Kanadyjski syrop
Kiedy odwiedza się Kanadyjczyków, zazwyczaj można przewidzieć, co zaserwują na śniadanie lub jaki dodatek będzie królował na stole.
Kiedy odwiedza się Kanadyjczyków, zazwyczaj można przewidzieć, co zaserwują na śniadanie lub jaki dodatek będzie królował na stole.
Syrop klonowy to słodki przysmak, w którym zakochują się ci, którzy go spróbowali.
Świetny do wszystkiego
Z odkryciem syropu klonowego wiąże się legenda o Indianinie i jego żonie. Otóż jeden z indiańskich wodzów wbił w drzewo tomahawk, a następnego dnia go wyjął. Okazało się, że z miejsca wbicia popłynął sok, który zauważyła żona wodza. Twórcza kobieta zebrała ciecz, myśląc, że to woda (sok klonowy konsystencją bardzo go przypomina), i ugotowała w nim mięso. Gdy rodzina usiadła do biesiady, okazało się, iż przyroda zrobiła im niespodziankę - mięso miało niepowtarzalny smak. Od tej pory dodawali sok klonowy do wszystkiego...
Do dziś kulinarne zwyczaje Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki (czy to w formie tych francuskich, czy też w formie pancaces). Syrop dodaje smaku pieczeniom z wołowiny, schabu czy indyka. Polewa się nim lody i sałatki owocowe.
Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Ma gęstą konsystencję i jasnobrunatny kolor. Zawiera dużo cukru oraz soli mineralnych. Warto dodać, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można go przechowywać przez około 18 miesięcy.
W Polsce nie jest popularny ze względu na cenę. Niewielu Polaków używa też tego rarytasu. Jednak gdyby „łasuchy" zechciały jednak spróbować syropu, cena nie przeszkadzałaby im w zakupieniu klonowego przysmaku.
Niebiańskie placki
Tak właśnie smakują słynne pancakes z syropem klonowym. W Kanadzie często można kupić gotowe placki, tylko do podgrzania w mikrofali. Jeśli ktoś chce zrobić je sam, musi wymieszać 2 lekko ubite jajka, pół szklanki jogurtu naturalnego oraz pół szklanki wody.
Następnym krokiem jest dodanie stopionego, ostudzonego masła. W drugim naczyniu trzeba wymieszać pozostałe składniki, czyli 1 szklankę przesianej mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli.
Składniki suche trzeba połączyć z płynnymi i wymieszać. Następnie formuje się małe placuszki, smaży i podaje z syropem klonowym. Po prostu palce lizać!
Prawdziwym hitem są lizaki z syropem klonowym. Nie można się od nich oderwać, nawet jeśli wiek dziecięcy ma się już dawno za sobą. Cóż... delikatny, słodki smak syropu klonowego może uzależnić.
Słodkie żeberka
W mięsnym daniu syrop można zastosować przy przygotowywaniu żeberek.
Umyte i osuszone 1,5 kg żeberek trzeba ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut.
W tym czasie warto przygotować sos. Mieszamy w garnku: 175 ml syropu klonowego, 1 łyżkę sosu worcester, 1 łyżkę czerwonego octu winnego, 1 drobno posiekaną cebulę, 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól i świeżo zmielony pieprz. Sos gotujemy przez 5 minut.
Następnie przekładamy żeberka do płytkiego naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Czas pieczenia to 45 minut (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podawać z zieloną sałatą.
qk