10 litrów mleka na 1 kilogram sera, czyli skąd bierze się mleko w serze?
Według receptury serowarskiej do wyprodukowania dobrej jakości 1 kilograma sera potrzeba 10 litrów mleka. Właśnie tyle znajduje się w kilogramie sera Salami Serenada. Dzięki tak dużej proporcji ser Salami Serenada to doskonałe źródło wartości odżywczych. Cała tajemnica kryje się w procesie produkcji.
Skąd bierze się mleko w serze Salami Serenada? Co jest najważniejsze w serze żółtym? Mleko, oczywiście! Każdego dnia Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent sera Salami Serenada, przerabia około 600 tys. litrów mleka! A 10 litrów tego mleka to 1 kilogram sera Salami!
|
|
| --- |
Droga mleczna, czyli podróż przez aparatownię i warzelnię
Mleko, które spełniło normy, trafia do aparatowni. Tam poddawane jest procesom technologicznym, czyli wirowaniu i pasteryzacji. W czasie jednej godziny jest to nawet 50 tys. litrów mleka! Kolejny przystanek to warzelnia, gdzie mleko, które już niedługo stanie się serem żółtym, zostaje zlane do wielkich kotłów i zaszczepione podpuszczką i bakteriami serowarskimi. Gdy całość skrzepnie, rozpoczyna się proces cięcia skrzepu na ziarno, które zaraz potem jest formowane i prasowane. Już wtedy więc zaczyna się historia smaku i konsystencji sera. Zaraz potem ląduje on w solance.
Tajemnica smaku - kąpiel w solance
Czy wiecie, że solanka to prawdziwy skarb każdego serowara? Należy o nią dbać, im starsza, tym lepsza. Ta, w której powstaje ser Salami Serenada, ma aż 27 lat i znajduje się w zbiorniku o głębokości 2,5 metra. Kiedy ser trafia do solanki, każda sztuka zostaje jednocześnie odnotowana w systemie informatycznym. Sery są znakowane tuszem, każdy posiada swój indywidualny numer. Można je więc rozpoznać w basenie solankowym i odpowiednio długo solić - w zależności od rodzaju sera oraz jego kształtu. Bez względu na to - każdy jego kilogram zawiera 10 litrów mleka!
Okres dojrzewania i jego owoce
|
|
| --- |
Sery po wyjęciu z solanki są pakowane w worki i poddane procesowi dojrzewania. Następnie trafiają na nasze stoły. A wraz z nimi - witaminy, wapń i białko z zawartego w nich zdrowego mleka. A im go więcej, tym więcej wartościowych składników odżywczych w każdym plasterku. Teraz już wiecie, dlaczego receptura, z której korzysta Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, jest tak ważna - to dzięki niej w kilogramie sera Salami Serenada jest 10 litrów mleka! Smacznego!