WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Zawsze ustawiasz temperaturę na 180 stopni? Koniecznie zmień to przyzwyczajenie

Większość z nas czerpie przyjemność z pieczenia. Nieważne, czy wkładasz do piekarnika ziemniaki, mięso czy ciasto, zawsze wyjmujesz z niego coś, na widok czego cieknie ślinka. Piekarnik to niezbędne urządzenie w kuchni, w której dzieją się kulinarne cuda. Jak dobrze znasz jego tryby i temperatury? Jeśli zazwyczaj używasz temperatury 180 stopni, pora odkryć jego możliwości. Zobacz, jak na produkty wpływają inne temperatury.

Każdy piekarnik ma wiele ustawień, które warto znać
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Mniej niż 100 stopni
Temperatura poniżej 100 stopni określana jest mianem chłodnego piekarnika. Jeśli przygotowujesz potrawę, która wymaga bardzo długiego trybu przygotowania, taki poziom nagrzania może być ci przydatny. Temperatura w granicach 50-70 stopni jest zbawienna także w sytuacji, w której chcesz podtrzymać ciepło przygotowanego już posiłku. W momencie, kiedy szykujesz posiłek, a ten moment odkłada się w czasie, nagrzej lekko piekarnik i umieść w nim danie. Spokojnie możesz odpocząć, czekając, aż domownicy zbiorą się przy stole.

120-130 stopni
Taki poziom nagrzania urządzenia potrzebny jest przy mięsach, które wymagają długiego procesu obróbki cieplnej. Rolady czy udźce nabierają smaku właśnie przy niskich temperaturach. Jeśli nie chcesz zostawiać dania w piecu na całą noc, ale nadal chcesz, by wolno się piekło, ten zakres będzie idealny.

140-160 stopni
Temperatura około 150 stopni będzie idealnymi warunkami dla delikatnych mięs, na przykład gęsiny. Dzięki temu mięso będzie rozpływało się w ustach, a jego delikatna tekstura nie stanie się sucha i mało apetyczna. Ten przedział temperatury dobrze potraktuje także delikatne warzywa, takie jak szparagi. Pozostaną nadal jędrne i smakowite. Chipsy z jarmużu również wyjdą idealne, kiedy podejdziesz do nich z dużą pieczołowitością i delikatnym poziomem pieczenia.

*180 stopni *
Ta uniwersalna temperatura faktycznie nadaje się do pieczenia większości produktów. Zapiekanki, tarty i ciasta praktycznie zawsze wychodzą, jeśli przygotowujemy je na tym poziomie nagrzania. Tylko nieliczne wyjątki mogą się nie udać. W tym przypadku manewrować możemy czasem pieczenia, który musi być dostosowany do produktów, których używamy w przepisie.

200-220 stopni
Taka temperatura jest przystosowana do bardzo szybkiej obróbki cieplnej i należy ostrożnie jej używać. Kiedy pieczemy małe elementy, trzeba pamiętać, że taka temperatura szybko w nie wniknie i mogą się przypalić. Z kolei duża porcja mięsa upiecze się nieregularnie - wierzch szybko się upiecze i wyschnie, kiedy środek nadal będzie surowy i niedopieczony. To dobra temperatura do skarmelizowania mięsa, które przed chwilą zostało zdjęte z patelni lub upieczenia warzyw, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej.

Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita