Trwa ładowanie...

Zawsze ustawiasz temperaturę na 180 stopni? Koniecznie zmień to przyzwyczajenie

Większość z nas czerpie przyjemność z pieczenia. Nieważne, czy wkładasz do piekarnika ziemniaki, mięso czy ciasto, zawsze wyjmujesz z niego coś, na widok czego cieknie ślinka. Piekarnik to niezbędne urządzenie w kuchni, w której dzieją się kulinarne cuda. Jak dobrze znasz jego tryby i temperatury? Jeśli zazwyczaj używasz temperatury 180 stopni, pora odkryć jego możliwości. Zobacz, jak na produkty wpływają inne temperatury.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Zawsze ustawiasz temperaturę na 180 stopni? Koniecznie zmień to przyzwyczajenieŹródło: Fotolia
d39w3z3
d39w3z3

Mniej niż 100 stopni
Temperatura poniżej 100 stopni określana jest mianem chłodnego piekarnika. Jeśli przygotowujesz potrawę, która wymaga bardzo długiego trybu przygotowania, taki poziom nagrzania może być ci przydatny. Temperatura w granicach 50-70 stopni jest zbawienna także w sytuacji, w której chcesz podtrzymać ciepło przygotowanego już posiłku. W momencie, kiedy szykujesz posiłek, a ten moment odkłada się w czasie, nagrzej lekko piekarnik i umieść w nim danie. Spokojnie możesz odpocząć, czekając, aż domownicy zbiorą się przy stole.

120-130 stopni
Taki poziom nagrzania urządzenia potrzebny jest przy mięsach, które wymagają długiego procesu obróbki cieplnej. Rolady czy udźce nabierają smaku właśnie przy niskich temperaturach. Jeśli nie chcesz zostawiać dania w piecu na całą noc, ale nadal chcesz, by wolno się piekło, ten zakres będzie idealny.

140-160 stopni
Temperatura około 150 stopni będzie idealnymi warunkami dla delikatnych mięs, na przykład gęsiny. Dzięki temu mięso będzie rozpływało się w ustach, a jego delikatna tekstura nie stanie się sucha i mało apetyczna. Ten przedział temperatury dobrze potraktuje także delikatne warzywa, takie jak szparagi. Pozostaną nadal jędrne i smakowite. Chipsy z jarmużu również wyjdą idealne, kiedy podejdziesz do nich z dużą pieczołowitością i delikatnym poziomem pieczenia.

d39w3z3

*180 stopni *
Ta uniwersalna temperatura faktycznie nadaje się do pieczenia większości produktów. Zapiekanki, tarty i ciasta praktycznie zawsze wychodzą, jeśli przygotowujemy je na tym poziomie nagrzania. Tylko nieliczne wyjątki mogą się nie udać. W tym przypadku manewrować możemy czasem pieczenia, który musi być dostosowany do produktów, których używamy w przepisie.

200-220 stopni
Taka temperatura jest przystosowana do bardzo szybkiej obróbki cieplnej i należy ostrożnie jej używać. Kiedy pieczemy małe elementy, trzeba pamiętać, że taka temperatura szybko w nie wniknie i mogą się przypalić. Z kolei duża porcja mięsa upiecze się nieregularnie - wierzch szybko się upiecze i wyschnie, kiedy środek nadal będzie surowy i niedopieczony. To dobra temperatura do skarmelizowania mięsa, które przed chwilą zostało zdjęte z patelni lub upieczenia warzyw, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej.

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj