Zdrowotne właściwości owoców goji

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Zdrowotne właściwości owoców goji
Źródło zdjęć: © Fotolia
328

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Owoce początkowo są zielone, a gdy dojrzeją, robią się czerwonopomarańczowe. Mają ok. 2 cm długości, są smaczne i słodkie. Dobrze smakują świeże lub suszone, w tej drugiej formie zwykle bez dodatku cukru i konserwantów. W sklepach zazwyczaj spotyka się je właśnie w takiej postaci. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych dań - zup, ryżu, potraw warzywnych, ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Czasem dodaje się je do win, są też składnikiem soków wieloowocowych. Można je także zmiksować w blenderze z koktajlem. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat.

Świeże i suszone jagody goji zawierają wiele cennych substancji. Nie ma jednak pewności, ile dokładnie, i jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Po prostu nie ma żadnych poważnych badań na ich temat.

- Owoce goji ze względu na swoje podobno wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne zyskały sobie zaszczytne miano owoców „młodości” lub „długowieczności”. Znane są światu od tysięcy lat, a teraz w dobie reklamy i marketingu zyskują sławę w błyskawicznym tempie. Nie ma żadnych wiążących badań na temat ich „długowiecznych” właściwości. Są one jednak cennym elementem diety - tłumaczy tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Jagody były doceniane od dawna w medycynie chińskiej jako środek leczniczy w wielu chorobach. Jeśli wierzyć temu, co mówiła, drobne, czerwone owoce mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Mają też pomagać zwalczać zmęczenie, poprawiać koncentrację i zregenerować organizm po chorobie. Ich jedzenie ma nas ochronić przed cukrzycą i nadciśnieniem. Preparaty z dojrzałych owoców oraz owoce suszone spożywane systematycznie mają wyregulować pracę układu pokarmowego, polepszyć ostrość widzenia i poprawić ogólną kondycję fizyczną. Podobno starochiński lek może pomóc na stwardnienie rozsiane i opóźnić starzenie. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.

Wiele wartościowych walorów prozdrowotnych przypisuje się popularnemu również w Polsce kolcowojowi pospolitemu, jednak w jego niedojrzałych owocach znajduje się np atropina, toksyczna substancje, która może podrażniać układ nerwowy, prowadzić do paraliżu mięśni i dysfunkcji układu pokarmowego.

Co w nich znajdziesz?

Temu, że jagody goji zawierają cenne składniki, nikt nie zaprzecza. Problem jednak w tym, że zawartość ta jest podawana z ogromną rozpiętością. Czego w nich szukać?

- Owoce zawierają witaminę C, żelazo, selen oraz witaminę B2. Dzięki wysokiej dawce witaminy C owoce wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać dobry poziom żelaza we krwi, a beta-karoten, zeaksantyna i luteina wpływa na lepszą jakość widzenia. Jagody goji to również dobre źródło błonnika regulującego pracę jelit - mówi Anna Słomkowska.

Kto nie powinien jeść owoców goji?

- Nie powinny sięgać po te owoce osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórym zapobieganiu zawałowi serca. Osoby stosujące leki w cukrzycy i nadciśnieniu krwi powinny skonsultować jedzenie tych owoców z lekarzem, ponieważ substancje w nich zawarte mogą wpływać na działanie niektórych leków - mówi Anna Słomkowska.

Nadmierne spożycie może też powodować rozluźnienie jelit, lepiej więc jeść je z rozwagą.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok