Zawsze ustawiasz temperaturę na 180 stopni? Koniecznie zmień to przyzwyczajenie
Większość z nas czerpie przyjemność z pieczenia. Nieważne, czy wkładasz do piekarnika ziemniaki, mięso czy ciasto, zawsze wyjmujesz z niego coś, na widok czego cieknie ślinka. Piekarnik to niezbędne urządzenie w kuchni, w której dzieją się kulinarne cuda. Jak dobrze znasz jego tryby i temperatury? Jeśli zazwyczaj używasz temperatury 180 stopni, pora odkryć jego możliwości. Zobacz, jak na produkty wpływają inne temperatury.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Mniej niż 100 stopni
Temperatura poniżej 100 stopni określana jest mianem chłodnego piekarnika. Jeśli przygotowujesz potrawę, która wymaga bardzo długiego trybu przygotowania, taki poziom nagrzania może być ci przydatny. Temperatura w granicach 50-70 stopni jest zbawienna także w sytuacji, w której chcesz podtrzymać ciepło przygotowanego już posiłku. W momencie, kiedy szykujesz posiłek, a ten moment odkłada się w czasie, nagrzej lekko piekarnik i umieść w nim danie. Spokojnie możesz odpocząć, czekając, aż domownicy zbiorą się przy stole.
120-130 stopni
Taki poziom nagrzania urządzenia potrzebny jest przy mięsach, które wymagają długiego procesu obróbki cieplnej. Rolady czy udźce nabierają smaku właśnie przy niskich temperaturach. Jeśli nie chcesz zostawiać dania w piecu na całą noc, ale nadal chcesz, by wolno się piekło, ten zakres będzie idealny.
140-160 stopni
Temperatura około 150 stopni będzie idealnymi warunkami dla delikatnych mięs, na przykład gęsiny. Dzięki temu mięso będzie rozpływało się w ustach, a jego delikatna tekstura nie stanie się sucha i mało apetyczna. Ten przedział temperatury dobrze potraktuje także delikatne warzywa, takie jak szparagi. Pozostaną nadal jędrne i smakowite. Chipsy z jarmużu również wyjdą idealne, kiedy podejdziesz do nich z dużą pieczołowitością i delikatnym poziomem pieczenia.
*180 stopni *
Ta uniwersalna temperatura faktycznie nadaje się do pieczenia większości produktów. Zapiekanki, tarty i ciasta praktycznie zawsze wychodzą, jeśli przygotowujemy je na tym poziomie nagrzania. Tylko nieliczne wyjątki mogą się nie udać. W tym przypadku manewrować możemy czasem pieczenia, który musi być dostosowany do produktów, których używamy w przepisie.
200-220 stopni
Taka temperatura jest przystosowana do bardzo szybkiej obróbki cieplnej i należy ostrożnie jej używać. Kiedy pieczemy małe elementy, trzeba pamiętać, że taka temperatura szybko w nie wniknie i mogą się przypalić. Z kolei duża porcja mięsa upiecze się nieregularnie - wierzch szybko się upiecze i wyschnie, kiedy środek nadal będzie surowy i niedopieczony. To dobra temperatura do skarmelizowania mięsa, które przed chwilą zostało zdjęte z patelni lub upieczenia warzyw, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej.
Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.