Trwa ładowanie...
30-11-2012 14:09

Chleb, który nie pleśnieje przez dwa miesiące

Technikę, która sprawia, że chleb nie pleśnieje przez 60 dni, opracowała amerykańska firma - podał portal BBC News.

Chleb, który nie pleśnieje przez dwa miesiąceŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2a1fld
d2a1fld

Chleb jest poddawany działaniu mikrofal, niszczących zarodniki pleśni, które powodują problem. Ta technika mogłaby zmniejszyć ilość marnowanego chleba. Tylko w Wielkiej Brytanii wyrzuca się jedną trzecią zakupionych bochenków. Znalazłoby to również zastosowanie przy innych produktach żywnościowych - jak mięso, owoce i warzywa. Wyrzucanie jedzenia to ogromny problem w większości krajów rozwijających się. W Stanach Zjednoczonych przeciętna rodzina rocznie wyrzuca 40 proc. jedzenia, które kupiła, co oznacza, że w ciągu roku w całym kraju marnuje się żywność wartą 165 miliardów dolarów.

Dla chleba jednym z największych zagrożeń jest pleśń. Skoro bochenki najczęściej pakuje się w plastikowe torebki, wilgoć paruje z chleba i nie znajduje ujścia. To oznacza doskonałe warunki dla rozwoju grzybów Rhizopus stolonifer, które powodują pleśnienie. W normalnych warunkach chleb pleśnieje po około 10 dniach. Firma Microzap twierdzi, że proces ten można zatrzymać na 60 dni. W laboratorium Texas Tech University w Lubbock zainstalowano długie, metalowe urządzenie emitujące mikrofale, przypominające zwykłą linię produkcyjną. Zaprojektowane oryginalnie do zabijania szczepów gronkowca (MRSA) i salmonelli, niszczy zarodniki pleśni w ciągu 10 sekund.

"Przetestowaliśmy urządzenie na kromce chleba, a potem sprawdzaliśmy poziom zarodników. Po 60 dniach okazało się, że miał taką samą zawartość zarodników jak na początku" - wyjaśnił szef firmy Don Stull.

Urządzenie działa na podobnej zasadzie jak domowe kuchenki mikrofalowe z pewnymi usprawnieniami - dodał Stull. Przyciąga zainteresowanie producentów chleba, którzy martwią się jednak, że podniesie to znacząco koszty.

d2a1fld

Istnieje też obawa, że konsumenci nie będą zainteresowani chlebem, który tak długo nadaje się do jedzenia. Jednak Stull uważa, że ta technika może mieć także inny wpływ na chleb, gdyż producenci dodają do niego mnóstwo konserwantów, aby uchronić się przed pleśnią, a potem z kolei muszą dodawać chemikalia, aby zamaskować ich smak. Jeśli mogliby wykorzystać mikrofale, uchroniliby się przed tymi dodatkami. (PAP)

mrt/ agt/

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj