Chleb, który nie pleśnieje przez dwa miesiące

Technikę, która sprawia, że chleb nie pleśnieje przez 60 dni, opracowała amerykańska firma - podał portal BBC News.

Chleb, który nie pleśnieje przez dwa miesiące
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
21

Chleb jest poddawany działaniu mikrofal, niszczących zarodniki pleśni, które powodują problem. Ta technika mogłaby zmniejszyć ilość marnowanego chleba. Tylko w Wielkiej Brytanii wyrzuca się jedną trzecią zakupionych bochenków. Znalazłoby to również zastosowanie przy innych produktach żywnościowych - jak mięso, owoce i warzywa. Wyrzucanie jedzenia to ogromny problem w większości krajów rozwijających się. W Stanach Zjednoczonych przeciętna rodzina rocznie wyrzuca 40 proc. jedzenia, które kupiła, co oznacza, że w ciągu roku w całym kraju marnuje się żywność wartą 165 miliardów dolarów.

Dla chleba jednym z największych zagrożeń jest pleśń. Skoro bochenki najczęściej pakuje się w plastikowe torebki, wilgoć paruje z chleba i nie znajduje ujścia. To oznacza doskonałe warunki dla rozwoju grzybów Rhizopus stolonifer, które powodują pleśnienie. W normalnych warunkach chleb pleśnieje po około 10 dniach. Firma Microzap twierdzi, że proces ten można zatrzymać na 60 dni. W laboratorium Texas Tech University w Lubbock zainstalowano długie, metalowe urządzenie emitujące mikrofale, przypominające zwykłą linię produkcyjną. Zaprojektowane oryginalnie do zabijania szczepów gronkowca (MRSA) i salmonelli, niszczy zarodniki pleśni w ciągu 10 sekund.

"Przetestowaliśmy urządzenie na kromce chleba, a potem sprawdzaliśmy poziom zarodników. Po 60 dniach okazało się, że miał taką samą zawartość zarodników jak na początku" - wyjaśnił szef firmy Don Stull.

Urządzenie działa na podobnej zasadzie jak domowe kuchenki mikrofalowe z pewnymi usprawnieniami - dodał Stull. Przyciąga zainteresowanie producentów chleba, którzy martwią się jednak, że podniesie to znacząco koszty.

Istnieje też obawa, że konsumenci nie będą zainteresowani chlebem, który tak długo nadaje się do jedzenia. Jednak Stull uważa, że ta technika może mieć także inny wpływ na chleb, gdyż producenci dodają do niego mnóstwo konserwantów, aby uchronić się przed pleśnią, a potem z kolei muszą dodawać chemikalia, aby zamaskować ich smak. Jeśli mogliby wykorzystać mikrofale, uchroniliby się przed tymi dodatkami. (PAP)

mrt/ agt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały