Polskie zamienniki drogich zagranicznych super foods
Pietruszka i brokuły zamiast spiruliny
Nie przepłacaj za drogą "super żywność", która propagują gwiazdy fitness. W Polskiej kuchni też mamy produkty o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Są tańsze, łatwiej dostępne, a w dodatku dają szerokie pole do kulinarnych popisów.
Moda na "superżywność" trwa od kilku sezonów. Okazuje się jednak, że nie zawsze warto przepłacać za drogie "superjedzenie", które polecają gwiazdy fitness. W polskiej kuchni też mamy produkty o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Są tańsze, łatwiej dostępne, a w dodatku dają szerokie pole do kulinarnych popisów.
Spirulina, czyli zielony proszek pełen białka i potasu, obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Wzmacnia organizm, działa antywirusowo i antynowotworowo. Podobne działanie wykazują nasza polska natka pietruszki oraz różyczki brokułów wraz liśćmi. Te zielone warzywa są źródłem obniżającego ciśnienie potasu oraz sulforafanu, który przyjmowany regularnie także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Pietruszkę można dodać do sałatek i kanapek, a także zup. Można zrobić z niej także pesto. Z kolei brokuły (wraz z liśćmi) najlepiej gotować na parze i podawać z innymi sezonowymi warzywami, skropione oliwą z oliwek.