Bogactwo z tajgi, czyli żeń-szeń syberyjski

Przede wszystkim wyjaśnijmy pewne wątpliwości, związane z nazewnictwem. Eleuterokok kolczasty (łac. Eleutherococcus senticosus), zwany żeń-szeniem syberyjskim, chociaż należy do tej samej rodziny araliowatych, co Panax ginseng czyli żeń-szeń właściwy, jest zupełnie inną rośliną. Jednak cenne właściwości eleuterokoka, tak bardzo zbliżone w działaniu do żeń-szenia właściwego, sprawiły, że popularnie zaczęto nazywać tę roślinę mianem żeń-szenia, z tym że ze względu na występowanie dodano do "kuzyna" przydomek syberyjski.

Bogactwo z tajgi, czyli żeń-szeń syberyjski
Źródło zdjęć: © iStock.com
8

To określenie ma też związek z samym poszukiwaniem alternatyw dla niezwykle drogiego surowca, jakim był żeń-szeń właściwy. Eleuterokoka kolczastego "odkryli na nowo" bowiem radzieccy naukowcy, szukając wśród innych roślin w grupie araliowatych takich, które wykazywałyby podobne działanie farmakologiczne. Okazało się to być dobrym pomysłem, bo oba surowce zielarskie wykazują bardzo podobne właściwości, pomimo odmiennego składu. Wśród innych popularnych nazw tego, przyznajmy, trudnego do zapamiętania eleuterokoka kolczastego, możemy spotkać się też z określeniami eleuthero, diabelski krzak, wujia czy korzeń tajgi.

Korzenie, kiełki, owoce, liście?

Podobnie też, jak u żeń-szenia właściwego surowcem zielarskim jest korzeń, u eleuterokoka zawierający eleuterozydy. Do tej grupy związków należą eleuterozydy A, B, B1, B4, C, E, E1, I, K, L i M. Związki te głównie kumulowane są w korzeniach, dodatkowo ich występowanie stwierdzono w liściach i owocach.

W Chinach jada się wiosenne kiełki rośliny, liście zaś stosuje się jako farsz do pierogów, a tajwański napój Tiger Yazi zawiera w swoim składzie też Acanthopanax senticosus. Z nasion można uzyskać olej. Najważniejsze jednak wydaje się użycie korzenia eleuthero w zielarstwie.

Zobacz też: Łupacz – smaczna i wartościowa ryba

Wujia i korzeń tajgi

W chińskiej medycynie używa się eleuterokoka kolczastego, czyli wujia jako rośliny, która może "rozjaśnić i przedłużyć życie". Uważano, że wzmacnia, wspomaga regenerację ubytków kostnych, leczy reumatyzm i działa odmładzająco. Korzenie wykorzystywano w prewencji przeziębienia i grypy oraz w infekcjach układu oddechowego. A przede wszystkim, żeń-szeń syberyjski, podobnie jak jego daleki kuzyn ginseng, miał dodawać życiowej energii i zapewniać witalność.

Mieszkańcy Syberii też poznali się na bogactwie eleuterokoka kolczastego. Aby poprawić sobie nastrój, zwiększyć wytrzymałość fizyczną i wzmocnić organizm w tak surowych warunkach życia żuli po prostu korzenie życiodajnej rośliny tajgi. Zaobserwowano, że tamtejsze zwierzęta również czerpały siłę z eleuthero. Na przykład syberyjskie jelenie szukały i wykopywały korzenie tej rośliny.

Sportowcy i Czarnobyl

Radzieccy naukowcy sięgnęli po korzenie tej rośliny, szukając alternatywy dla drogiego surowca "zwykłego" żeń-szenia. Okazało się, że syberyjska roślina ma również sporo do zaoferowania. Już w latach 50. korzystali z niej rosyjscy sportowcy, a badania potwierdziły, że dzięki niej mieli oni więcej energii. Syberyjski korzeń zapewniał też szybszą regenerację po intensywnym treningu czy wyczerpujących zawodach. Po wybuchu elektrowni w Czarnobylu zastosowano eleuthero do zmniejszenia skutków napromieniowania. Wykazano, że podanie ekstraktu z rośliny zmniejsza śmiertelność z powodu choroby popromiennej, obniża leukopenię i zwiększa liczbę płytek krwi.

Wszechstronne panaceum

Dziś do dyspozycji mamy żeń-szeń syberyjski w postaci suszu z korzenia ciętego, ekstraktów, czy kapsułek ze sproszkowanym korzeniem. Można też go spożywać w formie nalewek, pić jako herbatę czy żuć sam korzeń. Ma ogólny efekt tonizujący i zwiększa odporność organizmu. Działa stymulująco na centralny układ nerwowy, eliminuje zmęczenie, drażliwość, przywraca i zwiększa sprawność fizyczną i psychiczną, chroni przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi.

Stosuje się go w rekonwalescencji (po chorobach somatycznych i zakaźnych), przy niedociśnieniu tętniczym, przepracowaniu psychicznym i fizycznym. Poprawia zdolność efektywnej pracy umysłowej oraz kojarzenia i zapamiętywania. Uważa się, że eleuterozyd B zmniejsza też stężenie złych frakcji cholesterolu we krwi i ma wysoką aktywność przeciwutleniającą.

Eleuterokok kolczasty posiada właściwości adaptogenne, czyli działające na organizm całościowo, przywracając równowagę na wielu poziomach. Rośliny adaptogenne to takie, które mają zdolność zwiększania odporności nieswoistej organizmu na czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne.

Warto jednak pamiętać, że może powodować działania niepożądane w postaci reakcji alergicznych, bezsenności, hipoglikemii, może podwyższyć ciśnienie krwi, dlatego jest przeciwwskazany w nadciśnieniu, zwiększonej drażliwości, ostrych chorobach zakaźnych, zawale serca, zaburzeniach rytmu, chorobach związanych z nadmiernym pobudzeniem i przy patologii naczyń mózgowych. Nie jest również zalecany do stosowania w czasie ciąży, karmienia i u małych dzieci.

Tekst: Olga Tylińska

Więcej ciekawostek znajdziecie w magazynie "Moja harmonia życia"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć