Trwa ładowanie...
03-12-2008 13:32

Kanadyjski syrop

Kiedy odwiedza się Kanadyjczyków, zazwyczaj można przewidzieć, co zaserwują na śniadanie lub jaki dodatek będzie królował na stole.

Kanadyjski syropŹródło: archiwum, fot: archiwum
dx0f52u
dx0f52u

Kiedy odwiedza się Kanadyjczyków, zazwyczaj można przewidzieć, co zaserwują na śniadanie lub jaki dodatek będzie królował na stole.

Syrop klonowy to słodki przysmak, w którym zakochują się ci, którzy go spróbowali.

Świetny do wszystkiego

Z odkryciem syropu klonowego wiąże się legenda o Indianinie i jego żonie. Otóż jeden z indiańskich wodzów wbił w drzewo tomahawk, a następnego dnia go wyjął. Okazało się, że z miejsca wbicia popłynął sok, który zauważyła żona wodza. Twórcza kobieta zebrała ciecz, myśląc, że to woda (sok klonowy konsystencją bardzo go przypomina), i ugotowała w nim mięso. Gdy rodzina usiadła do biesiady, okazało się, iż przyroda zrobiła im niespodziankę - mięso miało niepowtarzalny smak. Od tej pory dodawali sok klonowy do wszystkiego...

dx0f52u

Do dziś kulinarne zwyczaje Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki (czy to w formie tych francuskich, czy też w formie pancaces). Syrop dodaje smaku pieczeniom z wołowiny, schabu czy indyka. Polewa się nim lody i sałatki owocowe.

Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Ma gęstą konsystencję i jasnobrunatny kolor. Zawiera dużo cukru oraz soli mineralnych. Warto dodać, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można go przechowywać przez około 18 miesięcy.

W Polsce nie jest popularny ze względu na cenę. Niewielu Polaków używa też tego rarytasu. Jednak gdyby „łasuchy" zechciały jednak spróbować syropu, cena nie przeszkadzałaby im w zakupieniu klonowego przysmaku.

Niebiańskie placki

dx0f52u

Tak właśnie smakują słynne pancakes z syropem klonowym. W Kanadzie często można kupić gotowe placki, tylko do podgrzania w mikrofali. Jeśli ktoś chce zrobić je sam, musi wymieszać 2 lekko ubite jajka, pół szklanki jogurtu naturalnego oraz pół szklanki wody.
Następnym krokiem jest dodanie stopionego, ostudzonego masła. W drugim naczyniu trzeba wymieszać pozostałe składniki, czyli 1 szklankę przesianej mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli.
Składniki suche trzeba połączyć z płynnymi i wymieszać. Następnie formuje się małe placuszki, smaży i podaje z syropem klonowym. Po prostu palce lizać!

Prawdziwym hitem są lizaki z syropem klonowym. Nie można się od nich oderwać, nawet jeśli wiek dziecięcy ma się już dawno za sobą. Cóż... delikatny, słodki smak syropu klonowego może uzależnić.

Słodkie żeberka

dx0f52u

W mięsnym daniu syrop można zastosować przy przygotowywaniu żeberek.
Umyte i osuszone 1,5 kg żeberek trzeba ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut.
W tym czasie warto przygotować sos. Mieszamy w garnku: 175 ml syropu klonowego, 1 łyżkę sosu worcester, 1 łyżkę czerwonego octu winnego, 1 drobno posiekaną cebulę, 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól i świeżo zmielony pieprz. Sos gotujemy przez 5 minut.
Następnie przekładamy żeberka do płytkiego naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Czas pieczenia to 45 minut (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podawać z zieloną sałatą.

qk

dx0f52u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dx0f52u
Więcej tematów