Trwa ładowanie...
dvrktjw
01-10-2021 13:28

Pomysł na lekki obiad do pracy. Placki z salatką i sosem chili

Przepis

Dość często do pudełek przygotowuję proste i szybkie sałatki z twarogiem. Gdy komuś o nich wspominam, to zazwyczaj na jego twarzy maluje się zdziwienie: jak to, sałatka z twarogiem? Jak się okazuje – zwarty twaróg krajanka doskonale sprawdza się np. w takiej ekspresowej, z dużą ilością pomidorów. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny. W drugiej części bento wylądowały niebanalne placuszki azjatyckie z dodatkiem gryczanego makaronu soba. Polecam podawać je z szybkim w przygotowaniu domowym sosem chili.

dvrktjw
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Sałatka z pomidorów i twarogu:

  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 200 g chudego twarogu krajanka
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki (3 g)
  • Listki bazylii

Azjatyckie placki z makaronem soba:

  • 70 g makaronu soba (waga przed ugotowaniem)
  • Pół marchewki (50 g)
  • Pół nieprzerośniętej cukinii (100 g)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 jajka (L)
  • 50 g jasnej mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia (10 g)

Domowy sos chili:

  • Pół papryczki chili bez pestek
  • Pół łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • Pół łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki erytrolu (45 g)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przepis

Sałatka:

  • Pomidory grubo kroimy, ser dzielimy w palcach na większe kawałki. W lunchboxach umieszczamy pomidory i ser, całość polewamy olejem, oprószamy solą, posypujemy czarnuszką i bazylią.

Placki:

  • Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i grubo siekamy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cukinię umieszczamy w dużej misce, oprószamy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie warzywo odciskamy, a powstały sok wylewamy. Cebulkę i szczypior drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Do miski z cukinią dodajemy marchewkę, cebulę, szczypior, czosnek, imbir, jajka, mąkę, sól i pieprz. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Jeśli makaron się posklejał, wystarczy przelać go na sicie zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron do zrumienienia i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.

Sos:

  • Chili, czosnek, imbir, ocet i wodę blendujemy do połączenia składników, a następnie przelewamy do rondelka. Dodajemy erytrol, gotujemy około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, mieszamy.
  • Skrobię łączymy z łyżeczką zimnej wody i wlewamy do rondelka z sosem.
  • Gotujemy, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wystarczy rozrzedzić go odrobiną wody, a jeśli zbyt rzadki – zagęścić niewielką ilością skrobi. Sos przelewamy do słoika, po ostygnięciu zakręcamy i chowamy do lodówki.

Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pomysł na lekki obiad do pracy. Placki z salatką i sosem chili
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvrktjw
dvrktjw
dvrktjw
dvrktjw
Więcej tematów
dvrktjw