Owoce goji
Jagody goji wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad 2500 lat. Nic dziwnego, że kultura zachodu również zaczęła zauważać ich lecznicze możliwości.
Jagody goji nazywane są czerwonymi diamentami. Nie należy się temu dziwić, ponieważ ich właściwości lecznicze faktycznie są imponujące. Wszystko zaczęło się jednak w Chinach, gdzie zalecano jedzenie tych owoców na problemy z płucami, sercem czy wątrobą. Dodatkowo jagody pomagały w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i w zwalczaniu reumatyzmu. Setki lat później do tych owoców przekonała się też kultura zachodnia, a w ostatnich latach o owocach goji słyszy się coraz częściej, i to nie tylko przy okazji gotowania.
Jagody goji – wartości odżywcze
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Dodatkowo te niewinnie wyglądające owoce zawierają tłuszcze, wśród których znajdziemy aż 5 nienasyconych kwasów omega-6 odpowiedzialnych chociażby za pracę naszego mózgu. Ponadto jagody goji są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B12, B6 i E) oraz minerałów (fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku czy selenu).
Jagody goji – superfoods
Powodów, dla których warto sięgać po owoce goji jest naprawdę dużo. Naukowcy podkreślają jednak, że najcenniejszym składnikiem tych owoców jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Chociaż nazwa jest skomplikowana, warto wiedzieć, że wiele badań wskazuje na to, że ten kompleks ma działanie przeciwnowotworowe. Na tym jednak lista właściwości leczniczych tych owoców się nie kończy.
Po jagody goji powinny sięgać osoby, które chcą zmniejszyć ciśnienie krwi, mają problemy z reumatyzmem czy walczą z insulinoodpornością. Dodatkowo udowodnione jest, że zawarte w tych owocach substancje mogą skutecznie zwiększyć naszą odporność oraz pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Nic dziwnego, że ten znany od lat w Chinach owoc został zaliczony przez kraje zachodnie do tzw. superfoods.
Jagody goji – jak jeść
Owoce goji możemy jeść w postaci świeżej lub suszonej. To z tą drugą wersją spotkamy się w Polsce dużo częściej. Takie suszone jagody zjemy w formie przekąski lub dodatków do innych dań. Garść owoców możemy wsypać do porannego musli lub wykorzystać jako składnik obiadowej sałatki. W krajach azjatyckich jagody goji dodawane są również do ryżu, zup mięs oraz mieszanki warzywnej.