Trwa ładowanie...
d4irq8a
07-01-2019 12:25

Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

Przepis

"Jestem amatorką galarety z nóżek i tego typu potraw, ale podczas jednej rozmowy ze znajomym uznałam, że zrobię ją po swojemu i dopasuje pod moje podniebienie. I tak powstała galareta z mięsie z kurczaka, z podsmażaną cebulką, boczkiem i śliwką w środku. Musicie uwierzyć mi na słowo, bo wyszła bardzo smaczna, delikatna, chudziutka, z mnóstwem białego mięska" - czytamy na blogu "Marta M.".

d4irq8a
2.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 3 podudzia z kurczaka z kością, ale bez skóry
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 pietruszka obrana, pokrojona w paseczki
  • 1 bulionetka knorra z kurczaka
  • 1 cebula poszatkowana w kostkę
  • 1/2 szklanki chudego wędzonego boczku, w kawałkach
  • kilka śliwek suszonych
  • 5 płatów żelatyny
Przepis

Przygotuj blaszkę najlepiej silikonową, ale jeśli masz tylko teflonową, to wyłóż ją folią spożywczą, tak, aby spory kawałek folii wystawał poza brzegi blaszki. Będzie ci łatwiej wyciągnąć galaretę z formy. W średnim garnku gotujemy (2 szklanki wody) podudzia, liść laurowy, pietruszkę oraz dodajemy bulionetkę. Na patelni, na oleju podsmażamy na złoty kolor cebulkę oraz boczek. Do dokładnym zarumienieniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Po około 30 minutach gotowania się podudzi, dodajemy fileta i na małym ogniu pod przykryciem dalej gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Po ugotowaniu się mięsa, przelewamy bulion do miseczki i odstawiamy, aby przestygł. Mięso oddzielamy od kości, a fileta kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem z cebulką i boczkiem oraz śliwkami. Tak przygotowany farsz wykładamy na blaszkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy, aż zmięknie (kilka minut). Odsączamy z niej wodę (najlepiej wykręcić ją rękoma) i umieszczamy ją w jeszcze ciepłym bulionie. Mieszamy.
Zalewamy mięso w foremce i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby galareta porządnie stężała.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
72

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
Więcej tematów
d4irq8a