Kawa 3w1 - wielka ściema?

Polacy pokochali ten aromatyczny napój, jednak wiele osób nie ma czasu na długi rytuał jego zaparzania. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą producenci saszetek kryjących odmierzoną porcję kawy, cukru i mleka, które wystarczy zalać gorącą wodą. Jednak wcześniej warto przeczytać skład smakołyku, ponieważ często kryje on niezbyt korzystne dla zdrowia substancje, a zawartość kawy jest w nim śladowa.

Kawa 3w1 - wielka ściema?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
32

Badania opinii publicznej jednoznacznie wykazują, że kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce. Jak wynika z danych CBOS, ośmiu na dziesięciu mieszkańców naszego kraju deklaruje regularne spożywanie małej czarnej. 60 proc. sięga po nią co najmniej raz dziennie, a blisko 16 proc. nawet kilka razy w ciągu doby.

W sondażu przeprowadzonym przez INSE Research na zlecenie marki MK Cafe większość kawoszy przyznało, że zaczyna dzień od kawy z mlekiem (47 proc.) lub filiżanki espresso (34 proc).

W ostatnich 10 latach spożycie tego napoju wzrosło o ponad 80 proc. Przeciętny Polak wypija rocznie około 500 porcji. Najwięcej zwolenników ma oczywiście tradycyjnie przyrządzona kawa w ekspresie lub kawiarce, jednak nie każdy ma dostęp do tych urządzeń, a także czas na celebrowanie procesu parzenia.

Dlatego coraz większą popularnością cieszą się produkty instant, czyli kawy 2w1 lub 3w1, mające dostarczyć nam ciepłego napoju w sposób szybki i nieskomplikowany. To rozwiązanie jest niewątpliwie wygodne, ale czy na pewno zdrowe? Niekoniecznie.

Gdzie ta kawa?

Teoretycznie produkt powinien zawierać tylko kawę i mleko (2w1), ewentualnie także dodatek cukru (3w1). – Jednak gdy zagłębimy się w treść etykiety znajdziemy tam wiele dziwnych pozycji – przyznaje Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Niektóre saszetki mogą „pochwalić się” naprawdę urozmaiconą zawartością, liczącą nawet kilkanaście punktów! Wbrew pozorom kawa znajduje się często na odległym miejscu listy składników i stanowi zaledwie 8-20 proc. całości. Najczęściej jest to kawa rozpuszczalna, a niekiedy także ekstrakt z kawy. To produkty mechanicznie przetworzone, dlatego konsument nie ma szans dowiedzieć się, z jakiej jakości surowca zostały uzyskane.

– Na czołowym miejscu w składzie tego typu produktów znajduje się zazwyczaj cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy – wyjaśnia Beata Prusińska. Drugi z tych produktów to syntetyczny wynalazek, często wykorzystywany w przemyśle spożywczym (używa się go do słodzenia napojów, dżemów, serków czy lodów). Jest otrzymywany z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony z glukozy i fruktozy. Substancja nie ma żadnych wartości odżywczych, natomiast może podwyższać poziom złego cholesterolu, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy.

W saszetkach znajdziemy czasami cukier brązowy, który uchodzi za zdrowszy. Jednak często jest on tylko zabarwionym karmelem cukrem białym.

Tłuszcze i konserwanty

Wątpliwości budzi także udział mleka w kawach 3w1 lub 2w1. Zazwyczaj jest to odtłuszczone mleko w proszku, a czasami tylko aromat mleczny. W wielu produktach znajdują się zabielacze z chemicznie uzyskiwanego białka mlecznego, które mają jedną zaletę – nie zawierają laktozy, co docenią osoby cierpiące z powodu nietolerancji tego związku organicznego.

Saszetkowe kawy wzbogacane bywają również utwardzonymi tłuszczami roślinnymi (podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL i „zlepiają” tętnice w sposób prowadzący do powstania bardzo trwałych zatorów, czego efektem bywa miażdżyca, wylew czy zawał serca) oraz różnymi substancjami konserwująco-barwiącymi, np. karmelem amoniakalno-siarczynowym (E150d), który może wywoływać nadpobudliwość i biegunki czy trifosforanami (E451) – nadmierne ich spożywanie prowadzi do pogorszenia wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza oraz powoduje osteoporozę.

– Spożywanie takich napojów nie sprzyja ani zdrowiu, ani utrzymaniu dobrej sylwetki. Duża ilość cukru , mleko w proszku i substancje dodatkowe sprawiają, że napoje typu kawa 3w1 są dość kaloryczne, jedna porcja to 80-100 kalorii dostarczonych organizmowi. Tymczasem niektórzy wypijają ich nawet kilka dziennie – ostrzega Beata Prusińska.

Czas na „zbożówkę”

Jeśli jednak nie możemy oprzeć się tego typu smakołykom, szukajmy saszetek, w których zawartość kawy jest największa, a lista składników jak najkrótsza. – Dobrym zamiennikiem są produkty instant, będące mieszanką kawy rozpuszczalnej i cykorii. Mają znacznie niższą kaloryczność i zawartość substancji dodatkowych – wyjaśnia dietetyczka, która poleca również wprowadzenie do jadłospisu kawy zbożowej.

Ten naturalny napój dostarcza organizmowi wielu cennych substancji. W składzie większości tego typu produktów oferowanych na polskim rynku znajdziemy wspomnianą już cykorię, która wspomaga procesy trawienia, reguluje pracę jelit i pobudza łaknienie.

Zbożówka to także bogactwo błonnika (obniża poziom cholesterolu, poprawia perystaltykę jelit i wzmaga uczucie sytości), magnezu (obniża poziom stresu, przywraca równowagę psychiczną, działa kojąco na nerwy), selenu (reguluje aktywność hormonów tarczycowych i wzmacnia odporność) oraz witamin z grupy B ( wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).

W kawie zbożowej nie znajdziemy tłuszczu, a dzięki dużej zawartości błonnika napój przyspiesza pracę przewodu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia. Jest także dość niskokaloryczny – 100 g gotowej kawy zbożowej bez mleka i bez cukru, dostarcza od 5 do 50 kalorii.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Sposób na idealny smak kawy. O tym trzeba pamiętać!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok