Aromatyczna i smaczna szałwia!

Popularne w przemyśle kosmetycznym czy w medycynie aromatyczne rośliny coraz częściej używane są przez mistrzów kulinarnych. Szałwia, często hodowana tylko w celach dekoracyjnych, nie jest od tej reguły wyjątkiem.

Aromatyczna i smaczna szałwia!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
Obraz

KILKASET ODMIAN

Ma mięsiste, włochate listki, w zależności od odmiany jasnozielone, w
odcieniach fioletu, niebieskich, a nawet bordo. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i dziś uprawia się ją w całej Europie oraz w Ameryce Północnej. Najlepszej jakości szałwia rośnie w Jugosławii, w rejonach Macedonii i Dalmacji, choć znaczącymi eksporterami jest też Grecja, Włochy i Francja. W Polsce od ponad 30 lat uprawiana jest odmiana Bona.

Mimo, że na świecie wyróżnia się obecnie kilkaset jej odmian – hodowanych i dzikich, to na naszym rynku trudno je dostać, ale też nie wszystkie są przydatne w kuchni. Niektóre z nich są tylko roślinami ozdobnymi lub leczniczymi. Gatunek najpopularniejszy w kuchni to szałwia lekarska i ten także można śmiało zasadzić w ogródku lub doniczce. Mimo że jest rośliną ciepło- i światłolubną, to łatwo dostosowującą się do polskiego klimatu. Należy jednak pamiętać, że do użytku kuchennego nadają się tylko młode listki, a te które chcemy suszyć – należy zebrać przed kwitnieniem rośliny.

PROPORCJE KONTROLOWANE

W sztuce kulinarnej może być używana w kilku wersjach. Przede wszystkim w postaci świeżych liści, odpowiednio siekanych lub startych. Świeżą szałwią można przełożyć lub obłożyć mięso lub natrzeć je przed pieczeniem, tak jak zalecają Tobie Puttock i Matt Skinner, australijscy kucharze, znani z telewizyjnego programu. W swoim przepisie na kurczaka z jabłkami proponują wykorzystanie, tzw. soli szałwiowej, czyli szałwi utartej z solą w moździerzu, tak, że stają się grudkowatą masą o konsystencji wilgotnej soli. Tą masą w późniejszym etapie radzą nacierać mięso. Efekt ponoć wyśmienity!

Warto też wiedzieć, że gdy korzystamy z suszonej rośliny, to listki powinniśmy zgniatać, natomiast świeże, używane do gotowania lub smażenia - siekać lub ucierać. Tak – szałwię można śmiało gotować, a nawet smażyć. Daje się też suszyć, mrozić oraz konserwować w oleju – i w żadnym wypadku nie traci aromatu. Zawdzięcza to intensywności swojego pikantnego, korzennego oraz gorzko-cierpkiego smaku.

Ta moc sprawia jednak, że niektórzy mistrzowie kuchni nie zalecają jej w postaci świeżej, natomiast jednogłośnie polecają ją jako dodatek do gotowanych czy pieczonych dań - zawsze jednak w kontrolowanych proporcjach, czyli odrobinę. Szałwia bowiem lubi dominować, i potrafi zepsuć nawet bardzo zdecydowane w smaku dania.

NAJLEPIEJ Z MIĘSEM!

Niewątpliwie, najczęściej polecana jest jako dodatek do mięs, zwłaszcza gotowanych, z rusztu czy pieczonych. Podnosi smak własny mięs, toteż idealnie nadaje się do delikatnych farszów i pasztetów, ale także do bardziej konkretnej wątróbki, włoskiego boczku pancetta, a nawet kiełbasy. Poleca się ją zarówno do drobiu (do tego zwłaszcza!), wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, baraniny, czy dziczyzny. Wykorzystanie szałwii do tłustych mięs i tłustych potraw w ogóle, poza walorami smakowymi, ma też uzasadnienie zdrowotne, bo roślina pobudza i ułatwia trawienie.

Doprawia się nią także węgorze (to wynalazek naszych niemieckich sąsiadów), śledzie i inne ryby. Dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi lub opiekanymi z czosnkiem, czy mieszankami warzywnymi – zwłaszcza tymi, bazującymi na roślinach strączkowych, kabaczku, kapuście i cebuli. Duszone pomidory i lecza, również zyskają dzięki niej głębię smaku, podobnie jak marynaty, sosy czy zupy. Jamie Olivier poleca na przykład użyć garstki liści szałwii do brytyjskiej zupy cebulowej z cheddarem – zarówno jako składnika bazowego, jak i do dekoracji potrawy.

Szałwii lekarskiej używa się też na skalę przemysłową do aromatyzowania winiaków, likierów i piwa. Ponadto do produkcji zup, sosów, kiełbasek, serów, słodyczy, a nawet gumy do żucia.

I WŁOCH I POLAK CHĘTNIE ZJE!

Szałwię zalicza się do jednych z najpopularniejszych przypraw, bo jej aromatyczne walory doceniła niejedna kuchnia. Szczególnie upodobała ją sobie kuchnia śródziemnomorska, zwłaszcza włoska. Za smak ichniejszego specjału Saltimbocca Alla Romana - cielęciny łączonej z gotowaną szynką, odpowiada właśnie opisywana przyprawa. Jeszcze szersze zastosowanie w aromatycznej kuchni włoskiej znajduje jako baza prostego sosu do makaronu, najbardziej chyba typowego składnika dań serwowanych w Italii. Nawet pozornie prosty makaron rigatoni z fasolą i kiełbasą, dzięki szałwii zyskuje bardziej wyszukany aromat, podobnie jak focacia, czy pizza – gdzie szałwię można stosować zamiast lub jako uzupełnienie rozmarynu, z którym przyprawa świetnie harmonizuje.

Włochy Włochami, ale nawet w odległej terytorialnie od Włoch kuchni … polskiej, nie brakuje dań z szałwią. To z pewnością z uwagi na wspominane już korzystne łączenie jej z tłustymi mięsami, kapustą czy grochem, tak popularnymi w naszych tradycyjnych potrawach.

NA ZDROWIE

Szałwia zawiera duże ilości witaminy B1, A, C i niacyny. Działa stymulująco na pracę przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom. Odkaża, ściąga, działa przeciwzapalne i przeciwpotne. Łacińska nazwa łacińska szałwii – salvus, oznaczająca ‘zdrowie’ jednoznacznie określa to zioło, symbolizujące w wielu kulturach długowieczność, a nawet nieśmiertelność. Zatem polecamy szałwię nie tylko z uwagi na walory smakowe, które unieśmiertelniają potrawy w pamięci smakoszy (choć to przede wszystkim!), ale także i ze względu ‘na zdrowie’!

Charakterystyka najpopularniejszych gatunków

Szałwia błyszcząca. Oozdobna roślina rabatowa. Jednoroczna roślina o czerwonych kwiatostanach, kwitnących od czerwca do października; pochodzi z Brazylii, obecnie uprawiana jest nawet w Polsce.

Szałwia hiszpańska, zwana chia. Nasiona wykorzystywane do produkcji odżywczych napoi i żywności. Gatunek, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, uprawiany dziś także w Australii i Gwatemali. Ma fioletowe lub białe kwiaty. Ceniony jest z uwagi na nasiona, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Olej z tych nasion zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok. 64%.)
Szałwia lekarska. Medycyna, ziołolecznictwo, sztuka kulinarna jako przyprawa. Wiecznie zielony krzew, rosnący dziko w Albanii, Jugosławii, Grecji, Włoszech. Ma liście koloru zielono-srebrnego, podłużnie owalne lub lancetowate, miękkie w dotyku oraz naprzeciwlegle ułożone; kwiaty koloru fioletowego, niebieskawego lub białego.

Szałwia łąkowa. Roślina lecznicza, środek dezynfekujący. Dawniej służyła jako przyprawa do wina i piwa. Roślina miododajna, występująca w Polsce i w Europie bez Skandynawii. Ma kwiaty zebrane po 4-8 w 6-12 nibyokółki, krótkoszypułkowe. Kielich dzwonkowaty i koronę o barwie fioletowo-czerwonej.

Szałwia okręgowa. Chwast. Występuje w środkowej i południowej Europie oraz w zachodniej Azji i na Kaukazie. Dość pospolita na terenie Polski. Charakteryzuje się jasnoniebiesko-fioletową koroną, liśćmi trójkątnie sercowatymi, które są krótko owłosione.

Luc Dernaucourt - szef kuchni Restauracji Boathouse w Warszawie

Mimo, że na świecie dostępnych jest obecnie między 700 a 900 różnych odmian szałwii, dzikich i uprawianych, które znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie czy do dekoracji, to w Warszawie na razie trudno dostać jakieś ciekawe odmiany szałwii. Właściwie dostępna jest tylko suszona lub świeża z upraw hydroponicznych.
A szałwia w kuchni wprowadza nowe i ciekawe propozycje. Ma wiele różnorodnych akcentów smakowych: ostry, lekko cierpki, trochę gorzkawy i pieprzowy, które uzupełniają świetnie aromat wielu potraw - nazywam to "taste join". Osobiście nie polecam szałwii jako surowego dodatku jak np. do sałatek, ale mięsa to co innego. W Boathouse używamy jej do Saltimbocca - cienkiego sznycla z cielęciny, doprawionego listkami świeżej szałwii i pokrytego szynką parmeńską. Szałwię polecam szczególnie do białego mięsa, wszelkiego drobiu, ale także do potraw z wieprzowiny. Warto podkreślić, że trzeba używać jej oszczędnie, bo zbyt duża ilość przyprawy może zdominować i zepsuć smak potrawy. Już jeden mały listek wystarcza aż na 80-100 g mięsa, natomiast na kilogram pieczonej wieprzowiny potrzeba tylko 3-4 liści.

Małgorzata Januszkiewicz - właścicielka restauracji RUBIKON w Warszawie

Aby zmienić wizerunek szałwii jako środka bakteriobójczego kojarzącego się z problemami z gardłem czy jamą ustną, należy zacząć od kupna szałwii świeżej. Na rynku profesjonalnym dostawców do restauracji dostępne są odmiany szałwii: zielona, muszkatołowa. Niestety w sklepie spożywczym, choćby i przyzwoicie zaopatrzonym zwykle jest nieobecna, w delikatesach bywa.

Ma cudne, omszałe listeczki i wzrusza swoją urodą. Gdy już ją mamy, warto zasadzić w doniczce na parapecie, unikniemy kolejnych polowań gdy najdzie nas chętka na … - no właśnie na co? Pierwsze skojarzenie kulinarne to oczywiście po włosku skacząca do ust Saltimbocca alla Romana. Sznycelki cielęce zawijane w szynkę parmeńską z listkami szałwii właśnie. Szałwia to wyjątkowy aromat. Stanowi o charakterze dania, a najprostsze z nich zmienia w złoto. Sprzyja nie tylko cielęcinie. Świetnie sprawdzi się jako element marynaty piersi indyczej (sok z cytryny, oliwa z oliwek, szałwia). Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na godzinę, następnie panierować w bułce tartej, smażyć na oliwie. Ciekawe przepisy życiowe: masło szałwiowe - genialna prostota! Do sklarowanego masła wrzucamy na patelnię liście świeżej szałwii, mogą być całe - ślicznie się wtedy prezentują lub porwane na kawałeczki, macerować kilka chwil, posolić. Tą doskonałą omastą polewać zwyczajne gniocchi di patate, włoskie kluseczki ziemniaczane. Tak prosto
i tak wspaniale!

Mamy w naszej restauracji doskonałe jesienne danie, przez niektórych traktowane jako deser. Ravioli dyniowe z masłem szałwiowym. Solidne sakiewki wypełniamy słodkawym farszem dyniowym z nutą amaretto i do tego nasza uwodzicielka szałwia...

Ziemniaki pieczone z szałwią i pomarańczą: 1 kg ziemniaków, 4-5 ząbków czosnku zgniecionych, skórka z jednej pomarańczy/cienkie paseczki, garść świeżych liści szałwii oliwa z oliwek. Obgotować ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 10 min. odcedzić na rozgrzaną oliwę wrzucić zgniecione ząbki czosnku, skórkę pomarańczową i liście szałwii, mieszać pół minuty. Wyłożyć ziemniaki na blachę polać przygotowanym sosem, piec w 220 C przez ok. 40 min aż się ozłocą.

Aleksandra Jatczak/ magazyn Food Service

Polecamy najnowszy numer magazynu ‘Food Service’ dostępny w prenumeracie. Możesz ją zamówić tutaj

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita