Surowizna nie jest zła

Chociaż jednym ze sztandarowych przysmaków Polaków był kiedyś tatar, to dla wielu z nas spożycie surowego mięsa wydaje się nie do pomyślenia. Jeśli ma być na surowo ? to w grę wchodzą jedynie warzywa lub owoce. Czy słusznie?

Surowizna nie jest zła
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Za smakiem, a nawet zapachem nieprzetworzonego mięsa raczej nie przepadamy. Co więcej, krwista uczta wydaje nam się nieco dzikim obyczajem.

- Anglicy uwielbiają jak najmniej wypieczone steki. Dziwią się, widząc polskie mięsa, które najczęściej są bardzo spieczone – mówi Krzysztof Hoppe, kucharz z dziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym. – Zagranicą spożywanie surowych potraw jest znane i propagowane. Polacy dopiero przekonują się do takiego jedzenia, mimo że w naszej tradycji były przecież tatary. Teraz częściej wybiera się sushi czy carpaccio.

Gotowane i smażone - mniej wartościowe

Wiadomo, że gotowanie czy smażenie mięsa przed zjedzeniem pozwala uniknąć zatruć pokarmowych. Ale z drugiej strony prawdą jest także to, że wówczas pożywienie traci część witamin i soli mineralnych. W tym procesie uszkadzane są tłuszcze i białko oraz niszczone enzymy, które pomagają w prawidłowym trawieniu. Ten fakt wykorzystali zwolennicy paleodiety, która ostatnio stała się jednym z bardziej kontrowersyjnych hitów. Według Lorena Cordaina, autora książki „The Paleo Diet”, organizm człowieka jest naturalnie przystosowany do przetwarzania surowego mięsa. Dlatego nie powinniśmy z niego w żadnym wypadku rezygnować. Wyeliminowanie z diety produktów współczesnej cywilizacji zmniejsza ryzyko chorób. Dlatego najlepiej przestawić się na to, co jadali jaskiniowcy.

Wiele zalet

A surowizna jest przecież lepszej jakości, bo zawiera w sobie odpowiednią ilość wody, składników odżywczych i błonnika. To dobry sposób na odchudzanie, ponieważ w tej formie jest też mniej kaloryczna. Do przygotowania nie potrzeba przecież ani oleju, ani panierki. Poza tym szybciej odczuwa się sytość niż z przetworzonego posiłku. Tym samym zjemy mniejsze porcje.

Trochę zapomniane

Najbardziej znany w Polsce jest niewątpliwie tatar, czyli surowa wołowina z jajkiem, ogórkiem, marynowanymi grzybami i cebulą. Smakosze przygotowują go także ryb. To bardzo popularna przystawka, chociaż teraz trudno zamówić ją w restauracjach. Zazwyczaj przygotowywana jest domowymi sposobami i podawana na spotkaniach raczej w wąskim gronie.

- Polacy są bardzo sceptycznie nastawieni do spożywania surowego mięsa. Mało młodych osób próbowało kiedykolwiek tatara i trudno ich namówić na skosztowanie tej potrawy. Za to starsi chwalą ją i chętnie widzą na swoich talerzach – dodaje Krzysztof Hoppe.

Chociaż tatar, a raczej befsztyk tatarski wydaje się całkiem swojską przystawką, nie jest to typowa polska potrawa. Jej nazwa, według legendy, nawiązuje do wyobrażeń o Tatarach, którzy siali postrach w Europie, a swoją siłę podobno zawdzięczali właśnie jedzeniu surowego mięsa. By je odpowiednio skruszyć, trzymali kawałki mięsa przez cały dzień pod siodłami koni. W rzeczywistości jednak, nie były one przeznaczone do konsumpcji, a raczej pełniły tę samą funkcję, co współczesne poduszki żelowe chroniące konia przed otarciami.

W innych państwach

W zależności od państwa istnieją różne wariacje befsztyka tatarskiego. Czasami dodaje się kapary lub anchois. We Francji, gdzie w restauracyjnym menu ta przystawka pojawiła się po raz pierwszy, najczęściej podaje się mielone mięso z sosami Tabasco i Worcestershire. W Polsce uważa się, że najlepszy tatar powstaje z siekanej chudej wołowiny. Belgowie z kolei prawdopodobnie za nic mają legendy o przerażających podbojach, bo swój tatar nazwali „stekiem amerykańskim” i serwują go z frytkami. Meksykańska wersja zakłada marynowanie mięsa w soku z limonki.

Za wykwintną przystawkę we Włoszech uznaje się carpaccio. To cienkie plasterki wołowiny lub cielęciny polane oliwą i sokiem z cytryny. Prawdziwy Włoch carpaccio zrobione z łososia czy też tuńczyka uzna zapewne za świętokradztwo, ale taką wersję spotyka się coraz częściej. Z kolei chilijskim przysmakiem przywiezionym wraz niemieckimi osadnikami jest crudo, łudząco przypominające tatara. Mielone mięso układa się na chlebie z dodatkiem posiekanej cebuli. Wierzch polewa się sosem z jogurtu i majonezu.

Narodowym daniem w Etiopii i Erytrei jest gored gored. To surowizna podawana z serem lub gotowanymi warzywami lub pieczywem. Na specjalne okazje Turcy, a także Armeńczycy serwują chee kuftę w postaci wołowiny lub jagnięciny z cebulką, suszonymi ziarnami zbóż, natką pietruszki, szczypiorkiem i pieprzem. Koreańczycy swoją wersję tatara, zwaną yukhoe przyrządzają także z nerek, wątroby czy serca i serwują z rozmaitymi sosami.

Bogate w białko

W Polsce powstaje coraz więcej lokali, gdzie serwuje się sushi. To japońska potrawa z gotowanego ryżu oraz surowych ryb czy owoców morza. Aby danie było świeże, najczęściej przygotowywane jest dopiero po złożeniu zamówienia. Cechą takiego posiłku jest duża zawartość biała.

- Oczywiście podanie surowizny wymaga odpowiedniego przygotowania. Mięso nie powinno leżeć zbyt długo w lodówce, a pojemniki do przechowywania muszą być sterylne – dodaje Krzysztof Hoppe.

Zdrowe warzywa

Powiększa się także grono zwolenników witarianizmu. Wyklucza ona spożywanie jakichkolwiek dań poddanych obróbce termicznej. Na posiłki składają się surowe owoce, warzywa – głównie zielone, liściaste oraz nasiona, orzechy, glony. Witarianie nie jedzą za to w ogóle mięsa. Dieta ta łączona jest często z wegetarianizmem oraz weganizmem.

just/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów