Grasica - zapomniany przysmak polskiej kuchni

Polska kuchnia od lat słynie z podrobów. Cynaderki, czyli w odpowiedni sposób przygotowywane nerki cielęce, baranie czy wieprzowe, flaczki wołowe i wieprzowe, wątróbka smażona z jabłkiem i cebulą czy wspaniała potrawka z gęsich żołądków z cebulą i czosnkiem czy smażony móżdżek to sztandarowe dania, które jednych odstręczają, innych zachwycają. Oprócz tych najbardziej popularnych podrobów są jednak i te mniej znane. O niektórych większość Polaków nawet nie słyszała, choć na świecie cieszą się one dużą estymą.

Grasica - zapomniany przysmak polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Jednym z takich produktów jest grasica. Co ciekawe w starych książkach kucharskich, mnóstwo jest przepisów na jej przygotowanie, dziś jednak to bardzo mało popularny w naszym kraju produkt. W dużej mierze to nagłe "zapomnienie" grasica zawdzięcza ustrojowi socjalistycznemu i przypisanemu do niego podejściu do gotowania. Dziś jednak ten niezwykły produkt odzyskuje na nowe swoją dawną sławę.

Anatomicznie rzecz biorąc grasica jest gruczołem. W organizmach ssaków znajduje się tuż za mostkiem i odpowiada za odporność. W kuchni wykorzystywane są głównie grasice cielęce i jagnięce. Grasice nazywane są potocznie, z powodu swojej specyficznej konsystencji "mleczkiem".

Największą furorę potrawy z grasicy robią we Francji i we Włoszech. W Polsce także można te podroby kupić. Już ich cena wskazuje na to, że jest to przysmak - kilogram kosztuje bowiem ponad 20 złotych, czyli znacznie więcej niż w przypadku innych podrobów.

Przygotowanie dobrego dania z grasicy nie jest proste. Skomplikowana i czasochłonna jest bowiem wstępna obróbka. Najpierw grasicę należy namoczyć na kilka godzin (trzy do pięciu) w bardzo zimnej wodzie. Ułatwi nam to usuwanie pokrywającą ją błonek. W czasie namaczania dwukrotnie zmieniamy wodę. Potem zanurzamy grasicę we wrzątku na kilka chwil, delikatnie usuwamy błonki i mięso jest gotowe do dalszej obróbki.

Co z niego możemy zrobić? Ortodoksi, którzy uwielbiają naturalny smak poszczególnych produktów radzą, by gotować ją jedynie w lekkim bulionie. Inni mówią o delikatnym przysmażeniu na oliwie z masłem. Gama potraw z grasicy jest jednak ogromna. W dawnej Polsce przygotowywano z niej wyborny sos do mięs. Grasicę gotowano w rosole, następnie rozdrabniano ją, zagęszczając sos. Po przyprawieniu pieprzem i innymi aromatycznymi dodatkami (imbir, goździki, ziele angielskie) powstawał wyborny sos do pieczystego.

Grasica wchodzi w skład jednego z najbardziej wykwintnych włoskich risotto. Aby je przygotować potrzebujemy pół kilograma grasicy cielęcej, szklankę ryżu arborio, pół szklanki białego, wytrawnego wina, trzy szklanki bulionu warzywnego, trochę tymianku, zielonej pietruszki, cebulę, masło i parmezan. Namoczoną i obraną grasicę kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy grasicę i krótko smażymy. Dosypujemy ryż, dolewamy wino i bulion, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Na końcu dosmaczamy solą i pieprzem. Znakomite danie, za które we włoskich restauracjach zapłacimy co najmniej 20 euro.

Grasica smażona z grzybami to kolejna propozycja. Obraną z błonek grasicę, solimy, dodajemy pieprzu i po pokrojeniu na małe kawałki lekko obsmażamy na oliwie. Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie, którą odlewamy i zagotowujemy we wrzątku (15 minut). Grzyby kroimy na kawałki, a płyn przelewamy na patelnię z grasicą. Dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec zalewamy śmietaną i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podajemy z kaszą gryczaną lub z makaronem.

Innym wyrafinowanym daniem jest sałata z grasicą. Mięso moczymy, parzymy wrzątkiem, obieramy z błon i kroimy na małe kawałeczki. W dużej misce mieszamy ulubione gatunki sałaty, wyłuskane i przypieczone na suchej patelni orzechy włoskie i kawałki grasicy. Dressing przygotowujemy z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, soli i pieprzu. Składniki dressingu mocno mieszamy ze sobą w słoiczku i na koniec polewamy sałatę. Naprawdę pyszne danie!

AD/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów