Trwa ładowanie...
5 sierpnia 2009, 14:57

Zimny sorbet na upalne lato

Ten bardzo orzeźwiający, chłodzący orzeźwiający deser pochodzi ze Wschodu, na co wskazuje nazwa, która w języku tureckim brzmi "serbat" lub "serbet".

Zimny sorbet na upalne latoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3qe25z
d3qe25z

Ten bardzo orzeźwiający, chłodzący orzeźwiający deser pochodzi ze Wschodu, na co wskazuje nazwa, która w języku tureckim brzmi "serbat" lub "serbet".

Dawni Chińczycy wykorzystywali lód z górskich lodowców do mieszania go z miodem lub słodkimi owocami. Sorbet, jaki znamy dziś, powstał natomiast we Włoszech. Został zainspirowany przepisami z azjatyckich wojaży Marco Polo. Za sprawą Katarzyny Medycejskiej zawędrował do Francji, a stamtąd do innych krajów. Może się różnić konsystencją lub stopniem zamrożenia, ale pomysł jest ten sam.

Czasem nazywa się „granita" i jest napojem, a czasem możemy kupić mrożone, miksowane owoce (najczęściej truskawki)
. Dzieci zaś zajadają się tzw. „wodnymi lodami", czyli zamrożonym sokiem owocowym. W lodówkach marketów znajdziemy desery lodowe o nazwie „sorbet" - truskawkowe, malinowe, pomarańczowe, cytrynowe i jabłkowe.

Te lody przygotowuje się tylko ze zmiksowanych owoców lub soku, czasem też syropu cukrowego.

Sorbety możemy oczywiście przygotować sami w domu. Mamy wówczas pewność, że nie ma w nich aromatów identycznych z naturalnymi, przeróżnych zagęszczaczy i utrwalaczy. Nie potrzebujemy nawet maszynki do lodów, która kiedyś była w każdym domu. Dziś mamy miksery, blendery i roboty. Wystarczy, jeśli zmrożone kostki lodu lub soku zmiksujemy w dobrym, przystosowanym do rozbijania lodu mikserze. Dlatego możemy użyć zwykłego cukru, bo maszyna i tak go rozetrze, choć puder jest pewniejszy.

d3qe25z

Klasyczny sorbet powinien mieć konsystencję ziarnistą. Dla osiągnięcia tego należy z zamrażarki wyjmować gęstniejącą masę i kilkakrotnie ją miksować. Do produkcji takiego sorbetu użyjmy owoców albo soku. Wersja dla dorosłych może być doprawiona aromatycznym alkoholem lub winem. To deser lekki, smaczny i zdecydowanie mniej kaloryczny, niż tradycyjne lody. Po obfitym obiedzie wyjdzie wszystkim tylko na zdrowie.

MWM

d3qe25z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qe25z
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj