Moda na zielone smoothies!
W Stanach zapanowało na ich punkcie prawdziwe szaleństwo. Entuzjastycznie sięgnęły po nie największe gwiazdy, które ostatnio dbają nie tylko o urodę, ale także o zdrowie. Za ich przykładem poszły miliony Amerykanów. Mowa o smacznych, bardzo zdrowych i wspaniale wyglądających zielonych smoothies. Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryją się owocowe lub owocowo-warzywne koktajle, o konsystencji zbliżonej do mlecznego shake'a.
Wbrew tytułowi wcale nie muszą być zielone. W zależności od użytych składników mogą mieć dowolną barwę - białą, żółtą, pomarańczową czy czerwoną. Jednak zielone mają moc wyjątkową. Zasadą ich tworzenia jest połączenie około 60 proc. świeżych (ewentualnie mrożonych), surowych owoców i 40 proc. zielonych warzyw (zazwyczaj liściastych) lub ziół. Zmiksowany koktail ma same zalety. Jest zdrowy, lekkostrawny, zawiera mnóstwo cennych składników pokarmowych, jest bogaty w białko i doskonale się wchłania z przewodu pokarmowego.
Entuzjaści zielonych koktajli zwracają uwagę na fakt, że jest to nie tylko pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek (np. idealne drugie śniadanie)
, ale też eliksir młodości i urody. Zielone drinki poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, pobudzają pracę jelit, są też źródłem energii i poprawiają nastrój. Przepisów na pyszne zielone drinki jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Najlepiej sięgać po różne smoothies - każdy bowiem zawiera inne witaminy i składniki odżywcze (zależnie od produktów, po które sięgniemy).
W USA punktów oferujących zdrowe, zielone koktajle jest mnóstwo. W Polsce kupienie gotowego, świeżego smoothie to ciągle sztuka. Na szczęście nie musimy liczyć na gotowce. Przygotowanie takiego smakołyku zajmuje dosłownie kilka minut i nie wymaga żadnych talentów kulinarnych. Zielonego shake'a najlepiej przygotować tuż przed spożyciem - można go jednak przechowywać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Potrzebny nam będzie blender albo mikser, oczywiście owoce i warzywa. Do tego woda lub lód i gotowe. Przyda się też garść przepisów, choć tak naprawdę składniki można łączyć dowolnie - według własnego gustu i smaku, pamiętając jedynie o tym, by do owoców dodać zielone warzywa liściaste lub zioła. Wszystkie produkty wcześniej myjemy. Owoców z jadalną skórką (np. jabłka) nie obieramy, usuwamy jedynie ogonki i gniazda nasienne, kroimy i miksujemy dodając wody.
Smoothie z pietruszką
- garść pietruszki
- 2 liście sałaty
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego puszystego nektaru albo mlecznego shake'a
Smoothie ze szpinakiem
- 2 duże garści szpinaku
- 3 słodkie gruszki
Smoothie ze szpinakiem i selerem naciowym
- garść szpinaku
- kilka liści selera naciowego
- 1 awokado
- 2 kiwi
- 1 gruszka
Smoothie z sałatą
- 1/2 główki sałaty
- 2 banany
- 1 małe jabłko
Smoothie z kapustą i jabłkiem
- 2 liście kapusty włoskiej (bez twardego włókna ze środka liści)
- 2 słodkie jabłka
- 1 gruszka
Smoothie z kapustą i brzoskwinią
- 2 liście włoskiej kapusty (bez twardego włókna ze środka liści)
- 4 słodkie śliwki
- 2 brzoskwinie
- łyżeczka miodu
Smoothie z pokrzywą
- garść liści pokrzyw (młodych)
- 2 brzoskwinie
- 1 banan
AD/mmch