Zimny sorbet na upalne lato

Ten bardzo orzeźwiający, chłodzący orzeźwiający deser pochodzi ze Wschodu, na co wskazuje nazwa, która w języku tureckim brzmi "serbat" lub "serbet".

Zimny sorbet na upalne lato
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ten bardzo orzeźwiający, chłodzący orzeźwiający deser pochodzi ze Wschodu, na co wskazuje nazwa, która w języku tureckim brzmi "serbat" lub "serbet".

Dawni Chińczycy wykorzystywali lód z górskich lodowców do mieszania go z miodem lub słodkimi owocami. Sorbet, jaki znamy dziś, powstał natomiast we Włoszech. Został zainspirowany przepisami z azjatyckich wojaży Marco Polo. Za sprawą Katarzyny Medycejskiej zawędrował do Francji, a stamtąd do innych krajów. Może się różnić konsystencją lub stopniem zamrożenia, ale pomysł jest ten sam.

Czasem nazywa się „granita" i jest napojem, a czasem możemy kupić mrożone, miksowane owoce (najczęściej truskawki)
. Dzieci zaś zajadają się tzw. „wodnymi lodami", czyli zamrożonym sokiem owocowym. W lodówkach marketów znajdziemy desery lodowe o nazwie „sorbet" - truskawkowe, malinowe, pomarańczowe, cytrynowe i jabłkowe.

Te lody przygotowuje się tylko ze zmiksowanych owoców lub soku, czasem też syropu cukrowego.

Sorbety możemy oczywiście przygotować sami w domu. Mamy wówczas pewność, że nie ma w nich aromatów identycznych z naturalnymi, przeróżnych zagęszczaczy i utrwalaczy. Nie potrzebujemy nawet maszynki do lodów, która kiedyś była w każdym domu. Dziś mamy miksery, blendery i roboty. Wystarczy, jeśli zmrożone kostki lodu lub soku zmiksujemy w dobrym, przystosowanym do rozbijania lodu mikserze. Dlatego możemy użyć zwykłego cukru, bo maszyna i tak go rozetrze, choć puder jest pewniejszy.

Klasyczny sorbet powinien mieć konsystencję ziarnistą. Dla osiągnięcia tego należy z zamrażarki wyjmować gęstniejącą masę i kilkakrotnie ją miksować. Do produkcji takiego sorbetu użyjmy owoców albo soku. Wersja dla dorosłych może być doprawiona aromatycznym alkoholem lub winem. To deser lekki, smaczny i zdecydowanie mniej kaloryczny, niż tradycyjne lody. Po obfitym obiedzie wyjdzie wszystkim tylko na zdrowie.

MWM

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera