Kasza jaglana - królowa kasz

Od lat przegrywa na naszych stołach z makaronem, ryżem i ziemniakami. Dietetycy skarżą się nawet, że kasza jaglana jest obecnie u nas niemal zapomniana. A szkoda, bo jest bardzo smaczna i wyjątkowo wartościowa pod względem odżywczym.

Kasza jaglana - królowa kasz
Źródło zdjęć: © 123RF
278

Setki lat temu były ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Doceniano smak kasz i ich kulinarne możliwości. Niestety, w czasach komuny o kaszach zapomniano, spychając je na daleki plan po wszechobecnych ziemniakach. Czas na nadrobienie zaległości, bowiem kasza to źródło smaku i zdrowia.

Specjaliści są zdania, że im mniej przetworzona, tym lepsza. Wśród licznych kasz do najbardziej wartościowych zalicza się jaglana. Nie bez powodu nazywana jest nazywana królową kasz. Dostarcza dużo białka i ma najwyższą spośród kasz zawartość witamin z grupy B. Zawiera dużo żelaza, które chroni przed niedokrwistością, miedź wspomagającą odporność i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu. To bogaty magazyn składników mineralnych.

- Kasza jaglana to niedoceniane źródło zdrowia i ciepła. Ta lekkostrawna i smaczna kasza o pradawnych korzeniach powstaje z prosa. Co w niej znajdziemy? Zasobna jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co sprawia, że może być stosowana przez osoby na niego uczulone (osoby z celiakią). Jest również doskonałym źródłem białka i rzadko wywołuje alergię, dlatego jest bezpiecznym produktem, zwłaszcza dla dzieci. Kasza jaglana, poza swoimi właściwościami odżywczymi, ma również dwie bardzo ważne cechy: rozgrzewa organizm i odkwasza go, pomagając utrzymać równowagę kwasowo-zasadową potrzebną do prawidłowej pracy organizmu. To jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu. Podobne właściwości mają warzywa i owoce - tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Wiele osób omija kaszę z daleka, ponieważ wydaje im się wyłącznie nudnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem kaszę jaglaną można jadać na wiele sposobów. Ograniczać nas może jedynie nasza kulinarna wyobraźnia. To baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań. W wersji wytrawnej dobrze smakują zrobione z niej placki, zapiekanki, pasztety, kotlety, sałatki. Warto wykorzystywać ją jako dodatek do zup lub składnik pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się w roli farszu, którym można wypełniać warzywa i mięsa. Znajduje się też w tradycyjnych śląskich krupniokach. Na słodko z pewnością zasmakuje dzieciom. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem (w tej wersji będzie bardzo dobra na śniadanie) lub zapiekać z różnymi owocami i podawać jako deser.

Wielu osobom wydaje się, że kasza to kaloryczny produkt, który po zjedzeniu powiększy obwód pasa. Nic bardziej mylnego. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów spożywczych. Jeśli nie jest serwowana z kalorycznymi dodatkami, staje się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Porcja kaszy na talerzu to zaledwie 140 kcal. Kasza jaglana to doskonałe pożywienie dla maluchów m.in. dlatego, że wspomaga wzrost. Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji - ma działanie detoksujące i rozgrzewające, ale także przeciwgrzybicze. Jest pomocna w leczeniu niestrawności i biegunek. Jej jedzenie obniża poziom cukru we krwi. Muszą na nią jednak uważać osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz niektóre schorzenia układu pokarmowego - np. nowotwory. Kasze mogą bowiem podrażniać śluzówkę jelit.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol