Konserwanty w produktach spożywczych

Dodawane do żywności poprawiają nie tylko jej wygląd i smak, ale przede wszystkim przedłużają termin przydatności do spożycia. Konserwanty z jednej strony mają pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczą rozwijające się bakterie odpowiedzialne za zatrucie organizmu. Jednocześnie są to najczęściej chemiczne dodatki, które spożywane w nadmiarze przed dłuższy okres czasu wywierają szkodliwe konsekwencje dla zdrowia. Jak czytać etykiety, aby świadomie ograniczyć ilość tych składników w codziennym jadłospisie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dodawane do żywności poprawiają nie tylko jej wygląd i smak, ale przede wszystkim przedłużają termin przydatności do spożycia. Konserwanty z jednej strony mają pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczą rozwijające się bakterie odpowiedzialne za zatrucie organizmu. Jednocześnie są to najczęściej chemiczne dodatki, które spożywane w nadmiarze przed dłuższy okres czasu wywierają szkodliwe konsekwencje dla zdrowia.

Świadomy konsument już w trakcie zakupów powinien dokonywać właściwych wyborów. Czytając etykiety, można ograniczyć ilość konserwantów spożywczych w codziennym jadłospisie - zwłaszcza, że są one bardzo często powodem alergii pokarmowej. Wskazówką będzie literka E i trzy cyfry, czyli symbol syntetycznego dodatku zawartego w produkcie.

Barwniki syntetyczne

Dodatki te znajdują się w słodkich przekąskach, które znaleźć można w wielu polskich kuchniach i domowych apteczkach. E110 (żółcień pomarańczowa) to składnik występujący w marmoladach, żelkach, gumach do żucia, a także w powłokach tabletek. Tartrazyna (E102) występuje w napojach i zupach w proszku, galaretkach, dżemach, likierach owocowych, a także w kaszach i musztardzie. Mogą wywołać różne reakcje alergiczne, do których należy zaliczyć np. pokrzywkę i duszności. Szczególną uwagę warto zwrócić na błękit ubrylantowany - oznaczony symbolem E 133 - dodawany do warzyw konserwowych. Może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty

E210 (kwas benzoesowy) znaleźć można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Siarczany, oznaczone od E220 do E228, znajdują się m. in. w różnego rodzaju konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych. Ich nadmiar w organizmie może skutkować nudnościami i silnymi bólami głowy. Zakłócają również prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z kolei azotyny potasu i sodu, czyli E249 i E250 są powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa i mogą prowadzić do zmian rakotwórczych. Ich obecność zauważyć można też w serach żółtych i topionych. Do listy najbardziej szkodliwych E, należy dopisać również rakotwórczy E239 i E230 do E233, które powodują zaburzenia funkcji skóry.

Substancje zakwaszające

E250, czyli kwas octowy, znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach i jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E508), wapnia (E509) i magnezu (E511) są dodawane do przypraw, a ich używanie jest niewskazane dla osób, które mają chore nerki lub wątrobę. W dużych ilościach działają przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące

Kwas alginowy (E400) nie powinien znaleźć się zwłaszcza w diecie ciężarnych, ponieważ może wpłynąć na rozwój płodu. Jako dodatek spełnia rolę emulgatora i zagęszczacza w produkcji lodów czy napojów. Ponadto używany jest jako środek żelujący w dżemach, galaretkach i sokach. Drugi popularnych zagęszczać, czyli karoten (E407), może przyczynić się również do owrzodzenia jelita.

Preparaty zastępujące cukier

Wśród tych dodatków prym wiedzie sacharyna (E954) i aspartan (E951), które nie są wskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Spotkać je można w produktach typu light, kakao rozpuszczalnym, kawie rozpuszczalnej, słodzikach, gumach do żucia, drinkach oraz lekach.

Choroby alergiczne, spowodowane sztucznymi barwnikami i przeciwutleniaczami znajdującymi się w składzie żywności, obecnie zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Zajmują one piąte miejsce, tuż po takich jednostkach chorobowych, jak choroby nowotworowe, zaburzenia pracy serca, choroby układu oddechowego i AIDS. Z tego powodu nie warto pozornie oszczędzać czasu i rezygnować z wnikliwego czytania etykiet. Im większa świadomość wśród konsumentów, tym większa szansa na zmiany.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥