Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

Obraz

Składniki

  • 200 g bakłażana
  • 100 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 250 g pomidorów pelatti
  • 100 g pokrojonej w półplastry marchwi
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
  • 100 g sera feta
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • kmin rzymski

Przepis

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.

Przepis

Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.

Przepis

Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim.

Przepis

Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany