Soczewica - królowa strączków

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe.

Soczewica - królowa strączków

/ 6Zdrowe i sycące

Obraz

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe. Dodają energii, dbają o serce i mózg, obniżają cholesterol i poziom cukru we krwi. Zawierają również wiele potrzebnych witamin i minerałów i są źródłem pełnowartościowego białka, po które powinny sięgać zwłaszcza wegetarianie. Choć w Polsce często jemy zupy z grochu czy fasoli, rzadziej sięgamy po inne strączki - równie wartościowe i ciekawe w smaku. Przyjrzyjmy się bliżej soczewicy. To jednaj z najzdrowszy roślin. Jest tania, smaczna i daje pole do popisu wszystkim miłośnikom gotowania. Zobaczcie skąd pochodzi i jakie są jej największe zalety.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Trzy kolory dla zdrowia

Obraz

Soczewica była podstawą wyżywienia naszych przodków. Badania archeologiczne dowodzą, że sięgano po nią już 8 tysięcy lat temu. W starożytnej kuchni rzymskiej i greckiej jadano ją z pszenicą i jęczmieniem. Z kolei w kuchni żydowskiej była popularnym składnikiem postnego chleba, o czym mowa w Biblii. Na początku soczewica była uważana za produkt dla biedoty. Alej jej liczne właściwości zdrowotne szybko wysławiły ją także w szerszych kręgach. Teraz to jedno z najmodniejszych dań, które serwują najlepsze restauracje. Najpopularniejsze odmiany soczewicy to czerwona, zielona i żółta. Wszystkie różnią się nieco smakiem i konsystencją po ugotowaniu.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Skarbnica witamin

Obraz

Za jej największą zaletę uchodzi bardzo duża zawartość białka. W 100 g nasion znajduje się go aż 25 g. Soczewica jest źródłem lizyny - aminokwasu, który m.in. wzmacnia kości i mięśnie. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne dla dobrego zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, wapń i miedź. Naukowcy twierdzą, że regularne jedzenie dań z soczewicy ma dobry wpływ na płodność. Dzieje się tak za sprawą kwasu foliowego, którego w tej roślinie jest pod dostatkiem. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje również pracę układu nerwowego i wspomaga produkcję krwinek czerwonych. To dlatego soczewica jest bardzo ważnym elementem diety, gdy cierpimy na anemię.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Przyjazna sercu

Obraz

Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny, który zawierają w dużych ilościach rośliny strączkowe, jest wyjątkowo korzystna dla serca. Badania amerykańskich naukowców mówią o tym, że wystarczy jeść 20 g błonnika dziennie, by rzadziej zapadać na choroby układu krążenia. Soczewica dobrze wpływa na serce również dlatego, że jest źródłem magnezu. Pierwiastek ten ułatwia przepływ krwi, zapobiega więc zatorom i zmniejsza ryzyko zawału. Regularne jedzenie soczewicy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny ukryty w magicznych nasionach pomaga również ustabilizować cukier we krwi, zapewniając stały dopływ energii w organizmie.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Dahl z soczewicą

Obraz

Składniki: 400 g czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, 1 łyżka oleju roślinnego, 2 łyżki pasty curry, 1 łyżka przyprawy curry, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka przyprawy chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 1 puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie: Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka. Na oliwie podsmażany pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory z puszki i ugotowaną soczewicę. Doprawiamy przyprawami, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Dekorujemy posiekaną pietruszką i podajemy.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

/ 6Placuszki z soczewicy

Obraz

Składniki: 100 g zielonej soczewicy, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Zieloną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Marchewkę ścieramy na tarce. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy cebulkę, czosnek, marchewkę, uprażone nasiona słonecznika. Dosypujemy kaszę, przyprawy. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rumiano.

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Mała łyżeczka, wielka moc. Te ziarna zaskakują swoim działaniem
Mała łyżeczka, wielka moc. Te ziarna zaskakują swoim działaniem