Czekolada - naturalne lekarstwo
Mało jest produktów wzbudzających w ludziach tak wiele emocji jak czekolada. Jedni uważają ją za wynalazek szatana, który zgubnie wpływa na figurę i nie pozwala osiągnąć wymarzonej wagi, który uzależnia i niszczy zęby. Zwolennicy nie wyobrażają sobie życia bez tego brunatnego smakołyku, podkreślając jego wyjątkowy smak, rozpływającą się w ustach słodycz i zbawienne działanie zarówno na zdrowie jak i psychikę. Czy czekolada naprawdę pomaga, czy to tylko wymówka łasuchów, którzy nie potrafią zrezygnować z ulubionego deseru?
Mało jest produktów wzbudzających w ludziach tak wiele emocji jak czekolada. Jedni uważają ją za wynalazek szatana, który zgubnie wpływa na figurę i nie pozwala osiągnąć wymarzonej wagi, który uzależnia i niszczy zęby. Zwolennicy nie wyobrażają sobie życia bez tego brunatnego smakołyku, podkreślając jego wyjątkowy smak, rozpływającą się w ustach słodycz i zbawienne działanie zarówno na zdrowie jak i psychikę. Czy czekolada naprawdę pomaga, czy to tylko wymówka łasuchów, którzy nie potrafią zrezygnować z ulubionego deseru?
Czekolada pomaga na przewlekłe zmęczenie
Codzienna porcja specjalnie skomponowanej gorzkiej czekolady może pomóc osobom z zespołem przewlekłego zmęczenia. Objawia się on nie tylko stale odczuwanym zmęczeniem, ale też częstym bólem mięśni, zaburzeniami snu i świadomości oraz obniżeniem ciepłoty ciała.
Czekolada lepsza niż pocałunki
Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek. Naukowcy zaangażowali do badań kilka par po dwudziestym roku życia. Za pomocą elektrod umocowanych na klatce piersiowej monitorowano czynność ich serc i mózgów, gdy się całowali, a także gdy czekolada powoli topniała w ich ustach. Okazało się, że czekolada wywołała większą i trwającą nawet cztery razy dłużej aktywność mózgu niż pocałunki, a tętno ochotników stało się pod jej wpływem ponad dwa razy szybsze niż w spoczynku (140 uderzeń na minutę zamiast 60). **
Składnik czekolady ma działanie przeciwnowotworowe
Składnik kakao i czekolady hamuje powielanie się komórek raka piersi w laboratorium. Odkrycie to może w przyszłości zaowocować nowymi sposobami leczenia raka piersi, pozbawionymi toksyczności aktualnie stosowanych metod. Nie oznacza to jednak, że jedząc czekoladę możemy zredukować ryzyko rozwoju raka czy wyleczyć istniejący nowotwór. Czekolada jest robiona z ziaren kakaowych i jak wiele innych pokarmów pochodzenia roślinnego zawiera liczne związki o działaniu przeciwutleniaczy - tzw. flawonoidów roślinnych. Związki te neutralizują wolne rodniki - nietrwałe cząsteczki podejrzewane o udział w rozwoju nowotworów złośliwych, choroby serca i w procesach starzenia. **
Czekolada zapobiega zakrzepom i zawałom
Codzienne zjadanie niewielkiej ilości ciemnej czekolady zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w podobny sposób, jak przyjmowanie aspiryny. Płytki krwi osób jedzących czekoladę tworzą skrzep wolniej (w ciągu 130 sekund) w porównaniu z płytkami osób trzymających się z dala od czekolady (123 sekundy). Efekt ten jest podobny do działania aspiryny, powszechnie stosowanej w małych dawkach jako środek zapobiegający zawałom serca. Kubek kakao lub niewielka ilość czekolady mają działanie profilaktyczne. Nie należy jednak jeść zbyt dużo (nie więcej niż kilkanaście gramów dziennie) i lepiej wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Biała czekolada jest pod tym względem bezwartościowa, a mleczna zawiera za dużo masła i cukru.
Zobacz w innych serwisach:
Gorzka czekolada zapobiega miażdżycy
Gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie komórek środbłonka naczyń krwionośnych i płytek krwi. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. U osób badanych przez naukowców, po zjedzeniu czekolady poprawiał się przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co świadczy o lepszej pracy komórek śródbłonka naczyń, a efekt ten utrzymywał się nawet przez 8 godzin. Co więcej, czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek krwi, nie dopuszczając do tworzenia się skrzepów. Poziom przeciwutleniaczy we krwi wrastał gwałtownie po dwóch godzinach od spożycia czekolady. **
Czarna czekolada obniża ciśnienie krwi
Czarna czekolada nie tylko łagodzi charakter, ale może także obniżać ciśnienie krwi. Naukowcy przeprowadzili badania z udziałem 10 mężczyzn i 10 kobiet odznaczających się wysokim ciśnieniem krwi. Przez piętnaście dni połowa z nich jadła codziennie tabliczkę czekolady czarnej, połowa - białej. Potem role się odwróciły. Okazało się, że dzięki konsumpcji czarnej czekolady u każdej osoby spadało ciśnienie; biała zaś nie sprawiała takich "cudów". **
Im czekolada ciemniejsza i bardziej gorzka – tym zdrowsza
Teoretycznie jest to prawda, jednak wielu producentów słodyczy sztucznie barwi swoje wyroby i jednocześnie pozbawia je gorzkich flawanoli, związków roślinnych które chronią serce, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zmęczeniu.
Zobacz w innych serwisach: