rozwojem bakterii, pleśni, grzybów, a nas przed zatruciem, bólami głowy, biegunkami czy wymiotami – ostrzega dietetyk. - Każdy produkt czy to świeży, czy przetworzony powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach. Promieniowanie świetlne wpływa na większość towarów niekorzystnie. Powoduje zmianę zabarwienia, szarzenie, płowienie, zmniejszenie wytrzymałości. Ponadto przyspiesza procesy dojrzewania i starzenia się owoców, warzyw, powoduje zielenienie ziemniaków itp.

Najbardziej narażone na działanie słońca są produkty mięsne i mleczne. - Mięso, wędliny, ryby, produkty mleczne i jaja zawsze powinny być przechowywane w odpowiednim miejscu w lodówce. Nie należy więc kupować ich na targowiskach czy w innych miejscach, gdzie leżały na słońcu. W przypadku mięsa czy nabiału wystarczy 30 minut nasłonecznienia, w temperaturze powyżej 25 stopni, aby bakterie się namnożyły i poważnie zagroziły zdrowiu - przestrzega Sandra Nowacka-Jaskólska.

W upalne dni przyglądajmy się też uważnie owocom i warzywom. - Wysoka temperatura będzie sprzyjać gniciu, a także utracie cennych wartości odżywczych (np. witaminy C). Z kolei warzywa liściaste (np. szpinak, sałata, szczaw, botwina) wystawione na słońce bardzo szybko więdną - tłumaczy dietetyczka. - Pomidora czy truskawki z pleśnią natychmiast powinniśmy się pozbyć.

Niedopuszczalne jest odkrawanie zepsutych fragmentów żywności i zjadanie pozostałej części – taki produkt należy w całości wyrzucić.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
9

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach