Carpaccio z melona i sałatka z soczewicy
David Gaboriaud przygotował w "Dzień Dobry Wakacje" proste, a zarazem wykwintne dania. Kucharz określił je jako "kuchnię z francuskim twistem". W menu znalazło się carpaccio z melona i dressing z miodem pitnym oraz sałatka z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché".
Melon to jeden z owoców egzotycznych, który powinien częściej gościć na polskich stołach. Coraz łatwiej kupić go na straganach oraz w supermarketach, a do wyboru mamy kilka gatunków. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Jego spożywanie polecano w okresach rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. Melon w ponad 90 proc. składa się z wody i jest niskokaloryczny, dlatego można go jeść bez obaw o linię. Co ważne, zawiera cytrulinę, czyli aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu przyśpieszającego odchudzanie. To również skarbnica potasu (267 mg/100 g), czyli pierwiastka, który reguluje ciśnienie tętnicze oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.