Zawsze ustawiasz temperaturę na 180 stopni? Koniecznie zmień to przyzwyczajenie

Większość z nas czerpie przyjemność z pieczenia. Nieważne, czy wkładasz do piekarnika ziemniaki, mięso czy ciasto, zawsze wyjmujesz z niego coś, na widok czego cieknie ślinka. Piekarnik to niezbędne urządzenie w kuchni, w której dzieją się kulinarne cuda. Jak dobrze znasz jego tryby i temperatury? Jeśli zazwyczaj używasz temperatury 180 stopni, pora odkryć jego możliwości. Zobacz, jak na produkty wpływają inne temperatury.

Każdy piekarnik ma wiele ustawień, które warto znać
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Mniej niż 100 stopni
Temperatura poniżej 100 stopni określana jest mianem chłodnego piekarnika. Jeśli przygotowujesz potrawę, która wymaga bardzo długiego trybu przygotowania, taki poziom nagrzania może być ci przydatny. Temperatura w granicach 50-70 stopni jest zbawienna także w sytuacji, w której chcesz podtrzymać ciepło przygotowanego już posiłku. W momencie, kiedy szykujesz posiłek, a ten moment odkłada się w czasie, nagrzej lekko piekarnik i umieść w nim danie. Spokojnie możesz odpocząć, czekając, aż domownicy zbiorą się przy stole.

120-130 stopni
Taki poziom nagrzania urządzenia potrzebny jest przy mięsach, które wymagają długiego procesu obróbki cieplnej. Rolady czy udźce nabierają smaku właśnie przy niskich temperaturach. Jeśli nie chcesz zostawiać dania w piecu na całą noc, ale nadal chcesz, by wolno się piekło, ten zakres będzie idealny.

140-160 stopni
Temperatura około 150 stopni będzie idealnymi warunkami dla delikatnych mięs, na przykład gęsiny. Dzięki temu mięso będzie rozpływało się w ustach, a jego delikatna tekstura nie stanie się sucha i mało apetyczna. Ten przedział temperatury dobrze potraktuje także delikatne warzywa, takie jak szparagi. Pozostaną nadal jędrne i smakowite. Chipsy z jarmużu również wyjdą idealne, kiedy podejdziesz do nich z dużą pieczołowitością i delikatnym poziomem pieczenia.

*180 stopni *
Ta uniwersalna temperatura faktycznie nadaje się do pieczenia większości produktów. Zapiekanki, tarty i ciasta praktycznie zawsze wychodzą, jeśli przygotowujemy je na tym poziomie nagrzania. Tylko nieliczne wyjątki mogą się nie udać. W tym przypadku manewrować możemy czasem pieczenia, który musi być dostosowany do produktów, których używamy w przepisie.

200-220 stopni
Taka temperatura jest przystosowana do bardzo szybkiej obróbki cieplnej i należy ostrożnie jej używać. Kiedy pieczemy małe elementy, trzeba pamiętać, że taka temperatura szybko w nie wniknie i mogą się przypalić. Z kolei duża porcja mięsa upiecze się nieregularnie - wierzch szybko się upiecze i wyschnie, kiedy środek nadal będzie surowy i niedopieczony. To dobra temperatura do skarmelizowania mięsa, które przed chwilą zostało zdjęte z patelni lub upieczenia warzyw, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej.

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia