Mrożone warzywa zdrowsze od świeżych
Mrożonki mogą zawierać więcej wartości odżywczych od świeżych produktów.
„Daily Mail" donosi, że długie przechowywanie żywności prowadzi często do obniżenia wartości odżywczych w niej zawartych. Większość owoców i warzyw, dzięki temu, że zostały zamrożone zaraz po zbiorach, zachowały wysoki poziom zawartości witamin i minerałów. Świeże produkty są często miesiącami przechowywane w magazynach.
Naukowcy z Uniwersytetu Sheffielda Hallama twierdzą, że wbrew powszechnemu przekonaniu mrożonki wcale nie są gorsze. Badania naukowe dowodzą, że mrożony groszek podczas gotowania zawiera wyższy poziom beta-karotenu niż jego świeży odpowiednik. Ten drugi podczas 7-dniowego przechowywania traci aż 77% witaminy C.
Charlotte Harden, naukowiec, przeprowadziła badania wśród 37 odmian produktów i nie znalazła żadnych znaczących różnic w zawartości wartości odżywczych między świeżymi a mrożonymi.
Według specjalistów, mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.
Zobacz też:
(dd)