Konserwanty w produktach spożywczych

Dodawane do żywności poprawiają nie tylko jej wygląd i smak, ale przede wszystkim przedłużają termin przydatności do spożycia. Konserwanty z jednej strony mają pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczą rozwijające się bakterie odpowiedzialne za zatrucie organizmu. Jednocześnie są to najczęściej chemiczne dodatki, które spożywane w nadmiarze przed dłuższy okres czasu wywierają szkodliwe konsekwencje dla zdrowia. Jak czytać etykiety, aby świadomie ograniczyć ilość tych składników w codziennym jadłospisie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dodawane do żywności poprawiają nie tylko jej wygląd i smak, ale przede wszystkim przedłużają termin przydatności do spożycia. Konserwanty z jednej strony mają pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczą rozwijające się bakterie odpowiedzialne za zatrucie organizmu. Jednocześnie są to najczęściej chemiczne dodatki, które spożywane w nadmiarze przed dłuższy okres czasu wywierają szkodliwe konsekwencje dla zdrowia.

Świadomy konsument już w trakcie zakupów powinien dokonywać właściwych wyborów. Czytając etykiety, można ograniczyć ilość konserwantów spożywczych w codziennym jadłospisie - zwłaszcza, że są one bardzo często powodem alergii pokarmowej. Wskazówką będzie literka E i trzy cyfry, czyli symbol syntetycznego dodatku zawartego w produkcie.

Barwniki syntetyczne

Dodatki te znajdują się w słodkich przekąskach, które znaleźć można w wielu polskich kuchniach i domowych apteczkach. E110 (żółcień pomarańczowa) to składnik występujący w marmoladach, żelkach, gumach do żucia, a także w powłokach tabletek. Tartrazyna (E102) występuje w napojach i zupach w proszku, galaretkach, dżemach, likierach owocowych, a także w kaszach i musztardzie. Mogą wywołać różne reakcje alergiczne, do których należy zaliczyć np. pokrzywkę i duszności. Szczególną uwagę warto zwrócić na błękit ubrylantowany - oznaczony symbolem E 133 - dodawany do warzyw konserwowych. Może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty

E210 (kwas benzoesowy) znaleźć można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Siarczany, oznaczone od E220 do E228, znajdują się m. in. w różnego rodzaju konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych. Ich nadmiar w organizmie może skutkować nudnościami i silnymi bólami głowy. Zakłócają również prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z kolei azotyny potasu i sodu, czyli E249 i E250 są powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa i mogą prowadzić do zmian rakotwórczych. Ich obecność zauważyć można też w serach żółtych i topionych. Do listy najbardziej szkodliwych E, należy dopisać również rakotwórczy E239 i E230 do E233, które powodują zaburzenia funkcji skóry.

Substancje zakwaszające

E250, czyli kwas octowy, znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach i jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E508), wapnia (E509) i magnezu (E511) są dodawane do przypraw, a ich używanie jest niewskazane dla osób, które mają chore nerki lub wątrobę. W dużych ilościach działają przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące

Kwas alginowy (E400) nie powinien znaleźć się zwłaszcza w diecie ciężarnych, ponieważ może wpłynąć na rozwój płodu. Jako dodatek spełnia rolę emulgatora i zagęszczacza w produkcji lodów czy napojów. Ponadto używany jest jako środek żelujący w dżemach, galaretkach i sokach. Drugi popularnych zagęszczać, czyli karoten (E407), może przyczynić się również do owrzodzenia jelita.

Preparaty zastępujące cukier

Wśród tych dodatków prym wiedzie sacharyna (E954) i aspartan (E951), które nie są wskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Spotkać je można w produktach typu light, kakao rozpuszczalnym, kawie rozpuszczalnej, słodzikach, gumach do żucia, drinkach oraz lekach.

Choroby alergiczne, spowodowane sztucznymi barwnikami i przeciwutleniaczami znajdującymi się w składzie żywności, obecnie zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Zajmują one piąte miejsce, tuż po takich jednostkach chorobowych, jak choroby nowotworowe, zaburzenia pracy serca, choroby układu oddechowego i AIDS. Z tego powodu nie warto pozornie oszczędzać czasu i rezygnować z wnikliwego czytania etykiet. Im większa świadomość wśród konsumentów, tym większa szansa na zmiany.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany